• Haberler
  • Genel
  • TÜRSAB Gastronomi Treni ilk seferine Afyon'dan çıktı

TÜRSAB Gastronomi Treni ilk seferine Afyon'dan çıktı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)'ın Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle turizme yeni bir ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle turizme yeni bir ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında ilk seferine Afyonkarahisar’dan başladı
UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında dâhil olan Afyonkarahisar, bu kapsamda çeşitli projeler ve festivallere hayata geçiriliyor. Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde yarın başlayıp 9 Ekim 2022 tarihine kadar “Bizim Mutfağımızda Önce İnsan Pişer” sloganıyla gerçekleştirilecek 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında bir ilke daha imza atıldı.
“GASTRONOMİ TRENİ HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve protokol üyelerinin katıldığı uğurlama töreniyle dün ilk seferine çıkan Gastronomi Treni, Ali Çetinkaya Tren Garı’ndan hareket ederek Tınaztepe-Sandıklı güzergâhı üzerinden Dinar İstasyonu’nda yolculuğunu tamamlayacak. Gastronomi treni uğurlama töreninin açış konuşmasını TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel yaptı. İki güzel markanın birleştiği bir programda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. Şenel, “Afyon gastronomi konusunda dünya markası olmayı sağlamış bir şehirdir. TÜRSAB’ta Türkiye’de turizm konusunda marka olmuş bir birliktir. Bu iki güzel markanın oluşmasına emek veren insanların turizme ve bölgeye kazandırdıkları bu güzel Gastronomi Treni açılışında hep beraberiz. Bu trenin hepimiz için hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Güzel ürünlerin daha da çok çoğalarak bölgemize katkı sağlayacağını umut ediyorum. Afyonkarahisar için emeğini hiçbir zaman esirgemeyen TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya’ya özellikle teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’te hiç ikiletmeden hemen yapalım dedi. Bu vesile ile ona da çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı hanımefendi sayesinde Afyon’a bir hanım eli değdi. Kendisine de çok teşekkür ediyoruz. Emek sahibi herkese teşekkür ediyorum, hayırlı olsun.” dedi.
“TÜRKİYE’DE GASTRONOMİ HARİTASI ÇIKARDIK”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, kültür turizminin en önemli unsurlarından bir tanesinin gastronomi olduğunu ifade etti. Gastronomi alanında diğer alanlarda olduğu gibi Türkiye’nin emin adımlarla rakipsiz bir alana doğru ilerlediğini söyleyen Bağlıkaya, “Türkiye’nin her köşesinde her yöresinde o yöreye özel lezzetler keşfediliyor. Bizde elimizden geldiğince her bölgeye yetişerek buralardaki ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz. Gastronomi denilince akla sadece yiyecek, içecek, karın doyurmak geliyor ama gastronomi sosyolojisi ve ekonomisiyle çok geniş bir alanı kapsıyor. Gastronomi çok özel ve gerçekten derin bir alan. Türkiye olarak Osmanlı topraklarının genişliğine bağlı bir saray mutfağımız var. Yine sınırlarımız içerisinde her bölgeye özel çok güzel ürünlerimiz var. Bunları bir biçimde ulaşılabilir hale getirmek zorundayız. Türkiye’de bir araştırmaya göre 2 bin 200’ün üzerinde yerel lezzet, yiyecek, içecek olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bunları mümkün olduğunca değerlendirmemiz gerekiyor. Gastronomi kavramı yemeğin, beslenmeyi aşan kısmını ifade ediyor. Yani doymaktan öte birşeyi ifade ediyor. Bizim TÜRSAB olarak 16 ihtisas başkanlığımızdan bir tanesi Gastronomi İhtisas Başkanlığımız ve en aktif ihtisas başkanlıklarımızdan bir tanesidir. Biz 2019 yılında Türkiye’de yüz rotayı oluşturan bir gastronomi haritası çıkardık. Türkiye’de gastronomik amaçlı seyahatler yapılacaksa nerelere gidileceğine yönelik çalışmalarımızı tamamladık.” diye konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Gaziantep ve Hatay’dan sonra 2019 yılında Türkiye’de ki 3’ncü gastronomi şehrinin Afyonkarahisar olduğunu dile getirdi. Afyonkarahisar’ın şu anda ve dünya da 49 Gastronomi Şehrinden 36’ncısı olduğunu belirten Zeybek, “Afyonkarahisar’ımız Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil oldu. Bizler yönetimsel başarımızın yanı sıra sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma noktasında ortaya koyduğumuz hedefler ile birlikte bu unvanı kazandık. Şu ana kadar 32 yöresel lezzetin tescili alındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na 31 Lezzetimizin tescili için başvuruda bulunduk. Gurur ve mutluluk duyuyoruz. Planladığımız yeni başvurularla 99 yöresel lezzetin patent ve tescilinin alınmasını hedefliyoruz. Farkındalık ve tanıtım gerçekleştirmek amacıyla değişik zamanlarda TBMM’ye, büyükelçilere, 81 il valisine, 81 il Belediye Başkanına ve 81 il ticaret ve Sanayi Odalarımıza lezzet paketleri ikramında bulunduk. Bu alanda ilk kez Türkiye’de bizim projemiz olan ‘Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’ isimli merkezimizin inşasını tamamladık. Sosyal gastronomi alanında ilk kez Afyon’da yapılan bu merkez ile otizmliler, ortopedik engelliler, down sendromlular gibi dezavantajlı gruplara hem eğitim hem de istihdam olanağı sunuyoruz.” şeklinde konuştu. Burcu AYDIN’ın Haberinin devamı gazeteniz Kocatepe’de…

Bakmadan Geçme