Türkiye’nin ilk “Yumurta Müzesi” Afyon’da açılacak
Dünya’da sadece 5 ülkede bulunan yumurta sanatları merkezlerinden 6'ıncısının Türkiye’nin en büyük yumurta üretiminin yapıldığı Afyonkarahisar’da açılacak olmasının kentin tanıtımı açısından oldukça önem taşıyacağını kaydeden projenin koordinatörü Gazeteci-yazar Murat Akarçay, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın sorularını cevapladı.Burak Aydın: Yumurta Müzesi kulağa hem garip, hem de hoş geliyor. Nasıl oluştu bu proje fikri kafanızda?Murat [&hellip]
Dünya’da sadece 5 ülkede bulunan yumurta sanatları merkezlerinden 6’ıncısının Türkiye’nin en büyük yumurta üretiminin yapıldığı Afyonkarahisar’da açılacak olmasının kentin tanıtımı açısından oldukça önem taşıyacağını kaydeden projenin koordinatörü Gazeteci-yazar Murat Akarçay, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın sorularını cevapladı.
Burak Aydın: Yumurta Müzesi kulağa hem garip, hem de hoş geliyor. Nasıl oluştu bu proje fikri kafanızda?
Murat Akarçay: Yaklaşık 2 yıldır Yumurtadan Sanata Sergileri adlı yumurta oyma sanatı eserlerinin yer aldığı bir projenin koordinasyonunu yapıyorduk zaten. Bu sanatı Türkiye’de en iyi yapan tüm ustaların eserleriyle birlikte, yumurta ve tavukla ilgili bilgi ve belgeleri kalıcı bir hale getirsek nasıl olur diye çıktım yola. Eşim Şule Akarçay, bir akşam iki gündür fikrini internetten araştırıyorum, Türkiye’de bir tek örneği yok. Bence projeyi genişleterek devam edelim demesinden sonra projenin tüm detaylarını beraber ilmek ilmek örmeye başladık kafamızda.
Aydın: Tanıtım Merkezinin haber bülteninde de belirtiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de ilk değil mi?
Akarçay: Evet Türkiye’nin ilk, Dünyanın 6.ci Yumurta Müzesi olacak. Yumurta Müzesi ismini biz halk arasında herkesin algıda akıllarında kalması amacıyla lanse ediyoruz. Projenin asıl adı, “Yumurta ve Sanatları Merkezi”dir aslında. Sektörel bazlı Tematik Tanıtım Merkezide diyebilirsiniz ayrıca. Dünyada altıncı diyoruz ama Çin, ABD, Güney Kore, Ukrayna ve Yeni Zelanda da bulunan projelere göre içerik açısından en zengin olanı bizimki olacak.
Aydın: Nasıl biraz açarmısınız?
Akarçay: Dünyada ki diğer 5 müzede ve Avrupa Ülkelerinde sanat galerinde bulunan hollerde sadece yumurta sanat eserlerine yada direk değişik türdeki hayvanların yumurta örneklerine yer veriliyor. Biz Türkiye’de yumurta sanatıyla ilgili tüm ustaların eserlerine yer vereceğimiz gibi yumurta ile ilgili değişik bölümleri de tanıtım merkezinde bulunduracağız. Mesela bir civcivin 21 günlük yolculuğunu insanlara akıllarında kalıcı bir şekilde anlatacağız. Bir başka bölümde ise çocukların sağlıklı büyümeleri ve beslenmeleri konusunda günde bir yumurta yemeleri için onlara mesaj vereceğiz.
Aydın: O zaman yumurta sanatlarının tanıtımı ile birlikte yumurta tüketiminin önemine işaret edecek olan kalıcı bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmeye hazırlanıyorsunuz herhalde. Doğrumu?
Akarçay: Kesinlikle doğru. Zaten projeyi yumurta sanatlarıyla birlikte, yumurta,tavuk ve yumurtlayan bir çok hayvana dair çeşitli detayların olduğu bir kategoride tasarladık.
Aydın: Yumurtlama doğasına sahip her türden hayvanın yumurtalarından örnekler olacak merkezde değilmi? Mesela bu çok ilginç geldi bana?
Akarçay: Evet yaklaşık 160 civarında türden hayvanın yumurtası şu an için envanterimizde. Dünyada ve Türkiye’de yaşayan 100 tavuk ırkının yumurtalarından tutun, leylekten, flamingoya, kertenkeleden bukelamuna ve ipek böceğine kadar aklınıza gelecek 160 tür hayvanın yumurtası ziyaretçilerin izlenimlerine sunulacak projede.
Aydın: Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi Projesi, yumurtayla ilgili sektörel sivil toplum kuruluşları yada birliklerin aslında yapması gereken yumurta tüketimine özendirme çalışmalarına destek olacak nitelikte bir proje herhalde öyle değil mi?
Akarçay: Yumurta tüketimine teşvik misyonu açısından bakarsak öyle denilebilir. Zaten sektörel sivil kuruluşlarının yaptıkları çalışmalar, yumurta tüketimine özendirmeden ziyade mecburen sektörün mevcut durumu, sıkıntıları, dertleri ve çözümleri üzerine odaklı. Sektörün sorunlarıyla ilgili yoğun iş yükü açısından toplumsal yumurta tüketimine teşvik ile ilgili çalışmalara ellerinden geldiğince yer verselerde doğal olarak vakitleri de yetmiyor diye düşünüyorum.Bu odaktan bakacak olursak dediğiniz gibi Yumurta ve Sanatları Merkezi projesi toplumsal yumurta tüketimine destek sağlamak adına İn��allah sektöre güzel geri dönüşümler sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Aydın: Peki neden Yumurta ve Sanatları Merkezinin kurulacağı yer olarak Hattat Karahisar-i Kültür Merkezi seçildi? Böyle bir proje için merkeze biraz uzak olmuş yorumları gelebilirmi zaman içerisinde?
Akarçay: Sunay Akın’ın açtığı Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi de İstanbul Kadıköy de bulunuyor ama İstanbul’un dört bir tarafından ve Türkiye’nin her yerinden günde yüzlerce ziyaretçi alıyor. Amaç yeter ki görmeyi istemek için gitmek olsun. O zaman mesafe sorunu ortadan kalkacaktır. Ben aynı zamanda ücretsiz olarak gezilebilecek Türkiye’nin ilk yumurta müzesinin de aynı şekilde mesafe sorunları göz edilmeden ziyaretçi alacağına yürekten inanıyorum.
Aydın: Röportaj öncesi yaptığımız sohbette Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın projeyi yakından takip ettiğini ve önem verdiğini söylediniz yanlış hatırlamıyorsam?
Akarçay: Evet Sayın Valimiz sağolsunlar projeyi ilk kez Makamında kendisine aktardığımdan bu yana desteklerini bir an olsun bizden esirgemediler. Türkiye’nin ilk yumurta tanıtım merkezi ve yumurtanın Afyonkarahisar için önemli bir sektör olması açısından Sayın Valimiz projeyi özel bir ilgiyle takip ediyorlar. Sayın Valimizin ilgisi ve desteği bizim için oldukça önemli ve mutluluk verici bir durum. Öte yanda Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır’ın bize kattığı sinerjide çok önemliydi. Kendisine bu vesileyle teşekkür ediyorum.
Aydın: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Akarçay: Öncelikle bu zamana kadar hazırladığım bütün projelerin hepsine samimi destek veren Kocatepe Gazetesi’ne ve çok kıymet verdiğim değerli şahsına yürekten teşekkür ediyorum. 2018 yılı Nisan ayında açılacak ve ücretsiz herkesin gezebileceği Yumurta ve Sanatları Tanıtım Merkezine başta tüm Afyonkarahisarlıları ve yolu Afyonkarahisar’a düşen tüm vatandaşlarımızı şimdiden davet ediyor, herkese selam ve hürmetlerimi arz ediyorum.
>> Burak AYDIN’ın Özel Röportajı