• Haberler
  • Genel
  • Türkiye’deki öğretmenler, ortalamanın üzerinde çalışıyor

Türkiye’deki öğretmenler, ortalamanın üzerinde çalışıyor

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’deki öğretmenlerin dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlere göre daha çok çalıştığını söyledi Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 5 Ekim Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada öğretmenlerin durumunu ortaya koydu. Akyıldız, 'Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in öğretmenleri sık sık aşağılayan, yaptıkları [&hellip]

Türkiye'deki öğretmenler, ortalamanın üzerinde çalışıyor

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’deki öğretmenlerin dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlere göre daha çok çalıştığını söyledi

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 5 Ekim Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada öğretmenlerin durumunu ortaya koydu. Akyıldız, “Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in öğretmenleri sık sık aşağılayan, yaptıkları işi küçümseyen sözleri hala tazeliğini korumaktadır. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer göreve gelir gelmez öğretmenlerin 3 ay tatil yaptıklarını, işe geç geldiklerini ve az çalıştıklarını iddia ederek, öğretmenlerimizin emeğini değersizleştirmeye çalışmıştır. Ardından Başbakan, eğitim emekçilerinin emeğini aşağılayan, az çalıştıklarını, çok para aldıklarını ima eden suçlamalar ile öğretmenlere ne kadar değer verdiklerini göstermişlerdir” dedi.
YÜK DAHA DA ARTTI
Öğretmenlerin yükünün 4+4+4 sistemiyle daha da ağırlaştığına işaret eden Akyıldız, “AKP’nin 10 yıldır benimsediği sermaye yanlısı, emek düşmanı politikalar sonucunda eğitim emekçilerinin yüzde 80’i borçludur ve üçte ikisi geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. OECD ülkeleri içinde en düşük ücreti ülkemiz öğretmenleri almasına rağmen, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın dönem dönem öğretmenler az çalışıp yüksek ücret alıyorlarmış gibi açıklamalar yapması anlaşılır değildir. Oysa gerçekler tam tersidir. Türkiye’de öğretmenler diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha çok çalışmakta, ancak bu çalışmaları karşılığında daha az ücret almaktadır. Üstelik özellikle Ömer Dinçer’in bakan olmasının ardından öğretmenler okullarda çok sayıda angarya iş yapmak zorunda bırakılmış, 4+4+4 sistemi ile birlikte çalışma yükü daha da ağırlaşmıştır” diye konuştu.
“GERİ DURUMDAYIZ”
Akyıldız, öğretmenlerin çalışma şartlarında bir iyileştirmeye gidilmediğini belirterek şöyle devam etti: “Türkiye’de öğretmenlerin yıllardır karşı karşıya oldukları güçlükler, hangi şartlarda çalışmak zorunda olduklarını en iyi anlamanın yolu, çalışma koşullarını Türkiye ile benzer sosyo-ekonomik koşullara sahip ülkelerin öğretmenlerle kıyaslamaktır. Türkiye’deki öğretmenler, diğer OECD ülkeleri ile kıyaslandığında toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından oldukça geri durumdadır. OECD’nin geçtiğimiz ay açıkladığı Bir Bakışta Eğitim Raporu 2012’ye göre Türkiye’de çalışan öğretmenler, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre çok daha fazla çalışmaktadır.”

Birçok sorun var

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, öğretmenlerin başlıca sorunlarını şöyle sıraladı:
“Türkiye’de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır. Öğretmenlerin yüzde 80’i geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Öğretmenlerin bugünkü çalışma koşulları ve maaşlarıyla kendilerini mesleki olarak yetiştirmeleri ve geliştirmeleri mümkün değildir. Öğretmen açıkları sorununa kalıcı sorunlar üretilmemekte, 300 bini aşkın işsiz öğretmen kadrolu olarak atanmayı beklemektedir. Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmamasının ve eğitimin gün geçtikçe paralı hale getirilmesinin bir sonucu olarak öğretmenler öğrencilerden çeşitli adlar altında para toplamaya zorlanan birer tahsildar durumuna düşürülmüştür. Sınıf mevcutlarının fazlalığı, okul öncesi çağdaki çocukların zorla ilkokula kayıt edilmesi vb sorunlar eğitimi ve öğretmenlerin mesleklerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını engellemektedir. Öğretmenlerin büyük bölümünde iş yükü art��şına paralel olarak meslek hastalıklarında artış yaşanmaktadır.”

Bakmadan Geçme