Türkiyedeki Volkanik Dağlar Nelerdir?

Türkiye’deki Volkanik Dağlar Nelerdir, Kaç Tane Aktif Yanardağ Var?

Haber

Coğrafi olarak bir çok özelliği bünyesinde barındıran cennet vatan Türkiyemizde volkanik faaliyetler sonucu oluşmuş dağlara rastlamak mümkündür.
Dünya genelinde halen aktif olan volkanik dağlar bulunsa da Türkiye’de bulunan volkanik dağlar günümüzde volkanik faaliyetlerini yitirmiş durumdadır. Bu sebeple Türkiye’deki volkanik dağlar hakkında detaylı bilgi verirken sönmüş volkanları olduğunu dikkatten kaçırmamak gerekir. Türkiye’deki yanardağlar arasında birçok isim saymak mümkün olabilir.
Yanardağlar, volkanik faaliyetler sonrasında ortaya çıkan ve püskürmeler sonrasında açığa çıkan maddelerin birikimi ile birlikte volkanik dağlar oluşur. Volkanik maddeler sıvı, gaz ve katı halde püskürür. Bunlar da lav olarak isimlendirilirler.
Lavlar volkanik kökenli taşlar olan granit, andezit ve bazalt gibi kayaçların temelini oluşturan bir maddedir.
Türkiye’de bulunan volkanik dağların tamamı sönmüş volkanik dağlardır. En fazla İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunan volkanik dağların yoğun olduğu yerler maden bakımından da zengin yerlerdir.
Tüf bulutu oluşumundan dolayı volkanik dağların çevresindeki topraklar da son derece zengin topraklar olarak bilinir. Volkanik dağlar aynı zamanda bir hat boyunca sıralanmışlardır. Fay hatları ile parelellik gösteren volkanik dağlar arasında Uludağ kış tatilinde çok bilinen bir yer olmasının yanında bir sönmüş volkanik dağdır. Derinlik volkanizması olarak bilinir. Ege Bölgesi’nde bulunan Volkanik Kula Dağı, Türkiye’nin en genç volkanik arazisidir. Aynı zamanda burası jeopark alanıdır.

Türkiye’deki volkanik dağlar bölgelere göre şöyle sıralanabilir:

Marmara Bölgesi: Uludağ
Doğu Anadolu Bölgesi: Nemrut, Ağrı, Tendürek, Süphan Dağları
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Karacadağ
Akdeniz Bölgesi: Hatay Hassa Bölgesi
Karadeniz Bölgesi: Köroğlu Dağları
Ege Bölgesi: Kula Tepeleri
İç Anadolu Bölgesi: Karacadağ, Karadağ, Hasandağı, Erciyes ve Melendiz Dağları

Bakmadan Geçme