Türkiye'nin modern hayvan barınağı artık Afyon'da
Yapımı 6 ay önce tamamlanarak hizmete giren Sokak Hayvanları Bakımevi'nin açılışını yapan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliğin amacının hayvanları yaşatmak olduğunu söyledi. Yasayla hayvanları öldüren, işkence eden ve tecavüz edenlerin hapis cezasıyla cezalandırılacağını belirten Eroğlu, Türkiye'nin en modern hayvan barınağı olan bakımevinin tüm Türkiye'deki belediyelere örnek olacağını söyledi. [&hellip]
Yapımı 6 ay önce tamamlanarak hizmete giren Sokak Hayvanları Bakımevi’nin açılışını yapan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğin amacının hayvanları yaşatmak olduğunu söyledi.
Yasayla hayvanları öldüren, işkence eden ve tecavüz edenlerin hapis cezasıyla cezalandırılacağını belirten Eroğlu, Türkiye’nin en modern hayvan barınağı olan bakımevinin tüm Türkiye’deki belediyelere örnek olacağını söyledi. Tesis, 900 Bin TL’ye yapıldı
Konya karayolu üzerinde bulunan Afyonkarahisar Belediyesi Devlet Parkı’nın içine yapılan Sokak Hayvanları Bakımevi açılış töreninde ilk konuşmayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Bir seçim taahhüdünü daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yaklaşık 6 ay önce tamamıyla biten tesisin, bitiminden itibaren hizmete açıldığını vurgulayarak Bakan Eroğlu’nun programının yoğunluğu nedeniyle açılışın ancak gerçekleştirilebildiğini kaydetti. Hayvan Barınağı’nın 900 bin liraya mal olduğunu açıklayan Başkan Çoban, maliyetin 186 bin TL’lik bölümünün Bakan Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından karşılandığını anlattı. Barınağı 250 adet hayvan kapasiteli olduğunu anlatan Çoban, barınakta soğuk hava deposundan, ameliyathaneye, müşahede odalarından karantina alanlarına kadar her şey düşünülmüş olmasının mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Projede olmamasına rağmen yavru kedi ve köpekler için ayrı bir bölüm daha yapıldığını belirten Çoban, “Üzerinde bulunduğumuz alan Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Hayvan Bakım Evi yapılmak üzere bize tahsis edildi. Şu an kullandığımız alan yaklaşık 10-15 bin metrekare civarında. Geride 45 bin metrekare alanımız daha var. Yeni yasamız çıkarsa bu alanda sokak hayvanlarımızın doğal ortamda yaşayacakları bir yer de yapacağız. Bunun için yasal bir düzenleme gerekiyor. Yasada düzenleme yapılması halinde topladığımız köpekleri sokağa değil, burada oluşturduğumuz doğal yaşam alanında bakım ve rehabilite edeceğiz” dedi.
3 YILDA 1400 KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI
Sokak hayvanlarının aşılanması küpe işlemlerinin yapılması ve kısırlaştırılması konusunda Afyon Kocatepe Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile işbirliği halinde olduklarını hatırlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Afyonkarahisar tarihinde ilk defa Türkiye’de örnek bir il olarak 2009 yılından bu tarafa her yıl yaklaşık 500 hayvanımızı kısırlaştırıyoruz. Köpeklerimiz sadece kısırlaştırılmakla kalınmıyor, aynı zamanda aşıları yapılıyor, küpe işaretleri yapılıyor, sonrada rehabilite ediyoruz. Onların iyileşme müddeti neyse bu müddet zarfında her türlü bakım ve gözetimini yapıyoruz. Daha sonra kanunda yazdığı üzere alındığı yere geri bırakıyoruz. Halkımızdan da bu konuda çok şikayetler geliyor. Ancak yasa gereği ne belediyemizin ne de Doğa Koruma Milli Park ekiplerinin burada yapacağı bir şey yok. Yasa değişir mi, değişmez mi bilemiyorum ama halkımızın büyük bir kesiminin bu yasanın değişmesinden yana olduğunu biliyorum. Üniversite ile işbirliği çerçevesinde bugüne kadar 1400 köpek kısırlaştırıldı. Bu kısırlaştırmaların her bir operasyon olduğundan, bu ameliyatlar öğrencilerin eğitimine de büyük katkı sağlıyor. Bize bu konuda büyük estek sağlayan Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Hayvan bakımevimiz Afyonkarahisar’a hayırlı olsun” diye konuştu.
TÜM BELEDİYELERE ÖRNEK OLMASI GEREKEN BİR TESİS
Evcil hayvanların yanı sıra yabani hayvanların da bakımını üstlendiklerini anlatan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise hayvanların doğanın dengesi için önemini hatırlattı. Hayvanları korumak için pek çok çalışma yaptıklarını ifade eden Genel Müdür Özyanık; “Bu tesis ülke genelindeki 190 sokak hayvanı geçici barınaklarından bir tanesidir. 2004 yılında çıkan 5199 sayılı kanunla birlikte kedi ve k��peklerin sahiplenilmesi için düzenleme yapıldı. Bugün hizmet veren tesislerimiz de bu kanunun getirdiği yenilikler çerçevesinde hizmet vermektedirler. Sokak hayvanlarımızı korumak için anlayış sahibi olmak gerekiyor, gönüllü olmak gerekiyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından oluşturulan Havyan Bakım Evi’nin Türkiye’deki bütün belediyelere örnek teşkil etmesini dilerim. Tabii ki belediyelerimiz bu konuda gönüllülük esasına göre hareket ediyor ancak bizler kendimize parklar yaptığımız gibi, bizimle hayatını devam ettiren kedi ve köpeklere de parklar ve geçici barınaklar yapmak zorundayız. Onlara hayat hakkı tanımak zorundayız” şeklinde konuştu.
KEDİ EVLERİ PROJESİ’NİN
PİLOT İLİ AFYONKARAHİSAR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Kedi Evleri projesi hakkında da bilgi verDoğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, projede pilot il olarak Afyonkarahisar’ın belirlendiğini söyledi. Projenin hedeflenen başarıya ulaşması halinde Kedi Evlerinin tüm Türkiye’ye yayılacağına değinen Özyanık projeyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü, “Özellikle parklarımızda, apartmanlarımızda, sitelerimizin bahçesinde bulunan kedilerimizin kışın üşümeden barınabilecekleri, yağmurdan korunabilecekleri evcikleri oluşturuyoruz. Bu projeyi Afyonkarahisar’dan başlatmak istiyoruz. Toplumumuz projeyi kabul ederse 2013 yılı yatırım programı ile birlikte Türkiye’nin her tarafına yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bugün itibariyle Afyonkarahisar Belediyesi’ne 97 adet kedi evini vermiş olacağız ama Türkiye’de de yılsonuna kadar bin adet kedi evini pilot bölge olarak dağıtmayı düşünüyoruz. Bu da kedilerimizin korunması için iyi bir çözüm olacak”
HAYVANLARIN BAKIMINA 5 MİLYON TL
AK Parti hükümetinin Afyonkarahisar’a yaptığı yatırımların artarak devam ettiğini belirten Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’ın muhteşem bir dönüşüm yaşadığını söyledi. Bakanlık olarak sokak hayvanları için belediyelere 5 milyon TL’lik kaynak aktardıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, gönderilen paranın kısırlaştırma, küpeleme ve aşılama için kullanıldığını, geçici hayvan barınakları için de ayrıca yardım yaptıklarını vurguladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilgili eleştirilere de değinen Eroğlu, “hayvanları korumak boynumuzun borcudur. Onlar bize emanet. Hayvanları sahiplenmek bizim kültürümüzde var. Ancak zaman içinde bu anlayış maalesef erozyona uğramış. İlk defa hükümetimiz 2004 yılında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çıkardı. Önemli bir dönüm noktası olan bu tarihten sonra, Bakanlığımız ilk defa sokak hayvanları ile ilgili olarak, belediyelere 5 milyon TL civarında kaynak aktardı. Yine Türkiye’de ilk defa hayvan barınaklarını biz kurduk. Hayvanlarla ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Mesela nesli yok olan kelaynaklarla ilgili çok büyük bir eylem planı yaptık. Ve kelaynakları nesli tükenmeden kurtardık. Biliyorsunuz geçen kış çok sert geçirdik. Biz geçen yıl bu yaban hayvanları için zorlu kış şartlarında aç kalmasın diye uygun yerlere yiyecek bıraktık. Bazı ulaşamadığımız yerlere helikopterle sakatat ve ot bıraktık.” dedi.
AMACIMIZ HAYVANLARI
ÖLDÜRMEK DEĞİL YAŞATMAK
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilgili eleştirilere de değinen Eroğlu, yasayıgeliştirme talebinin sivil toplum kuruluşlarından geldiğini açıkladı. “Hayvanları Koruma Kanunu’nda bir değişiklik teklifi geldi. Biz bu kanunu hazırlarken bütün sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak görüşlerini aldık. Değişikliği sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak hazırladık. Özellikle hayvanları öldürenlere ve işkence edenlere hapis cezası verilsin talebi vardı. Böyle durumlarda önceden sadece para cezası veriliyordu. İşte biz şimdi hayvana işkence eden, öldüren, tecavüz edenlere hapis cezası getiriyoruz” diyen Eroğlu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü, hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikle oluşturulacak doğal yaşam alanlarında hayvanların ölüme terk edileceği yorumlarına da cevap verdi. Hayvanlara doğal ortamlarında gibi yaşayabilecekleri alanlar oluşturmak içinOrman Kanunu’nda değişiklik yaptıklarını ifade eden Eroğlu, “Bu alanlarda hayvanlar serbestçe dolaşacak. Orada bakım hizmetleri, kısırlaştırma,küpeleme hizmetleri yapılacak. Hayvanların bu alanda kesinlikle aç, susuz, bakımsız kalmayacağı planlamalar yaptık. Kanun tasarısı şu an komisyonda bekliyor. Tenkitler göz önünde bulundururuz ama ‘bunları öldüreceksiniz’ anlayışı yanlış olduğu gibi biz kanunla ötenazi ve uyutmada yasaklıyoruz. Amacımız öldürmek değil yaşatmaktır”
KEDİ EVLERİ DAĞITILDI
Bakımevinde kısırlaştırılarakrehabilite edilen sokak hayvanlarının gönül rahatlığıyla sahiplenilebileceğini hatırlatan Bakan Eroğlu, hayvanların sahiplenilmesinin önemine değindi. Kedi Evleri Projesi kapsamında belirlenen kişilere Kedi Evleri teslim edildi. Hayvan Bakımevi’nigezen protokol üyeleri, barınaktaki köpekleri sevdi. Açılışa Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ile Afyonkarahisar protokolü katıldı. (Kocatepe)