Türkiye’nin en yüksek barajı yükseliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin en yüksek barajını Karadeniz Bölgesi’nde inşa ediyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, tamamlandığında kendi sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile dünyanın 3'üncü Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında derivasyon çalışmaları tamamlandı. Dev barajda gövde inşaatına [&hellip]

Türkiye'nin en yüksek barajı yükseliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin en yüksek barajını Karadeniz Bölgesi’nde inşa ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, tamamlandığında kendi sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile dünyanın 3’üncü Türkiye’nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında derivasyon çalışmaları tamamlandı. Dev barajda gövde inşaatına başlanıyor. Baraj yapım esnasında suyun inşaat alanından uzaklaştırılmasını sağlayan derivasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, dev barajda önemli bir eşikte aşıldı.
Artvin ilinin 90 km güney batısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES enerji maksatlı olup, toplam depolama hacmi 2 milyar 200 bin metreküp olarak inşa ediliyor.
11,30 m çapında Yusufeli Barajı ve HES Derivasyon Tüneli ise 901,60 metre uzunluğunda.
1518 m3/s su geçirme kapasitesine sahip olan tünelin giriş ve çıkış yapıları ile tünel kaplama imalatları tamamlanarak, nehir derivasyonuna hazır hale getirildi.
7 YILDA AMORTİ
540 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1 milyar 827 milyon kilowatt.saat elektrik üretimi gerçekleştirilecek ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 330 milyon TL katkısı olacak ve 7 senede kendini amorti edecek.
Yusufeli Barajı ve HES’in temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Artvin’in Yusufeli İlçesi’nden Grup Toplantı Salonu’na yapılan canlı bağlantıyla 26 Şubat 2013 tarihinde atılmıştı. Türkiye’nin en yüksek dünyanın ise üçüncü yüksek barajı olma özelliğini taşıyan Yusufeli Barajı’nın bitiş tarihi ise yine temel atma sırasında 28 Mayıs 2018 olarak belirlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise bugüne kadar Çoruh Nehri üzerine 3 baraj inşa ettiklerini ifade ederek, bu barajların ürettikleri enerji ile ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını söyledi. Türkiye’de enerji talebinin sürekli arttığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu enerji taleplerini karşılamak için enerji ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da milli ekonomimizde ciddi baskı oluşturuyor. Yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidroelektrik santrallerini bu yüzden yapmak zorundayız. Bu bir zarurettir” diye konuştu.
Veysel Eroğlu, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek 270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı’nın Türkiye’nin en yüksek barajı olduğunu da söyleyerek “Barajın bitiş tarihini 2019 yılı yerine, 2018 yılına çektik ve kısa zamanda tamamlayacağız” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme