• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'ye model hastane, şifa kaynağı olacak

Türkiye'ye model hastane, şifa kaynağı olacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, hizmete girdi. Hastanede, fizik tedavi ve rehabilitasyon, termal tedavi, cerrahi ve acil hizmetleri verilebiliyor. Hastanede, 4 unsurun konforlu bir şekilde verilmesi için özen gösteriliyor Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar-İzmir Karayolu'nda inşası tamamlanan 200 Yataklı Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ni, [&hellip]

Türkiye’ye model hastane, şifa kaynağı olacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, hizmete girdi. Hastanede, fizik tedavi ve rehabilitasyon, termal tedavi, cerrahi ve acil hizmetleri verilebiliyor. Hastanede, 4 unsurun konforlu bir şekilde verilmesi için özen gösteriliyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nda inşası tamamlanan 200 Yataklı Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ni, gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Rektör Solak’a, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Ela, Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar, Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Solak, Hastane Müdürü Adnan Filya ile hastane çalışanları eşlik etti.

HASTA KABULÜNE BAŞLANDI
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 200 yataklı Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde konforu ve modern tıbbi hizmeti bir arada sunduklarını belirtti. Solak, “Afyonkarahisar ilinin yolların kesiştiği noktada günlük ortalama 40 ilâ 60 bin aracın geçtiği il olmasından hareketle buraya bir Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Hem bu ihtiyacı gidermek, hem de termal sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerleyen ilin, termal otellere sağlık desteğini de vermeyi dikkate alarak Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin kuruluş çalışmaları başladı. Daha önceki evresinde 400 yataklı idi. Kredisi de gelmişti, çeşitli nedenlerden iptal oldu. Ardından 2009-2010 yılından itibaren bu proje yeniden gündeme geldi. İçinde bulunduğumuz 200 yataklı hastane hizmete resmi açılışını yapmamakla beraber hasta kabulüne başladı” dedi.
HASTANE İÇİN YOĞUN ÇABA
Bu süreçte Kalkınma Bakanlığı, Bakanlık kurulmadan önce de Devlet Planlama Teşkilatı ile ciddi temaslarda bulunulduğunu belirten Solak, Hastane için gerekli bedelin Üniversite Katma Bütçesi’nde yer almasını sağladıklarını söyledi. İhale sürecinde sık sık toplantılar yaparak Hastane’nin istenilen düzeye gelmesi için çabaladıklarına dikkat çeken Solak, “Şu anda yüzde 98-99 oranında hastane inşaatı bitti. Altyapıda küçük eksikliklerimiz kaldı, sebebi de altyapı ihalesini kazanan firma, zamanında gerekli işlemleri yapamayınca üniversite yönetimince ihalesi iptal edildi. Şimdi yeniden ihale yapıldı. Bu ihale ile yeşil alan, zeminin sulandırılması, aydınlatılma, enerji nakil hatları, otoparkların çizilmesi gibi. Bunlar tamamlayıcı birimler. Ana hizmet birimleri açıldı” diye konuştu.
64 BİN METREKARE KAPALI ALAN
200 yataklı Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin 32 bin metrekare kapalı, 32 bin metrekare açık alana sahip olduğunun altını çizen Rektör Solak, toplamda 64 bin metrekarelik bir alanda hizmet verdiklerini söyledi. Hastane’nin birçok işlevi aynı anda sunabileceğini belirten Solak, “İçinde aynı anda 30 hastaya hizmet edecek şekilde acil ünitesi. Acil hastanın her zaman cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyması nedeniyle 10 tam donanımlı ameliyathane. Ameliyat öncesi ve sonrasında destek vermek üzere 25 cerrahi yoğun bakım yatağı, 200 normal yatak ve tamamlayıcı hizmetler olmak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerini barındırmaktadır. 400 yataklı hastane bünyesinde yer alan cerrahi branşların önemli bir kısmı 3 ay içinde buraya taşınacak. 2012 yılında 14 milyon liralık ihale yaptık. Bunun 12 milyonunu başardık. Bütün cihazların hastaneye gelmesini ve hizmete sunulmasını başardık” ifadelerini kullandı.
4 AYRI UNSUR, BİRLEŞTİ
Bilgisayarlı tomografi ve görüntülemede hizmet veren bazı cihazların ihalesinde firmaların birbirilerini Kamu İhale Kurumu’na şikayet etmeleri nedeniyle aksaklık yaşandığını belirten Solak, “Bu nedenle 2 cihazın gelmesini başaramadık. Bu ayın 15’inde onun ihalesi yapılıyor. İhale tamamlanıp cihazlar geldiğinde bütün cerrahi branşlar buraya taşınmış olacak. Burada bir taraftan önemli cerrahi branşların tümü, diğer taraftan acil ünitesi hizmetlerinin tümü, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesine bağlı hizmetlerin tümü burada olmuş olacak. Türkiye’de böyle bir hastanede, 4 temel unsuru aynı hastanede barındırmayı başardık. Cerrahi ünitesi, felç dediğimiz rahatsızlıkları geçiren insanların kaybettikleri yetileri geri kazanmaları için robotik hareket sistemi dediğimiz cihaz üretilmiş durumda. Türkiye’de de bir-iki yer almıştı. Biz de 3’üncü yer olarak buraya getirmeyi başardık. Fizik tedavi ünitemizde hasta hizmetinde kullanılıyor. Onların istedikleri arzu ettiklerinin neredeyse tümünün alındığını belirtmek istiyorum. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin en üst düzeyde verilmesini amaçlıyoruz” dedi.
CİHAZLARIN
NEREDEYSE
TÜMÜ ALINDI
Rehabilitasyon tedavisinde Afyonkarahisar’ın şifa kaynağı termal suyu da kullandıklarını söyleyen Solak, şöyle devam etti: “Rehabilitasyonda kullanılan cihazların önemli bir kısmını satın almayı başardık. Bunlarla da yetinmedik, ilk defa Türkiye’de kaplıcayı hastane içinde yerleştirmeyi başardık. 6 havuzumuz var, 3’ü bay, 3’ü bayanlar için. 6 havuzun 4 tanesi kaplıca suyu. Bölüm yöneticilerinin izin ve kontrolüyle hizmetler alınacak. Özellikle olması gereken cihazların neredeyse tümünü aldık. Hastane içinde ileri yaş hastalar geleceğinden, bebekli hastalar geleceğinden asansör ve merdiven sistemi dışında yürüyen merdiven sistemini de koyduk. Her biri trilyon mertebesinde olan birimlerdir. Bunların hepsini hizmete sunduk. İlk defa termal su ile ısınan jeotermal olarak ısınan bir hastaneyiz. Bütün birimlerimizde ne doğalgaz, ne kömür kullanılıyor. Termal Su Birliği kuruldu sayın Valimizin liderliğinde. O birliğin üyesiyiz. Günlük ısınmamız, jeotermal olarak başlamıştır.”
YATIRIM,
55 MİLYON
LİRAYI AŞTI
Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin maliyeti hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Solak, 55-56 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Solak, “Cihazlara ilişkin 15 milyon liralık ödeneğimiz vardı, 12 buçuk milyon lirasını fiilen harcadık. 2 milyon lirayı harcama aşamasındayız. Bu sene de 6 buçuk milyon lirayı ekstradan getirdik. 6 trilyonu eklemezsek, 54,6 milyon lira, yaklaşık 55 milyon lira harcadığımız bir hastane. Çok ciddi bir maliyet. Çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra yoğun bir hasta sirkülâsyonu olacak zaten. Açılışı resmi olarak yapmamamıza rağmen, hastalarımızı hemen alıyoruz. Geçtiğimiz ay bir ısınma sorunumuz oldu. Sebebi altyapı müteahhidinin tertuvarları yapmadan iflas etmesi nedeniyle ısınma sorunu yaşadık. Bir ara ihale yaparak 70-80 liralık harcamayla sanırım bu sorunu aştık. Bir üniversite hastanesinde eksik bitmez. Niye eksik bitmez? Biz her gün kendimizi güncelleştiririz. Yeni bir cihaz çıkar, onu alırız. Bizim temel prensibimiz eşik değerdeki cihazları, standart sağlık hizmetine ulaştırmışsak yeterlidir. 2013 hastamızın ve hizmetimizin konforuna yönelik olarak düşünüyorum” dedi. (Kocatepe)

Hastane ve
kaplıca bir arada

Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, kaplıca ile hastane hizmetlerini birleştirmesi bakımından bir ilke imza atıyor.
Hastane’de 4’ünde termal su kullanılan 6 havuz kullanılıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, kaplıca ile hastaneyi aynı binada buluşturdu. Fizik tedavi ve rehabilitasyon için kullanılan 6 havuzdan 4’ünde Ömer-Gecek Havzası’ndan getirilen termal su bulunuyor. Havuzlarda hareket kabiliyeti zayıflamış hastalar için asansör sistemi de yer alıyor.
TERMAL SUYLA TEDAVİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, havuzlarla ilgili bilgi vererek, “Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri veren kuruluşlarda, genellikle ışın tedavileri cihaz ağırlıklı iken biz bir de bunların üzerine bunları tamamlayıcı olarak suyu da termal su ve egzersiz suyu kullanalım istedik. Hastanemiz bünyesinde fizik tedavi rehabilitasyon bölümünün uzman hekimlerince kontrollü kullanılmak üzere 3 bayan, 3 tane de bay olmak üzere 6 havuzumuzun üniversite bünyesinde olmak üzere inşa ettik. Kullanımına başladık. 4 tanesi kaplıca suyu ile, 2 tanesi de su içi egzersizde kullanılmak üzere normal suyla su kullanımına geçildi. Bunda amacımız, uzmanlarımızın tedavi sürecinde sudan da egzersizden de fazlasıyla hastanın kısa sürede şifa bulmasını amaçlamaktaydı. Egzersiz havuzları 33 dereceye kadar, termal havuzları da 42 dereceye kadar ayarlanabiliyor” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI
HEYETİNDEN TAM NOT
Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyetin hastaneyi ziyaret ettiğini, bu ziyaretten memnun ayrıldıklarını hatırlatan Solak, şöyle devam etti: “Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinin tümü ve suyun birlikte kullanıldığı hastane örneği. Bizim bugüne kadar gördüğümüz bildiğimiz yok, yeni yapılan varsa onu bilmiyorum. Önceki ay Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyet, bizim hastanemizi incelemeye geldi. Yürüyen merdiven sistemini duyduklarını, robotik tedavi sistemini duyduklarını, havuzları duyduklarını söylediler. Hekim arkadaşlarımızın bunları nasıl kullandıklarını görmek istediler. Bana söyledikleri, ‘Hepsini bir arada bulundurmanız, ciddi bir model olmuş. Hastanın birbirini tamamlayıcı tedavide hepsini birlikte kullanma açısından başarı sağlayacağını gördük. Yürüyen merdiveni üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında yer almasını istedik. Olan yerlerde termal suyun olmasını tavsiye edeceğiz’ dediler.”
KALDIRMA KUVVETİNDEN
YARARLANILIYOR
Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar ise termal havuzlar vasıtasıyla hastanın hareket kabiliyetini geliştirdiğini söyledi. Dündar, “Hastanemizde 6 tane havuzumuz var. Bunlardan iki tanesi su içi egzersiz ve fizyoterapi havuzu. Burada suyun kaldırma kuvvetinden yararlanıyoruz. Suya giren cisimler, suyun kaldırma kuvvetiyle hafifliyorlar. Örneğin boyun hizasına kadar giren birisinin vücut ağırlığının yüzde 75’ini su taşıyor. Bir hasta felçliyse, suyun kaldırma kuvveti sayesinde yürüyebilir, daha kolay hareket edebilir. Romatizmal hastalar da eklemlerine binen yük de azalıyor. Buna ek olarak 4 tane de kaplıca havuzumuz var. Kaplıca havuzlarında da hekim kontrolünde tedavi sağlanıyor” dedi. (Kocatepe)

AKÜ, sağlık alanında “çeşitlenerek” büyüyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversitenin
1999 yılından bu yana sağlık alanında hizmet verdiğini, Acil Yardım,
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin ise bu alanın “tâcı” olduğunu kaydetti

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversitenin sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. Solak, “Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü, 1999 yılından bu yana Afyonkarahisar ilinde Üniversite Tıp Fakültesi’nin uygulama alanı olarak sağlık hizmetlerini sunmak üzere hastane organizasyonuna başladı. 1999’un 20 Eylülü’nde ilk poliklinikleri açtık. İlk adıyla Pembe Hastane. Ardından 3 ay sonra 35 yataklı, yataklı servis bölümünü açtık. Bir buçuk sene sonra Kırmızı Hastane, daha sonra da Mavi Hastane adıyla giderek büyüyerek geliştik. Bir taraftan poliklinik hizmetleri, diğer taraftan klinik hizmetler, cerrahi hizmetler ve yataklı tedavi hizmetlerini açtık. 2002-2003 yılında da Tıp Fakültesi öğrencisi almaya başladı” dedi.
5 YILDIZLI OTEL AYARINDA
Yatak kapasitesinin artacağını belirten Solak, “Daha çeşitlenerek büyüyeceğiz. 400’ünü de fizik tedavi ve rehabilitasyona değil, kalan 200’ünü Kanser Hastanesi ve Hematoloji (Kan Hastalıkları) Hastanesi sözünü aldık. Bu binamızın hemen yanına 2014’te 200 yataklı Onkoloji ve Hematoloji Devlet Hastanesi geliyor. Burasını çok lüks yaptık. Biz eşik değerin altına düşmedik. 5 yıldızlı otel ayarında yaptık. Arz talep dengesi bozulduğunda belirli odalara yatak koyarak hastane kapasitesini 300 yatağa çıkarabiliyoruz. Onkoloji ile birlikte 100 milyon liralık bir hastane olacak. Amacımız, bize gelen hastalarımızın mutlaka başka yerini sevkini önlemek. Pahalı cihazlar eğitim ve uzmanlık istiyor. Arkadaşlarımız o eğitimi de aldılar. Kendilerine gelen yürüme ve hareket sıkıntısı çeken hastalarımızın tedavisine yönelik günlük hizmete başladılar” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

FİZİK TEDAVİ İÇİN ÇOK TALEP VARDI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, fizik tedavi ve rehabilitasyonun, yaşı ilerleyen toplumların vazgeçilmez tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Solak, “Afyonkarahisar’ın il olarak bulunduğu bölgede herkesin rahat ulaşabileceği bir yer olması, bölge hastanesi niteliğini düşünmüş olmamızdan. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin tümünü kurmak mümkün değil. Mesela Kocaeli Üniversitesi kurdu, sadece fizik tedavi. Rehabilitasyonu yok. Biz ise farklı birimleri bir arada bulunarak geniş bir hasta portföyüne hizmet vermek istedik. Afyonkarahisar 8 yolun kesiştiği noktada ve çok talep vardı” dedi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr.
Mustafa Solak, müteahhitler
dolayısıyla sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Solak, “Çevre bitmiş olacaktı. 1 Eylül’de bize teslim edilecekti. Paramız olduğu halde yapamıyorsunuz. Kamu İhale Kurumu’na başvurduk, sonuçların daha çabuk gelmesini istiyoruz” dedi.

YARIN:
-Onkoloji Hastanesi müjdesi
-Ameliyathanede kameralı dönem
-Akreditasyon başvurusu hazır
-Modern cihazlar, hangi hastalıklara iyi geliyor?
-Personel alınırken neye dikkat ediliyor?
-Spor Sağlığı Merkezi yolda
-Fıtıkta ameliyatsız tedavi yöntemi

Bakmadan Geçme