Türkiye'nin ekonomik seyri olumlu – Kocatepe Gazetesi
Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Murat Sağman, Afyonkarahisar'da katıldığı toplantıda Türkiye için olumlu bir tablo çizdi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (AFSİAD) işbirliğiyle, 'Dünyada ve Türkiye'de Ekonomi ve Piyasalarla ilgili son gelişmeler, beklentiler' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel [&hellip]
Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Murat Sağman, Afyonkarahisar’da katıldığı toplantıda Türkiye için olumlu bir tablo çizdi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (AFSİAD) işbirliğiyle, “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomi ve Piyasalarla ilgili son gelişmeler, beklentiler” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Murat Sağman, Türkiye için olumlu bir tablo çizdi. Sağman, “Türkiye’nin ekonomisinde 3 temel etken vardır. Bunlardan birincisi Türkiye’deki bankacılık sektörünün sağlam temeller üzerine oturmuş olması. İkincisi kamu borç stokunun normal seviyede olması, üçüncüsü ise ülkedeki cari açığın -2,5 seviyelerinde olmasından kaynaklanmaktadır. AB ülkelerinde ise bu oranda yüzde 7’ye yakın. Ancak, dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak Türkiye’de durum birazcık değişik. Döviz rezervi ve bankaların sermaye yeterlilik oranları iyi durumda, 125 milyar dolarlık bir döviz rezervimiz var. 2 kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım açısından yüksek not aldık. Bu durum sermaye girişlerinde, yatırım yapılması konusunda kolaylık sağlayacak” dedi.
AVRUPA, TİCARİ BİR ORTAK
Türkiye’nin Avrupa’dan bağımsız bir ekonomiye sahip olmadığını söyleyen Sağman, “Avrupa yıkılacak biz büyüyeceğiz’ diye bir durum söz konusu olamaz. Avrupa’ya ciddi oranda ihracatımız var. Bu aralar bazı düşüşler var ama 100 ürün üretiyorsak bunun 40’ını Avrupa’ya satıyoruz. Bu nedenle Avrupa’nın kötü gidişi bizi mutlaka etkiler” diye konuştu. 2012 yılının ekonomik anlamda 2013 yılına nazaran daha rahat geçtiğini fakat 2013 yılında belirsizliğin yaşandığını söyleyen Sağman, “Türkiye’de hane halkının borçluluk oranı düşük. Ancak yinede dünyadaki bazı ülkelerin ekonomik durumlarında düzenlemeler yaşanmaması nedeniyle 2013 yılı, 2012 yılından daha belirsiz gözüküyor” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR
Türkiye’de 5 yıldır önemli değişikliklerin olduğunu söyleyen Sağman, “Bununla beraber dünyada da çok önemli bir global likide var. Türkiye’de dünyadaki bu parasal genişlemeden çok büyük oranda yararlandı. Bunu nasıl oldu, iyi bir büyüme ile mali disiplin, kamu borcunun ve bütçe açığının azaltılması, siyasi istikrarın ve AB çıpasının sağlanmasıyla oldu. Fakat ABD Merkez Bankası başkanı geçenlerde bir açıklama yaptı ve likidenin düşürüleceğini söyledi. Bu biraz sıkıntı oluşturabilir. İyi bir büyüme bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 büyüdük, bunu devam ettirmeliyiz. Mali disiplinimiz devam ediyor ama seçim dönemi yaklaşıyor, gelecek dönem 3 tane seçim yaşayacağız mali disiplinin devam ettirilip ettirilmeyeceği çok önem arz ediyor. Siyasi istikrar, konusunda son Taksim Gezi Parkı olaylarının ardından yabancılar siyasi istikrarda bir sıkıntı olup olmadığını masaya yatırmış durumdalar. Siyasi istikrarın devam etmesi gerekiyor. Türkiye’nin dışarıdan gelen yatırımlarla büyüyen bir ülke olmasından dolayı yabancıların gördükleri siyasi istikrar doğrultusunda gelmeye devam etmeleri lazım. Son olarak AB çıpası hem var hem yok gibi. Artık herkes çok da dikkat etmiyor ama müzakerelere ara verilmesi negatif etki oluşturabilir” diye konuştu.
PİYASA YETERİNCE BÜYÜMEDİ
Avrupa’da piyasanın beklenilen düzeyde genişlemediğini söyleyen Sağman, şöyle devam etti: “Piyasaların bu kadar büyümesine rağmen bunun karşılığı gelmedi ve özellikle Avrupa’da ekonomi büyümedi. Amerika’da son yıllarda bir toparlanma yaşanıyor, özellikle 2007–2008 yılları arasında yaşanan Mortgage krizinden sonra konut sektöründe bir toparlanma var. Fiyatlar yükseliyor, stok azalıyor ve büyüme başladı. Bu kadar para basılmasına rağmen ekonominin büyümemesinin nedeni para dolaşımının yavaşlaması olarak gösteriliyor. Parasal genişlemeye rağmen bankalar bunu ekonomiye yansıtmıyor ve elde tutmaya devam ediyor. Avrupa’da bankalarda ciddi bir güvensizlik problemi var, eskisi kadar risk alınmıyor, kredilerde sorun var. Bu paralar bu nedenle ekonomiye dönmüyor, ABD’de şuanda 900 milyar dolar atıl duran para var. Bunlar ekonomiye yansıtılmadığı sürece ekonomilerde büyüme meydana gelmez.” (Kocatepe)
Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Murat Sağman, Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı-Yönetim Kurulu Bşk. Naim Koçer, Yönetici Ortağı-Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Evren Bolgün, ATSO yönetim kurulu başkanı Hüsnü Serteser, AFSİAD yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, Afyonkarahisarlı işadamları ve banka temsilcileri katıldı.
Dünya, Amerika’ya çalışıyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ekonomi ile ilgili dikkat çekici bir
değerlendirmede bulundu
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, son 10 yıldır yaşanan istikrarın ülke için önemli olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, “On yıldır yakalanan siyasi istikrar bizi bir çok krizden kurtardı. İşadamlarımız dünyayı keşfetti. Bugün adını bile bilmediğimiz birçok ülke de iş adamlarımız yatırımlar yapıyor. Geniş arazi kiralayıp tarım yapan Afyon’lu bir iş adamı ile tanışmıştım. Büyük ülke olmak sistemi kurmak anlamına geliyor. Dünya’da sistemi Amerika kurmuş. Bütün dünya mal ve hizmet üretiyor Amerika’nın 100 doları kendisine üç beş semte mal oluyor, basıp parayı gönderiyor. Bütün Dünya Amerika’ya çalışıyor bu durumda. Petrol üretip götürüyor. Hatta bazı ülkelere para da vermiyor sizin şu kadar borcunuz var deyip oradan hesabı kesiyor. Küçük salınımlar büyük kuvvet doğurur. Küçük bir salınım başladı Türkiye’yi nerdeyse yerinden salladı. Türkiye ilerledikçe bundan rahatsız olanlar oluyor. Az da olsa etkisi var neden olsun bunlar. Dolayısıyla birlikteliğe ihtiyacımız var. Birbirimize sürekli moral ve motivasyon aşılamalıyız. Felaket tellallığı, felaket tüccarlığı geleceğin endişeli gösterilmesi birçok şeye endişe salar. Gelecekten endişe pompalayan, sürekli karalayan insanlar, insanın içini karatıyor yatırımcıyı kaçırıyor, hatta içerden döviz çıkmasına da yol açıyor” dedi. (Kocatepe)