Türkiye’nin En İyi Zeytin Yağı Nerede Yetişir?

Sağlıklı ve lezzetli beslenmede tercih edilmesi önerilen zeytinyağı konusunda Türkiye'nin en iyi zeytin yağının nereden yetiştirildiğini araştırdık.

Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
ZEYTİNYAĞI SAĞLIKLI VE LEZZETLİDİR
Zeytinyağında, diğer birçok bitkisel yağda olduğu gibi yapısında büyük oranda gliserin etrafında bağlanmış yağ asitlerinden bulunmaktadır. Zeytinyağı yapısında yüzde 55-83 oranında sıvıyağ asitleri, yüzde 7-20 arasında Palmatik Asit, yüzde 0-5 arasında Linoleik asit, yüzde 0-4 oranında Steraik asit ve yüzde 0,1-0,7 miktarınca Palmitoleik Asiti ihtiva etmektedir. Zeytinyağının sabunlaşmama değeri yüzde 0,5 ve 1,3 oranındadır. Bu sabunlaşmayan oranın içinde yüzde 0,15-0,37 oranında Steroller, yüzde 0,1-0,7 oranında Skualen ve 0-10 ppm miktarında Klorofiller yer almaktadır. Bunların yanı sıra 300 IE miktarlarda A vitaminide yapısında bulundurmaktadır. Zeytinyağı Omega-3 yağ asitleri bakımından çok büyük bir önem teşkil etmemektedir. Sadece çoklu doymamış yağ oranın yüzde 9 yapısında Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır.
Zeytinyağının rengi yeşilimsi ve sarımtırak arası değişebilmektedir. Rengin değişken olması yapısında bulundurduğu maddeler sonucudur. Örneğin yeşil renkteki zeytinyağına yeşil rengini veren yapısında 10ppm’ye kadar klorofil barındırmasındandır. Sarı renkteki yağda bu rengi veren yapısındaki karotin maddesidir. Halk arasında zeytinyağının kalitesi ve rengi arasında bir bağlantı kurulsa da gerçekte rengin yağın kalitesi üzerine hiçbir etkisi yoktur. Bunun yanında filtrelenmemiş zeytinyağı bulanık bir görüntüye de sahip olabilmektedir. Zeytinyağı mor ötesi ışık altında bakılırsa yapısında barındırdığı klorofilin floresan özelliği sayesinde kırmızı renkte görülür. Ülkemizde zeytin üretimi yapılan en önemli iller; Gaziantep, Mersin, Çanakkale, Manisa, Bursa, Balıkesir, Muğla, İzmir ve Aydın illeridir. Bölge olarak ifade edilmek istenirse Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri önemli zeytin üreten bölgelerdir. Dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağının üretildiği Ayvalık’ta bütün ilçe arazisinin yüzde 60’ı, tarım arazilerinin ise yaklaşık yüzde 76’sı zeytinliktir. Yaklaşık 2 milyon zeytin ağacı bulunan ilçede 4 bin 300 aile zeytinlik sahibidir ve çoğu geçimini bu sektörden sağlar.

Bakmadan Geçme