• Haberler
  • Genel
  • Tutuklu gazetecilere CHP’li gençlerden destek

Tutuklu gazetecilere CHP’li gençlerden destek

CHP Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ümit Turan, tutuklu yargılanan gazetecilerin hemen hemen hepsinin iktidar muhalifi gazeteciler olduğunu söyledi. Bu durumun iktidara muhalefet etmek isteyen bir çok gazetecinin gözünü korkutup özgür basın anlayışının zayıflamasına neden olduğuna işaret eden Turan, halkın lehine olmayan bu durumun ortadan kaldırılmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu savundu.Basına özgür çalışma ortamı sunulmalı [&hellip]

Tutuklu gazetecilere CHP'li gençlerden destek

CHP Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ümit Turan, tutuklu yargılanan gazetecilerin hemen hemen hepsinin iktidar muhalifi gazeteciler olduğunu söyledi.

Bu durumun iktidara muhalefet etmek isteyen bir çok gazetecinin gözünü korkutup özgür basın anlayışının zayıflamasına neden olduğuna işaret eden Turan, halkın lehine olmayan bu durumun ortadan kaldırılmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu savundu.
Basına özgür çalışma ortamı sunulmalı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı’nca dün PTT önünde yapılan açıklamada, gazetecilere uygulanan sansür ve baskıya yönelik tepki verildi. CHP Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ümit Turan, sabah uyanıldığında bir gazetecinin evinin ve ofisinin aranıp akabinde göz altına alınmasının artık kimseyi şaşırtamdığnı söyledi. En çok düşünülerek verilmesi gereken tutuklama kararlarının, gazeteciler için seve seve kolayca verilmesinin bütün vatandaşlar tarafından sıradan görülen bir olay halini aldığını belirten Turan; “Küreselleşme ve iletişim olanaklarının artmasıyla birlikte medyanın büyük bir güce ulaştığı bir gerçektir. Bu yüzden basının bir ülkede üstlendiği rol çok önemlidir. Buna bağlı olarak bir ülkede basın yayın organlarına bağımsız ve özgür bir çalışma ortamı sunulması gerekmektedir. Atatürk döneminde bu başarıyla gerçekleştirilmiştir. O’nun döneminde basın halk adına iktidarı denetleyen bir demokrasi aracı olarak kullanılırken, günümüzde bazı siyasiler tarafından temel işlevinden saptırılıp iktidara gelebilme ve iktidar da kalabilme aracı olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda bazı gazetecilere sansür uygulanmakta, bazı gazeteciler işten çıkarılmakta ve böylece gazeteciler baskı altında tutulmaktadırlar. Bazen bu yöntemlerde yetmemekte farklı bir susturma yolu olarak da gazeteciler tutuklu yargılama kisvesi altında hapse atılmaktadırlar.” dedi.
Gazetecilerin gözü korkutuluyor
Gizli suç diye bir kavramla insanın hapse atılamayacağını savunan CHP Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ümit Turan, insanların sokaklara çıkıp demokratik tepki vermeleri gerektiğini söyledi. Ümit Turan, neden Baro mensuplarının cübbelerini Başbakanlık ya da Adalet Bakanlığı önüne yığıp ateşe vermediklerini sordu. “Neden üniversiteler işgal edilmiş bir ülke görüntüsünü verir ve susar? Daha da ötesi bu ülkenin onurlu yığınları bu olanlara nasıl kayıtsız kalır” sorularını soran Turan sözlerine şöyle devam etti: “Tutuklu yargılanan gazetecilerin hemen hemen hepsinin iktidar muhalifi gazeteciler olması dikkat çekicidir. Bu basının kimlerin isteği doğrultusunda kulanılmak istendiğini görmemize imkan tanımaktadır. Bu da iktidara muhalefet etmek isteyen bir çok gazetecinin gözünü korkutmakta ve özgür basın anlayışının zayıflamasına neden olmaktadır. Halkın lehine olmayan bu durumun ortadan kaldırılması, hem gazeteciler hem de tüm yurttaşlar için büyük bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın giderilmesi adına gerekenlerin yapılması için tüm yurttaşlarımızın daha bilinçli olması gerekmektedir. Yurttaşlarımızın bu bilince sahip olduğuna inandığımız için gerekeni yapacaklarına olan inancımız tamdır. Atatürk’ün de dediği gibi ‘Matbuat hiçbir sebeple hüküm altına alınamaz ve nüfuza tabi tutulamaz.’ Bundan dolayı cezaevinde tutulan gazetecilerin bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini düşünmekteyiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme