• Haberler
  • Genel
  • Türkiye’nin marka kişilikleri belirlendi – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’nin marka kişilikleri belirlendi – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikret Yaman’ın Türk halkının örnek aldığı kişisel marka liderlerinin belirlenmesi amacıyla yaptığı ankette medya lideri sektöründe Aydın Doğan ilk sırayı, Uğur Dündar ise üçüncü oldu. Türkiye’nin marka gazetecisi sıralamasında liderliği Uğur Dündar alırken, Mehmet Ali Birand ise üçüncü oldu İşletme ve ürünlerin yanı sıra kişisel ürünlerin de marka olduğunu [&hellip]

Türkiye'nin marka kişilikleri belirlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikret Yaman’ın Türk halkının örnek aldığı kişisel marka liderlerinin belirlenmesi amacıyla yaptığı ankette medya lideri sektöründe Aydın Doğan ilk sırayı, Uğur Dündar ise üçüncü oldu. Türkiye’nin marka gazetecisi sıralamasında liderliği Uğur Dündar alırken, Mehmet Ali Birand ise üçüncü oldu

İşletme ve ürünlerin yanı sıra kişisel ürünlerin de marka olduğunu ifade eden AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fikret Yaman, literatürde kişisel marka olan kişilerin tespiti amacıyla 81 şehri kapsayan bir anket belirlediklerini söyledi. Anketin ocak ve Şubat 2011 aylarında yapıldığını sonuçların bilgisayar programı ile Mart 2011’de hazırlandığını belirten Dr Fikret Yaman, 200 gönllünün 3 bin kişi ile 81 ilde yüz yüze yaptığı anketin bilimsel makale amacıyla hazırlandığını anlattı.
Marka olmuş kişilerin tespiti amacıyla siyaset, spor, gazeteci, lider gibi 12 konu başlığı altında alanlarındaki lider kişilerin sorulduğu ankette gazeteci olarak Türkiye’nin lider gördüğü ismin Uğur Dündar olduğunu açıklayan Dr. Fikret Yaman, ankete katılan her 5 kişiden 1’inin aklına gazeteci dendiğinde marka olarak gelen ismin Uğur Dündar olduğunu belirtti. Uğur Dündar’ı, Uğur Mumcu ve Mehmet Ali Birand’ın izlediğini ifade eden Dr Yaman, “Medya başlığı altında tespit ettiğimiz marka kişi ise Aydın Doğan. Aydın Doğan’ı Acun Ilıcalı ve Uğur dündar izliyor. Anket sonuçları tespit edilirken Doğan Medya gibi sonuçlara da rastlamıştık. Ancak bunlar kişi ismi olarak geçmediğinden bunları değerlendirmeye almadık. Buna rağmen Aydın Doğan medya alanında Türkiye’nin lider ismi olarak ön plana çıktı. Ayrıca gazeteci sorusu başlığı altında çok sayıda Milliyet ce-vabı almamıza rağmen bunları da değerlendirmeye alamadık” dedi.
Kişisel markaların toplum tarafından benimsenmiş kabul grülen taklit edilmeye çalışılan kişiler olduğunu ifade eden Dr Fikret Yaman, bölgesel farklılıkların anketlerde kendini gösterdiğini söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde spor başlığı altında marka olarak Şenol Güneş’in ön plana çıktığını açıklayan Yaman, “Siyaset’te Recep tayyip erdoğan birinci, Kemal Kılıçdaroğlu ise ikinci sırada yer aldı. Bülent Ecevit üçüncü, Turgut Özal dördüncü olurken, Deniz Baykal marka kişi olarak beşincilikte yer buldu. Spor alanında Hakan Şükür, yazar alanında Orhan Pamuk, ses sanatçısı kategorisinde Zeki Müren, tiyatro sanatçısı Türkan Şoray, komedyen Cem Yılmaz, şair Mehmet Akif Ersoy, işadamı olarak da Sakıp sabancı marka kişilik olarak ilk sırada yer aldılar. Lider konu başlığı altında ise ankete katılanların yüzde 60 Mustafa Kemal Atatürk yanıtını verdi” diye konuştu.

Bakmadan Geçme