Türkiye’de Yaz Saati Uygulaması Nedir?

Türkiye'de kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması nedir? Avantajları nelerdir?

Türkiye, yaz saati uygulamasına uzun süredir aşina. 2016’dan beri hemen hemen daimi olarak devam edilen uygulama, tartışmaları da beraberinde getiriyor. Kimi uzmanlar yaz saati uygulamasına ilişkin kararın farklı şekilde değerlendirilmesi görüşünü ileri sürerken bir kesim de zorluklar getirdiğini savunuyor ve faydalı olup olmadığı konusunu tartışıyor.

Peki yaz saati uygulaması nedir? Avantajları nelerdir? Ne zamandan beri uygulanıyor ve kaldırılması gündemde mi? İşte merak edilen tüm soruların detaylı yanıtları.

Yaz saati uygulaması nedir?

Yaz saati uygulaması nedir sorusu dikkatle ele alınmalıdır. Zira bir dizi matematiksel detay içerir. Türkiye, Dünya üzerindeki konumu itibarıyla 26° ve 45° doğu meridyenlerindedir. En doğusu ile en batısı yani 25 ve 45 dereceler arasında 19 adet meridyen var ve da 1 saat 16 dakikalık zaman farkı olduğu anlamına geliyor.

Türkiye, Doğu Avrupa Saati’nde ve 30° doğu meridyeninin saatini kullanıyor. Dolayısıyla Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılıyor. Özetle Türkiye’de saat, UTC’den 2 saat ileri. Şimdi bu son derece teknik detayların ardından Yaz saati uygulaması nedir sorusunun yanıtına geliyoruz.

Yaz saati uygulaması, Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmasıdır. Bu tercih, saatlerin bir saat ileri alınmasını kapsar ve böylelikle Türkiye saati UTC+3 olur. Yaz saati uygulaması, en anlaşılır şekliyle saatlerin bir saat ileri alınmasıdır ve başlangıç tarihi de Mart ayının son Pazar günü olacak şekildedir. Yaz saati uygulaması bitiş tarihi de Ekim ayının son Pazar gününe denk gelecek tarihtir.

Türkiye, belirli tarih aralıklarında farklı saat dilimlerini kullandı ve 8 Eylül 2016’da yaz saatinin ‘yıl boyunca uygulanması’ yönünde karar alındı. Danıştay, karar yürütmesini bir süre durdurdu, ancak Bakanlar Kurulu tarafından 23 Ekim 2017 –  28 Ekim 2018 arasında yaz saati uygulamasının devamına, ardından da daimi olarak sürdürülmesi yönünde karar alındı.

 

Yaz saati uygulaması devam edecek mi?

Bu noktada tartışmalarda bir taraf özellikle sabah saatlerinde yoğun karanlıkta işe, okula gidildiği ve bunun yaz saati uygulamasının sona erdirilmesi ile giderilebileceği yönünde görüş sunuyor.

Yaz saati uygulamasına dair faydaların öne çıktığı görüşü ise diğer tarafta yer alıyor. En nihayetinde yasal bir konu olan yaz saati uygulaması 2023 ve aksi yönde bir karar alınmadığı taktirde devamındaki yıllarda da devam edecek.

Bakmadan Geçme