Ücretsiz binişin aylık maliyeti 350 bin lira

Afyonkarahisar Seyahat ve Ulaşım Hizmetleri Anonim Şirketi (AFSU) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Karataş, Gazeteniz Kocatepe'ye, şirketin mali tablosuyla ilgili bilgi verdi. AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış adına konuştuğunu belirten Karataş, 'Yönetim Kurulu Başkanımız Ferhat Satılmış ile birlikte bu şirketi ayakta tutmaya çalışıyoruz' dedi. Karataş, Ağustos ayındaki Afyonkarahisar Belediye Meclisi toplantısında zam talebinin gündeme [&hellip]

Afyonkarahisar Seyahat ve Ulaşım Hizmetleri Anonim Şirketi (AFSU) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Karataş, Gazeteniz Kocatepe’ye, şirketin mali tablosuyla ilgili bilgi verdi. AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış adına konuştuğunu belirten Karataş, “Yönetim Kurulu Başkanımız Ferhat Satılmış ile birlikte bu şirketi ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi. Karataş, Ağustos ayındaki Afyonkarahisar Belediye Meclisi toplantısında zam talebinin gündeme geldiğini hatırlatarak “Zam talep edildi. Çünkü giderlerimiz aşırı derede arttı. En son 2016’nın Şubat ayında zam verilmiş. 18 ay sonra zam verildi. Hâlâ uygulanmadı. Bu arada akaryakıta, ana giderimize yüzde 35 zam geldi. Yedek parça girdilerimizin hepsi dövize zam geldi. Yüzde 30-35 dolaylarında dövize zam geldi. Asgari ücrete yüzde 10-12 civarında zam geldi. Şoför sigorta giderlerimiz malum. Trafik kasko ve sigortasındaki artış, Türkiye’nin gündeminde. Biz de bu konudan ciddi oranda nasibimizi aldık. 19 ayda zam gelmeyen bir işçi, bir memur ya da hizmet yok. Bu firmanın ayakta kalması için mutlaka zam yapılması gerekiyordu” dedi.
ÜÇ KİŞİDEN BİRİ
ÜCRETSİZ BİNİYOR
Şirketin aylık mali tablosunun olumlu yönde ilerlemediğini aktaran Karataş, “Aylık mali tablomuz, şu an için iyi değil. Devletimizin iyi niyetli olarak 2013’te çıkardığı bir yasa var: Ücretsiz taşımacılık ile ilgili. Bu, Türkiye’deki tüm meslektaşlarımızda olduğu gibi bizi de zor durumda bırakıyor. Bilhassa Afyon, yaşlı nüfusun yüksek olduğu bir yer. Ücretsiz kullanımın çok olduğu bir yer. Üç kişiden bir kişi, halk otobüslerine ücretsiz biniyor. Bunun maliyetini şirket karşılamak zorunda. Nereye kadar dayanabiliriz, artık bunu bilemiyoruz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından aylık 36 bin lira veriliyor. Bu uygulama yanlış. O hesabın neye göre yapıldığını bilmiyorum. Ücretsiz seyahat edenlerin bize maliyeti aylık 300-350 bin lira. Bize devletten gelen 36 bin lira. Biz kazanmıyoruz. Devlet araç başı 600 lira veriyor. Bizim 60 aracımız var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hangi verilere göre otobüs başına 600 lira veriyor, bu belli değil. Hesaplamada yanlış var” diye konuştu.
2008’DEKİ İHALE,
YAKLAŞIM OLARAK YANLIŞ
2008’deki toplu taşıma ihalesinin yaklaşım ve anlayış bakımından hatalı olduğunu vurgulayan Karataş, “Afyon’daki daha önceki belediyelerimiz, 1980 yılından bu yana 2008’deki ihaleye kadar o dönemdeki Belediye Meclisleri ve Belediye Başkanları, hiç hesaplama yapmadan, ekonomik sıkıntı olduğunda hat satmışlar. Ne zaman minibüsçü hak aramaya kalktı, doğruları ifade edemedi, Belediye hat satmış. ODTÜ’nün tespitlerine göre en çok toplu taşıma aracı Afyon’dayken 80 otobüs ihalesi yapıldı. Afyon, sonra Türkiye gündeminden düşmedi. Para kazansaydı bu firma, o gündem olur muydu? O firma hizmet etmeye çalıştı ama buradan memnun ayrılmadı; sıkıntılı ayrıldı. Toplu taşıma aracı çok, arz-talep dengesi yok. Yeterince yolcu yok” ifadelerini kullandı.
BU POLİTİKA
GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Şirketin ticari hayatını sürdürmesi gerektiğini, ancak bu konuda vatandaşın da mağdur edilmemesini istediklerini söyleyen Karataş, şöyle devam etti:
“Buradan çıkış yolu, devletimizin ilgili kanunu yeniden gözden geçirmeli. Her şeyin bir bedeli olmalı. Bedelsiz hizmet kıymetsizdir. İndirim versin, ama tamamen ücretsiz olmamalı.
2 lira 25 kuruş da bu giderlere göre bizi kurtarmaz. Devletimizin bu politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. Sadece Afyonkarahisar değil, diğer iller de aynı sıkıntıyı çekiyor. Burdur’da 2 kişiden 1’i ücretsiz biniyor. Orada minibüsçü, otobüsçü esnafı ek iş yapıyor. İzmit, büyükşehir. Orası da zarar ediyor. Bir tek Isparta’da bu konuda başarı sağlanmış, orada da yeni toplu taşıma aracı yıllardır trafiğe sokulmamış. Bizim gibi firmaların ayakta durabilmesi için, mazot gibi giderlerde ÖTV indiriminin de uygulanması lâzım. Bizim aylık mazot ihtiyacımız 100 bin litre. Ana giderlerimizin birisi mazottur.”
YILDA 1 MİLYON LİRA BELEDİYE’YE
Firma olarak ayda 900 bin liraya yakın giderleri olduğunu hatırlatan İbrahim Karataş, “Bizim ayda tüm giderlerimizi hesapladığımızda 900 bin liralık giderimiz var. Nakliyede, otobüsçülükte de, minibüsçülükte de ideal kazanç, yakıt çarpı 3’tür.Biz burada kendi kârımızı ücretsiz ulaşıma bırakıyoruz. Üç kişiden birisi benim kazancım olması gerekirken oradan para alamıyorum. Günlük ücretli binen ise 8000 civarında. Her şeyimiz kayıt altında.
Belediye’nin de bir ortaklığı söz konusu. Belirli bir oranda ciro var. Bu ciro, potansiyel olmadığı için yakalanmıyor. Araç başı 707 bilet üzerinden hesaplama yapılıyor. Toplamda 95 bin 445 lira. Yılda 1 milyon liranın üzerinde bir para ödüyoruz Belediye’ye” dedi. HABER: MURAT ARISOY /FOTOĞRAFLAR: BURAK AYDIN

Bakmadan Geçme