Ücretli Doğum İzninde Süre Artıyor Mu?
2025 Yılının 'Aile Yılı' olarak düzenlenmesinin ardından kadınların hem çalışıp hem de annelik yapabilmesi adına yeni düzenlemeler yapılacağı duyuruldu. Devlet tarafından yapılacak bu yeni düzenlemeler Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan da desteklendi.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararlarını değerlendirme aşamasına alan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, ücretli doğum izni ile ilgili yapılacak değişikliklerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetkisinde olduğunu belirtti. Yeni mevzuata dair hazırlıkların da olduğu aktarıldı.
DOĞUM İZNİ SÜRESİ NEDİR?
Doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta geçerli olmak üzere toplamda 16 hafta izinli sayılmak anlamına gelmektedir. Çoğul olan gebeliklerde ise bu izne 2’şer hafta daha eklenmektedir.
SÜT İZNİ NE KADAR?
Kadın memurlara tanınan süt izni, çocuğu bir yaşına gelene kadar ilk 6 ayda günde 3 saat, sonraki 6 ayda ise günde 1,5 saat izinli olmak anlamına gelmektedir. Bu izin günlük olarak kullanılmaktadır. Ve kullanılan süt izni, çalışma süresinden sayılmaktadır.
DOĞUM SONRASI YARI ZAMANLI ÇALIŞMA NASIL UYGULANIYOR?
Doğum yaptıktan sonra anneler, çocukları ilköğretim okuluna başlayana kadar yarı zamanlı çalışma talep edebilmektedir. Bu süreç boyunca anne çalışanlara sosyal ve mali hakların yarısı verilir. Yıllık izin hakları ise normal süreçteki gibi korunmaktadır.
DOĞUM İZNİ SÜRESİ ARTIYOR MU?
Hükümetin çalışmış olduğu yeni düzenleme yapılacak plana göre, ücretli doğum izni 1 yıla, ücretsiz doğum izni 1,5 yıla çıkarılacak. Bu yapılacak yeni haklara ek olarak, çalışan annelere kreş desteği verilmesi ve babaların da izinlerinin artırılması planlanmaktadır.