Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

TUTUM HAFTASI – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 22 Aralık 2018 Cumartesi 12:11:34
 

12-18 Aralık “Tutum, yatırım ve Türk Malları” haftasıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında kutlanmaya başlayan bu haftanın amacı, çok büyük zorluklarla ve yokluklarla kurulan genç “Türkiye Cumhuriyeti”nin gelişip güçlenmesini sağlamaktı. Milletimizin ve Osmanlı Devletinin son on yılı savaşlarla geçmiş, bu milletimiz için bir yıkım olmuştur. İmparatorluk büyük sanayi devrimini kaçırdığı için tam anlamıyla bir üretim mekanizması ve fabrikalar yoktu. Kapitülasyonlar nedeniyle her şey dışarıdan ithal ediliyordu. İhraç edecek bir ürünümüz yoktu. Osmanlı devleti bir din – tarım devletiydi. Kapalı bir ekonomisi deniz ticareti hiç olmayan, dış ticaret yapamayan bir devlet durumundaydı.
Cumhuriyet kurulurken Osmanlı devleti fiilen zaten yoktu.
Yurdumuzu işgal edenler yurdumuzdan temizlendikten sonra sıra ekonomik savaşa gelmişti.
Bunun önemini kavrayan Ulu Önder 1923 yılında “İzmir İktisat Kongresi”ni toplayarak cumhuriyetin ekonomik rotasını çizmiştir.
İnsanımızın giydiği kumaşlar el tezgahlarında dokunuyor. Ulaşım zorluklarından dolayı yurt tüketimine sunulamıyordu.
Cumhuriyeti kuranlar ilk önce Nazilli Dokuma Fabrikası’nı hizmete açarak yurdumuzda yetişen kendi pamuğumuzdan ilk yerli kumaşı (Basma) üretmişler, bu olay türkülerimize konu olmuştur.
Daha sonra “Sümerbank Deri Fabrikası” açılmış, yurttaşlarımızın ayakkabı ve diğer ihtiyaçları karşılanmıştır.
Sümerbank ayakkabılarının ne kadar sağlam ve dayanıklı olduğunu halkımız çok iyi bilmektedir. Bunu genç nesillere anlatmamız gerekir.
Bu nedenle okullarımızda bu hafta kutlanarak uygulamaya konulmuş. Küçük yaşta yerli malı kullanma, tutumlu olma, yatırım yapma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmıştır.
Son yıllarda bu hafta amacını ithal malların çokluğu nedeniyle yitirmiş, tutumlu olmanın tersine okulların çöp kutuları tüketilmeyen yiyecekler dolup taşmıştır. İsrafın boyutları çok büyüktür.
Cumhuriyetin ilk yıllarında kalkınma hızımız %10’lara kadar çıkmıştır.
Yurttaşlarımızın tasarruflarını değerlendirmek için Türk sermayesi ile İş Bankası kurulmuştur. Bugün dahi en güvenilir ve en sağlam banka olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Tüm olumsuzluklara rağmen “Tutum, Yatırım ve Türk Malları” Haftası kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER