• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'nin orman varlığı arttı – Kocatepe Gazetesi

Türkiye'nin orman varlığı arttı – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin orman varlığının arttığını söyledi Türkiye'nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Son 12 yılda 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte de 1 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz' dedi.2003 [&hellip]

Türkiye’nin orman varlığı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin orman varlığının arttığını söyledi

Türkiye’nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Son 12 yılda 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte de 1 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
2003 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığını 900 bin hektar arttırarak21,7 milyon hektara ulaştırdıklarını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Dünya’da orman varlığı ve odun serveti azalırken Türkiye’de hem ormanlık alan hem de odun serveti artıyor. Sadece orman alanlarını değil okul bahçeleri, üniversite kampüsleri, hastane bahçeleri, ibadethane bahçeleri, mezarlıklar ve karayolları kenarlarını da ağaçlandırıyoruz” diye konuştu.
Ağaçlandırma konusunda ortaya koydukları hedeflerin aşıldığını kaydeden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Orman teşkilatımız gerçekten çok iyi çalışıyor. 2003 yılından bu yana 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliğinde hedefleri aşarak rekor kırdık. Bu kapsamda son 12 yılda 4 milyon 189 bin hektar alanda ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yaptık. Orman alanlarımız artarken odun servetimizi de yüzde 25 nispetinde artışla 1,2 milyar m3’ten 1,5 milyar m3 yükselttik. Odun üretimini de 19 milyon m3’e yükselttik. Türkiye’yi fidan üretim ve ihracat üretim üssü yapmak istiyoruz. 2002 yılından önce yılda ortalama 75 milyon adet fidan üretilirken biz bu rakamı 2014 yılında 337 milyon adete yükselttik. 2019 yılına kadar her yıl ortalama 340 milyon fidan üretmeyi planlıyoruz. Nitelikli fidan üretimine geçişle birlikte ülkemizin fidan ihracat gelirini de 1 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.”
25 EYLEM PLANI HAYATA GEÇİYOR
Ormancılık alanında ağaçlandırma faaliyetlerinin yanı sıra gelir getirici tür eylem planlarıyla yeni projeler ortaya koyan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başta ceviz, badem, ıhlamur, trüf mantarı ve sakız eylem planları gibi 25 eylem planı çerçevesinde çalışmalarına devam ettiğini açıklayan Bakan Prof. Dr. Eroğlu; “Eylem Planları çerçevesinde 4,2 milyon hektar ormanlık alanda bakım çalışması yapılması, bin 628 adet maden sahasında 58 bin 50 dekar alanda rehabilitasyonun gerçekleştirilmesi ve bunların yanı sıra toplam 360 bin 220 dekar gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmasını yapmayı planladık. Çalışma sürecinde de toplam 15,5 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız” dedi.
EROZYONLA MÜCADELE
DEVAM EDİYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayarak “Türkiye’de 1970’li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarı yılda 500 milyon ton iken; yapılan erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları neticesinde kaybedilen toprak miktarını yılda 168 milyon tona indirdik. Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele için; Erozyonla Mücadele Eylem Planını, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planını ve Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Eylem Planını hayata geçirdik” diye konuştu.
Orman yangınlarıyla mücadele hususunda destan yazdıklarını ifade eden Eroğlu, “Orman yangınları ile mücadelede Avrupa’da en başarılı ülkeyiz. 2003-2013 yılları arasında yangın başına zarar gören alan ortalama 4,1 hektar iken, 2014 yılında yangın başına düşen ortalama yanan alan 1,4 hektar olmuştur. Ayrıca, orman yangınlarıyla mücadelede ilk müdahale süresi ortalama 40 dakika iken artırdığımız personel, ekipman ve yaptığımız yatırımlarla bu süreyi 16 dakikaya indirdik. 2015 yılı hedefimiz ise 15 dakikadır” diyerek sözlerini tamamladı.(Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme