• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'nin Barzani'ye tutumu belirsiz – Kocatepe Gazetesi

Türkiye'nin Barzani'ye tutumu belirsiz – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Irak'ın kuzeyinde bir devlet kurulması hâlinde Ankara'nın tutumunda belirsizlik yaşanacağını kaydetti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Irak'ın kuzeyinde bir devlet kurulması hâlinde, Türkiye'nin nasıl tepki vereceğinin bilinmediğini kaydetti. Görgöz, 'Kuzey Irak'ta da hızla bağımsız Kürdistan'ın kuruluşu doğrultusunda hazırlıklar yapılıyor, adımlar atılıyor. Kuzey ırak Bölgesel Kürt Yönetiminin [&hellip]

Türkiye’nin Barzani’ye tutumu belirsiz

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Irak’ın kuzeyinde bir devlet kurulması hâlinde Ankara’nın tutumunda belirsizlik yaşanacağını kaydetti

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Irak’ın kuzeyinde bir devlet kurulması hâlinde, Türkiye’nin nasıl tepki vereceğinin bilinmediğini kaydetti. Görgöz, “Kuzey Irak’ta da hızla bağımsız Kürdistan’ın kuruluşu doğrultusunda hazırlıklar yapılıyor, adımlar atılıyor. Kuzey ırak Bölgesel Kürt Yönetiminin Başkanı Mesud Barzani Bağımsız Kürdistan’ı ilan etmek için referanduma gideceklerini açıkladı. Irak’ta merkezi hükümetin kuruluş çalışmaları devam ederken, IŞİD’in saldırılarını Irak’ın kuzeyine yoğunlaştırması, Kürt bölgesine, Türkmenlerin, Hristiyanların ve Yezidilerin yaşadığı bölgelere saldırarak, yüz binlerce insanı Türkiye sınırlarına doğru sürmeye başladı” dedi.
BÖLGE ÜLKELER TEPKİLİ
Görgöz, “Barzani’nin bağımsızlık açıklaması yapmasının anlamı, en üst düzeyde bu konunun Türkiye ile konuşulmuş olduğudur.Barzani’nin, ABD ve Türkiye’nin muhtemelen bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklarını söylemesi, “Aktif bir destek veya direniş beklemiyorum” demesi, bu konuda bir hazırlığın da yapıldığını gösteriyor.
Ancak bu açıklamalara İran ve Rusya’dan çok sert tepkiler geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki gelişmelerin kaygıyla izlendiğini, Irak’ın ‘toprak bütünlüğünden ve bunun korunmasından yana’ olduklarını duyururken, İran’ın açıklaması daha da sert bir tutumu yansıtıyor. Irak’ın bölünmesini ‘İsrail planı’ olarak değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı, buna asla izin verilmeyeceğini duyurdu” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme