Türkiye’deki Tek Ermeni Köyü Nerede?

Ermenistan'daki yerleşim yerleri dışında Türkiye'de ve hatta dünyadaki de tek Ermeni köyünün nerede olduğunu biliyor musunuz?

Türkiye’deki tek ve Ermenistan’daki yerleşim yerleri dışında, dünyadaki de tek Ermeni köyü Hatay’ın Samandağ ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Musa Dağı’nın eteklerinde bulunan Vakıfköy”dür. Bu köy 30 haneden oluşmaktadır.

Ermeniler’in bu bölgedeki varlıklarının 1200 yıl önceye kadar uzandığını söylenmektedir. Homojen bir yapı içinde tarihteki serüvenini devam ettiren köye yerleşim, İran üzerinden gelen göçle oluşmuştur.

1918 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Vakıflı köyü,  1918-1939 döneminde Fransızlar tarafından yönetilmiştir. Daha sonra Vakıflı köyü, 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiştir. Bölgeye , İran üzerinden göç eden kişiler,  1939 yılında plebisitte göç etme hakkına sahip olmasına rağmen gitmeyerek Türkiye’de kalmayı tercih etmişlerdir.

Haber

2012 yılında çıkarılan büyükşehir yasası ile köy statüsünü yitiren bu köy, 2021 yılında Samandağ Belediye Başkanlığı’nın teklifiyle ve ilçe meclisinde alınan kararla Vakıflı Mahallesi adı “Vakıfköy” olarak değiştirildi. Böylelikle Türkiye’nin tek Ermeni köyü statüsü yeniden geri getirildi.

 

1 MİLYON EURO İHRACAT GELİRİNE SAHİP

Vakıflı köylüleri Türkçe, Arapça ve Ermenice bir kısmı da Fransızca da bilmektedir. Köyde okuma oranı yüzde 100 olduğu köyde, geçim kaynakları tarımdan sağlanmaktadır. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine gönderilen başta narenciye olmak üzere birçok meyve ve sebze yetiştiriyorlar. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından 2004 yılının Toplumsal ve Sportif Fair Play Ödülleri’nde biri organik tarım yaparak portakal başta olmak üzere narenciye ürünleriyle ülkeye 1 milyon Euro ihracat geliri ile bu köye verilmiştir.

Bakmadan Geçme