• Haberler
  • Genel
  • Türkiye’nin ihtiyacı muhasebe – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’nin ihtiyacı muhasebe – Kocatepe Gazetesi

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Erdal Sayar, oda da düzenlediği basın toplantısında serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin talepleri ve sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini istedi. Sayar, Türkiye’nin hesaplaşmaya değil muhasebeye ihtiyacı olduğunu kaydetti SMMMO Başkanı Erdal Sayar, Türkiye genelinde çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte muhasebe meslek camiasının 500 bini bulan onurlu [&hellip]

Türkiye'nin ihtiyacı muhasebe

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Erdal Sayar, oda da düzenlediği basın toplantısında serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin talepleri ve sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini istedi. Sayar, Türkiye’nin hesaplaşmaya değil muhasebeye ihtiyacı olduğunu kaydetti

SMMMO Başkanı Erdal Sayar, Türkiye genelinde; çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte muhasebe meslek camiasının 500 bini bulan onurlu çalışanının; 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın kabul edilişinin 23’üncü yıldönümü olan 13 Haziran 2012 tarihi itibariyle; siyasi erkden “Vicdan Muhasebesi” talebinde bulunduğunu açıkladı. Toplantıya, oda üyeleride katıldı.
KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE EDİLDİ
Siyasi erkden “Vicdan Muhasebesi” talebinde bulunma gerekçelerini açıklayan SMMMO Başkanı Erdal Sayar, angaryaların bitmesi, vesayete son verilmesi, oldu-bittilerin yaşanmaması, mesleki geleceklerinin karartılmaması ve en önemlisinin insan olarak, sosyal yaşamın onurlu bireyleri olduklarının unutulmaması değerlendirmesini yaptı. Yapılanların, yapılmayanların gözden geçirilip, doğru veya yanlışların vicdan süzgecinden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Erdal Sayar; “Bugün herkes için ‘Vicdan Muhasebesi Günüdür!’ Bizler; akademik bir mesleğin mensupları olarak, yıllardır kurum ve kuruluşların, gerçek ve tüzel kişilerin, devletle kurduğu vergi-finans ilişkilerinde, sistemin başrolünde olduk. Bizler; demokratik ve sivil bir örgütlenmenin mensupları olarak, meslekte hem vicdanı hem de hukuksal ağır sorumluluklarla gecemizi gündüzümüze katarak, ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişiminde, özellikle kayıt dışı ekonominin önlenmesinde elimizi taşın altına koyduk. Yıllarca vergilerin toplanmasında idarenln en güçlü ‘görülmez eli’ olduk. Ekonomik krizlerde ‘çözüm ortağı’ görüldük, refahın paylaşılmasında ise, devletin ‘yetim çocuğu’ olduk.” dedi.
YENİ SINAV HAKKI İSTENDİ
Çatı örgütü TÜRMOB ve Türkiye genelinde 81 il ve ilçede örgütlü Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları olarak “bıçağın kemiğe dayandığı” bir eşiğe getirildiklerini ileri süren Erdal Sayar; “Adeta TÜRMOB ve Oda’larımızın “ölüm fermanı” yazılmaktadır. 23 Yıllık mesleki örgütümüzün ‘şeffaf, hesap verebilir, denetlenebilir’ yapıları yok edilmek istenmektedir. Dün; seçim sistemine yapılan müdahale ile, bugün atanmışların oluşturduğu kurumlarla odalarımızın anayasal hakkı olan yetkileri elinden alınmaya, etkisizleştirifmeye hatta bertaraf edilmeye çalışılmaktadır. Dün; 3568 Sayılı meslek yasamızın 35. maddesinde ‘5’e 4′ diye bilinen, TÜRMOB yönetiminde 80 bin SMM’yi 4 üyenin, 4 bin YMM’yi ise 5 üyenin temsil ettiği ‘azınlığın çoğunluğu yönettiği’ antidemokratik hükümlerin kaldırılmasını İstedik. Duyulmadı. Dün; TÜRMOB Genel Kurulu’nun iradesiyle oluşan yönetmeliklerin yayınlanması özellikle de binlerce meslektaşımızın kariyerlerini ve geleceklerini ilgilendiren ‘yeni sınav hakkı’ çağrısında bulunduk. Sırtlarını döndüler.” diye konuştu.
BAĞIMSIZ DENETÇİLERİN
ÖNÜ KESİLİYOR
TÜRMOB genel kurulunda demokratik iradeyle kabul edilmiş meslek mensubunu yakından ilgilendiren ve Maliye Bakanlığı’na gönderilen yönetmeliklerin hemen yayınlanması gerektiğini açıkladıklarını hatırlatan Sayar; “Bu talebimizde gözardı edildi. Oysa bugün; ilgili kuruluşların fikri alınmadan, bir gecede kanun hükmündeki kararname ile 9 üyeden 7’sinin bakanlıklardan atanan özerk olmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurum u’nü oluşturdular. Üstelik ‘Yasama, yürütme ve yargr’ gibi süper yetkilerle donattılar. Bugün; Denetim yapacak kurum ve müşavirlerden fahiş tutarlı ruhsat harçları taiep ediyorlar. Mesleğin her aşamasında getirilen yüksek harçlarla meslek mensuplar! cezalandırılıp denetim, tekellere bırakılmak istenmektedir. Bugün; Ülkemizde yüzbinlerce KOBİ’ye bağımsız denetim hizmeti vermeye hazır olan meslektaşlarımızın önü kesilmek istenmektedir.” şeklinde konuştu.
CEZA UYGULAMALARI MAĞDUR ETTİ
Kamu gözetimi, muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun TÜRMOB’la mutlaka işbirliği yaparak, ünvanlara eşit davranması gerektiğini dile getiren SMMMO Başkanı Erdal Sayar; “Denetim yapacak meslek mensuptan için asla ve asla sınav getirmemelidir. Angaryalara karşı çıktık. Bürokrasiyi azaltmak için kesin mizan formlarının basitleştirilerek yıllık beyanname eki olarak alınmasını istedik. Mahsup-iade sorunları. İnternet vergi dairesi uygulamaları ve kod uygulamaları için vergi daireleri arasında ve vergi dairesinin kendi içinde uygulama birliğinin sağlanmasını talep ettik. Cezalarla sindirilmeye çalışıldık. Başta Ba/Bs olmak üzere sadece bilgi amaçlı formlar için bile özel usulsüzlük cezası uygulandı. Kesin mizan bildirimlerinin süresi içinde verilmemesi durumunda dahi özel usulsüzlük cezası uygulandı. Mükellef bilgileri bildiriminin eksik ve yanlış verilmesi durumuna özel usulsüzlük cezası uygulandı. Meslek mensubundan tahsilat yapmalarına rağmen serbest meslek makbuzu veya fatura düzenlemek zorunda olduğu için tahsil etmediği geliri ve KDV’sini beyan edereh mağdur edildi.” ifadelerini kullandı.
HAKLA TALEPLER
HAYATA GEÇİRİLSİN
Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinde yüzde 18 olan yüksek KDV oranının, birçok sektörde uygulandığı halde yüzde 8’e düşürmediklerini dile getiren Sayar sözlerine şöyle devam etti: “Bizler meslek mensupları olarak böylesine ağır sorunlarla boğuşurken gördük ki; bugün demokratik meslek örgütü olma sorumlu’uğumuzun dahi önü kesilmek istenmektedir. Çağdaş, bağımsız, yurtsever, emekten ve halktan yana, anti-emperyalist, ırkçılık ve gericiliğe karşı, insan haklarını savunan, barıştan yana tavrımız yok sayılmaktadır. Oysa bizler dün olduğu gibt bugünde; siyasete, mesleki ve meslektaşın sorunlarının, ülkemizin sorunlarının bir parçası olduğu görüşüyle baktık ve bu konuda asla taviz vermedik. Tüm meslek örgütleri için dillendirilen ve önerilen çerçeve tasarılarla meslek örgütlerinin örgütsel-mali yapıları, inleyiş ve faaliyet alanları işlevsizleştirilerek örgüt üye ilişkisi tahrip edilmeye çalışılmaktadır. Bu duruma sessiz kalmayacağız, izin vermeyeceğiz. Gelin; artık ülkenin ekonomisine, özellikle mali sistemine çok önemli katkıları olan meslek mensuplarımız ve örgütlerimizi zedeleyen girişimlere son verin. Gelin; meslektaşın ailesi ve sosyal yaşamın bir parçası olduğunu unutmayın. Gelîn; Meslek mensuplarımızın haklı taleplerini yasal düzenlemelerle hayata geçirin ki, ülkemiz kazansın.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme