Türkiye’deki Çin Otomobillerine Ek Vergi
Türkiye, Çin’den ithal edilen binek araçlara ilave vergi kararı aldı. Düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 3-5 Haziran tarihlerinde gerçekleşen Çin ziyareti sonrası Türkiye, ani bir kararla Çin’den ithal edilen binek araçlara ilave vergi kararı aldı. Karara göre yalnızca elektrikli araçlar için değil Çin’den ithal edilen tüm otomobiller için %10 gümrük vergisi + %40 ek vergi, yani toplam yüzde 50 vergi üstüne ÖTV+KDV uygulanacak.
Avrupa Birliği (AB) de Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisini artırmaya hazırlanırken Çin’in AB’deki mevcut otomotiv yatırımları sayesinde gümrük vergilerinden kısmen etkilenmeyeceği fakat Türkiye’de durumun Çinli otomobil piyasasını etkileyeceği belirtiliyor.
Otomotiv sektörünün gözü 7 Temmuz’a çevrilmişken Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenlemeye göre, Çin’den ithal edilen elektrikli otomobiller için uygulanan mevcut yüzde 40’lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak. Bununla birlikte düzenleme ile en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olarak belirlendi. Karar, 30 gün sonra, yani 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
Avrupa Birliği’nin yeni güvenlik donanımı regülasyonu 7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Geçmişte opsiyonel olan ve bazıları ciddi ücretler ödenerek satın alınan kimi sistemlerin sıfır araçlarda standart olması zorunlu hale geliyor. Haliyle elde kalan ve söz konusu standartları taşımayan araçların akıbeti merak ediliyor. Otomobil firmaları 7 Temmuz’a kadar stokları eritmek için mücadele verirken alınan kararla Çinli üreticiler için durum daha da zorlaşmış görünüyor.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA olmak üzere 10 Çin menşeili marka bulunuyor.
DFSK ve Chery içten yanmalı motora sahip otomobilleri Türkiye pazarında satışa sunarken, MG, hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da elektrikli modelleriyle boy gösteriyor. Lüks segment otomobil satan Voyah ODMD’de listelenmiyor. Ayrıca DFSK ve Maxus markaları hafif ticari araç satışı da gerçekleştiriyor.
Çinli otomotiv firmalarının Türkiye’deki ocak-şubat döneminde elde ettikleri satış rakamlarına göre, Chery, 9 bin 456 adetle ilk sırada yer alırken 2 bin 716 adet satış rakamına ulaşan MG ikinci ve BYD de 375 adetle üçüncü oldu. DFSK, otomobil ve hafif ticari olmak üzere 69 satışla dördüncü, Skywell 58 adetle beşinci sırada bulunuyor. ODMD Dergi’de yayımlanan bir makaleye göre Türkiye’deki kullanıcıların da yüzde 40’ı Çin marka araç kullanmayı düşündüğünü belirtiyor.
Geçen yıl yapılan vergi düzenlemelerinde “TOGG’u korumak” amacıyla Çin menşeli elektrikli otomobillerin ithalatını kısıtlama adımları atıldığı öne sürülmüş, Çin’in elektrikli araçlarında verginin yüzde 50’ye çıkarıldığı ve Çinli yatırımcıların Türkiye’deki çalışmalarını ötelediği belirtilmişti. Atılan bu adımlara rağmen TOGG’un Çinli otomobillerle rekabette zorlanmasının da alınan ilave vergi kararlarında etkili olabileceği dillendiriliyor.