Türkiye'nin ilk bal ormanı açıldı
Şuhut'un Ağzıkara Göleti'ne kurulan Türkiye'nin ilk bal ormanının açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılışa katılan arıcılara 5 yıl süre veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, '5 yıl içinde Türkiye'yi dünyada en fazla bal üreten ülke haline getirin' dedi Türkiye'nin bal üretimini arttırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kurulmaya başlanan Bal Ormanları Projesi'nin ilk ayağı [&hellip]
Şuhut’un Ağzıkara Göleti’ne kurulan Türkiye’nin ilk bal ormanının açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılışa katılan arıcılara 5 yıl süre veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “5 yıl içinde Türkiye’yi dünyada en fazla bal üreten ülke haline getirin” dedi
Türkiye’nin bal üretimini arttırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kurulmaya başlanan Bal Ormanları Projesi’nin ilk ayağı Şuhut’ta gerçekleştirildi. Ağzıkara Göleti’nde kurulan Türkiye’nin ilk bal ormanının açılışı, hafta sonunda düzenlenen törenle yapıldı. Açılışa Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve çok sayıda davetli katıldı.
“Türkiye bir ilki yaşıyor”
Törende konuşan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi bakımından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kahveci, “Türkiye bir ilki yaşıyor. Bugün bal ormancılığı ve arıcılığın iç içe olduğu bir gündeyiz. İlk olarak Afyonkarahisar’da başlatılan bu çalışma diğer illere de örnek oldu. Şu anda Antalya, Muğla, Artvin, Giresun, Bolu, Bursa ve diğer illerde de organik bal üretimi ile ilgili ormanlar kuruluyor” dedi.
“Dünyada ikinci sıradayız”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise, arı yetiştiriciliğinde Türkiye’nin dünyada ikinci sırada yer aldığına değindi. Bal ormanlarının dünyada Türkiye’den 100 yıl önce kurulmasına rağmen büyük bir gelişme yaşadıklarını anlatan Yılmaz, “Bu bir milattır. Kızılçam ağaçlarının yüzde 90’ı Türkiye’de bulunmaktadır. Bu ağaçlar arıcılarımızın hizmetindedir” diye konuştu.
“Organik gıda önemli”
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga da bal ve arıcılığın önemine dikkat çekti. Dünyada organik gıdaya çok büyük bir önem verildiğini vurgulayan İmga şöyle konuştu, “Türkiye’de ilk olarak organik bal üretimine başlanıyor. Bu işlem diğer illerimize de yayılacak. Bal besin değeri olarak da insanlar için vazgeçilmez yiyeceklerden biridir. Ülkemizde arıcılık son dönemlerde büyük bir gelişme kaydetmiştir.”
Eroğlu’ndan arıcılara 5 yıl süre
Söz konusu alanın arıcılık için önemli ağaç, çalı ve bitkilerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir orman olacağını ifade eden Bakan Eroğlu ise, arıcıları yanına çağırarak iki isteğini iletti. Arıcılardan ormanları koruyacakları konusunda söz alan Eroğlu, “Ormanları iyi koruyun. Bu konuda sizlere de önemli görevler düşüyor. Ayrıca sizlere 5 yıl süre veriyorum. Türkiye bal üretiminde şu anda ilk üçte. Ben size hedef koyuyorum. 5 yıl içinde Türkiye’yi dünyada en fazla bal üreten ülke haline getireceksiniz. Bakanlık olarak size tam destek veriyoruz. 750 hektarlık bir alanda gerek elle gerekse iş makinesi ile toprak işlenmiş, 2009 yılı sonbaharı alana 27 adet değişik zamanlarda çiçeklenen ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerle kombineli ekim ve dikim yapıldı. Bu alana yalancı akasya, ahlat, erik, alıç, kestane, ıhlamur, iğde, kekik, güven, fiğ, sığır kuyruğu, yonca gibi bitkiler dikildi ve ekildi. Alana yaklaşık bin ile 2 bin adet kovan konulacak. Yılda 37 bin 500 kilo organik bal üretimi hedefliyoruz” dedi.
“Yurt dışına Türk balı
götüreceğim”
Muş’ta bir barajı ziyaret ederken bal kovanları gördüğünü anlatan Eroğlu, “Ne güzel dedim ama biraz ileride şeker dolu bir kamyon gördüm. İşte o zaman olmadı dedim. Dolayısıyla sizlerden ikinci isteğim DSİ, Orman Genel Müdürlüğü ve arıcılar olarak sizler el ele vererek sertifikalı organik şifalı bal üretmek. Bunun da fiyatı farklı olacaktır. Belki normal baldan 5 kat pahalıya satılacaktır. Üretilecek balın içinde hileli bir şekilde şeker olmayacak ve tamamen organik olacak. Arıcılara istedikleri çiçeği ve bitkiyi vermeye hazırız. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi’ndeki konunun uzmanları hocalarımız gerekirse Afyon Kocatepe Üniversitesi ile de işbirliği yapacaktır. Onların da desteği ile arıcılar için her türlü desteği sağlayacağız. Hep birlikte bu alanı koruyacağız ve üreteceğimiz balı sertifikalı hale getirip bütün dünyaya bu bal organik ve şifalıdır diye pazarlayacağız. Bu konuda da söz istiyorum. Ben de bu olursa yurt dışına gittiğimde inşallah oralara Türk balı götüreceğim” diye konuştu.
Muhtardan Eroğlu’na plaket
Açılış konuşmalarının ardından isteklerini ilettiği arıcılarla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Eroğlu’na, Ağzıkara Köyü Muhtarı Abdullah Gözkara, teşekkür plaketi verdi. Daha sonra sahneye Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mehter Takımı çıktı. Protokol üyelerinin ve davetlilerin büyük bir ilgiyle izlediği Mehter Takımı, yaklaşık yarım saat bir gösteri sundu. Mehter Takımının ardından Bakan Eroğlu, Organik Bal Ormanı’nın açılışını, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker, AK Parti Milletvekili Ahmet Koca, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye Arı Yetiştiricilileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Türkiye Arı Yetiştiricilileri Merkez Birliği Müdürü Kadriye Sorkun ile birlikte yaptı. Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra alana erguvan ağacı dikti. (Kocatepe)