• Haberler
  • Genel
  • Türkiye’de sucuk ve pastırmanın iki markası: Kayseri ve Afyon’dur

Türkiye’de sucuk ve pastırmanın iki markası: Kayseri ve Afyon’dur

Canlı Hayvan Borsası’nın temel atma töreni için Afyonkarahisar’da bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük 7’inci ekilebilir ülkesi Türkiye’nin saman ithal etmesinin siyasilerden çifçiye kadar herkesin ayıbı olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’ın et ve et ürünlerindeki başarısından övgüyle söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de sucuk ve pastırma konusunda iki marka olduğunu, bu markaların [&hellip]

Türkiye'de sucuk ve pastırmanın iki markası: Kayseri ve Afyon'dur

Canlı Hayvan Borsası’nın temel atma töreni için Afyonkarahisar’da bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük 7’inci ekilebilir ülkesi Türkiye’nin saman ithal etmesinin siyasilerden çifçiye kadar herkesin ayıbı olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’ın et ve et ürünlerindeki başarısından övgüyle söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de sucuk ve pastırma konusunda iki marka olduğunu, bu markaların Afyonkarahisar ve Kayseri olduuğunu anlattı. Hükümetin hayvancılığa yaptığı teşvikin sektörü olumlu etkilediğine değinen Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler ise Afyonkarahisar’ın mevcut hayvan sayısının 350 Bin büyükbaşa yükseldiğini açıkladı
Organize Sanayi Bölgesi ile Beyyazı Beldesi arasına Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) tarafından yapılacak canlı hayvan borasının temel atma törenine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2011 yılında dünyada en çok fiyatı artan 10 üründen 4’ünün tarım ve hayvancılık ürünü olduğunu açıkladı. Geçmişte tarım ve hayvancılık sadece karın doyurmak için yapıldığını hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılığın artık para kazanma amaçlı yapıldığını belirtti.
OT OLMADAN HAYVANCILIK OLMAZ
Hayvancılıkta etin, sütün, derinin ve gübrenin ayrı ayrı maddi getirisi olduğunu vurgulayarak hayvancılığın önemine değinen Rifat Hisarcıkloğlu, “Her yönüyle gelir getiren başka bir şey yok. Hayvancılığın olabilmesi için yiyebileceği ot lazım. Ama ot yok. Bu da bizim ayıbımız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithal ediyoruz. Ot olmadan hayvancılık olmaz. Rekabet edebilme şansımız olmaz. O zaman bizim bu bereketli toprakları hızla hayvancılığa uygun hale getirmemiz lazım.” dedi.
BU HERKESİN AYIBI
Topraklarının büyüklüğü bakımından Konya büyüklüğündeki olan Hollanda yılda 60 milyar Dolar tarım ve hayvancılık ürünü ihracaatı yaptığını anlatan Hisarcıklıoğlu, dünya ekilebilir alan açısından dünya 7’inci olan Türkiye’nin saman ithal etmesinin hayvancılığın geleceği için tehlikeli olduğunu söyledi. Konuyla ilgili herkese sorumluluğu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, siyasetçilerden bürokratlara, çiftçiden tüccara herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini anlattı.
Türkİye’de sucuk ve
pastırmanın İKİ markası:
Kayserİ ve Afyon’dur
Afyonkarahisar ile Kayseri arasındaki sucuk ve pastırma rekabetine değinen Hisarcıklıoğlu, rekabetin iki şehri de marka haline getirdiğini belirtti. Canlı Hayvan Borsası’nın Afyonkarahi-sar’ın yanı sıra İstanbul’daki et tüketicisini de olumlu etkileyeceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu tesis özellikle hayvlancılık sektöründeki sucukçuya, pastırmacıya hizmet edecek. Ama bu borsadan en çok istifade edecek şehir hangisi derseniz, etinin yüzde 80’ini karşıladığımız İstanbul’dur. Bu tesisle sadece Afyon değil İstanbul’daki tüketici de kazanacak” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR’IN BÜYÜKBAŞ KAPASİTESİ 350 BİNE ULAŞTI
Hayvan borsasında alım satım salonları oluşturarak gerçek manada bir borsa olarak hizmet vermeyi hedeflediklerini söyleyen ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyonkarahisar’da 90 et ve et ürünlerini işleyen işletme olduğunu anlattı. Afyonkarahisar’da yılda yaklaşık 30 bin ton sucuk üretildiğini ifade eden Mühsürler, Afyonkarahisar’ın canlı hayvan kapasitesinin teşviklerle 350 Bin büyükbaşa yükseldiğini açıkladı.
TARIM TİCARET
MERKEZİ DE YAPILACAK
Canlı Hayvan Borsası’nın Türkiye’ye model olacak proje olduğunu söyleyen ATB Başkanı Mehmet mühsürler, projenin Türkiye’de hayvancılığa yön vereceğine inandıklarını belirtti. Canlı hayvan borsasının yanına Tarım Ticaret Merkezi kurulacağına değinen Mühsürler sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu model projemizle hayvan pazar yerlerindeki kötü görünüm yerine hayvan alım satımları daha modern ve bilimsel bir yapıda gerçekleşecektir. 50 Bin metrekare arazi üzerine kurulu günde 3 bin hayvanın barınabileceği kapasitede veteriner kliniklerinden, alım satım salonlarına her ayrıntıyı düşündüğümüz bu büyük yatırım Afyonkarahisar’ı bir basamak daha yukarıya taşıyacaktır. Ayrıca canlı hayvan borsamızın yanında bulunan 235 ben metrekare alanın istimlak işlemleri devam etmektedir. Buraya ilimize yakışacak bir Tarım Ticaret Merkezini kuracağız.”
Törende Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekili Sait Açba, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve ATB Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı’da konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATB Başkanı Mehmet Mühsürler ile Afyonkarahisar protokolü duaların ardından temeli attı. (Kocatepe)

Kayserili Hisarcıklıoğlu’ndan Afyon sucuğuna övgüler

Kayserili olmasına rağmen hem konuşmasının içinde hem de temel atma töreni sonrası Cumhuriyet Sucuklarının açtığı standta Afyon sucuğu ve pastırmasına övgüler yağdıran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar sucuğu yedi. Afyonkarahisarlı üreticilerin bu konuda Kayseri’yle başarıyla rekabet ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, temel atma törenine katılanların sucuk dönerin sadece Afyonkarahisar’da olduğunu hatırlatmaları üzerine, “Evet o Afyonkarahisar’ın ar-ge çalışmanız ve yaratıcılığınız olmuş” dedi. Hisarcıklıoğlu basın mensuplarını kırmayarak Afyon sucuğuyla fotoğraf çektirdi.

Katılım az oldu

Canlı Hayvan borsası’nın temel atma törenine katılım beklenenden az oldu. Tören alanı için hazırlanan sandalyelerin büyük bir kısmı boş kalırken, protokol dışında üstü kapalı diğer oturma bölümünde de yer yer boşluklar olduğu görüldü. Ulaşım imkanlarının sınırlı olduğu borsa temel atma törenin yapıldığı Organize Sanayi Bölge arsasına hiç bir kurum ve kuruluşun Afyonkarahisarlılar için araç organize etmemesi açılışın benzer açılışlara nispeten az bir katılımla gerçekleşmesine neden oldu.

Bakmadan Geçme