Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de ilk kez jeotermal suda balık Sandıklı’da üretilecek

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, bir ilke imza atarak Türkiye’de ilk kez jeotermal suda Sandıklı ilçesinde balık üretileceğini söyledi

 

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret etti. Çöl ziyareti sırasında Sandıklı’da yürütülen çalışmaları detaylarıyla anlattı.
“TÜRKİYE’YE ÖRNEK ENGELLİ BAKIM MERKEZİ”
Sandıklı Belediyesi olarak Sandıklı Bedensel Engelli Yaşam Merkezinin ülkeye örnek önemli bir ilk olduğunun altını çizen Mustafa Çöl, “Bu anlamda ilk merkezi biz ilgili bakanlıkla birlikte yapmış olduk. Bunun benzeri Sandıklı dışında Türkiye’de yok. Merkezin bulunduğu yer FETÖ’den devir alınan bir okuldur. Çok meşakkatli yollardan geçtik. İstemeyenlerde çoktu. Ama şükürler olsun buraya ciddi bir yatırım yaptık ve yaklaşık 20 gün önce merkezimizin açılışını yaptık. Burayı seçim döneminde açmak istemiştik. O dönemki yoğunlukta ilgilenemem diye seçim sonrasına erteledik. Geçen yıl seçimden önce bir ziyaret yapmıştım. Yaklaşık 5–6 metrekarelik bir alanda bir tarafta yatağı olan eve kokudan girmek mümkün değildi. Küçük bir televizyon, kapkaranlık bir odada kötü şartlarda yaşayan bir kardeşimizin içler acısı halini görmüştüm. Bizim onlara el uzatmamız gerekiyor. Engelli merkezimiz bu hizmeti yerine getiriyor. Bu kardeşimizin bütün bakımlarını yaptık, her şeyiyle ilgilendik. Bu gencin gece uykusu düzene girdi. Sonra katı olarak beslenmeye başladı. Şiirler ezberlemeye başladı. Yani hayata ilk defa belki tam anlamıyla yıllar sonra tutunabildi. Tertemiz elbiseler içerisindeki haliyle onunla birlikte oturup yemek yedik. ‘Allah sizden razı olsun’ diye dua eden 28 yaşlarında bir genç anne baba yok, abla bakıyor. O kardeşimizin gözlerinde gördüğüm mutluluk inanın her şeye değer.” dedi.
“İLK BAŞVURU SOSYAL HİZMETLERE”
Türkiye’nin her yerinden Sandıklı ilçesinde faaliyette bulunan Engelli Bakım Merkezine alım yapıldığını söyleyen Çöl, “Kıstasımız engelli raporu olmasıdır. Merkezimize başvuru noktasında Türkiye’nin her yerinden telefonlar alıyoruz. Mesela Kırıkkale’den, Denizli’den, Antalya’dan gidip hastalar alıyoruz. Merkezimizin kapasitesi 100 kişidir. Aile Bakanlığı sevkini yapıyor. Biz de merkezimize yerleştiriyoruz. Şu anda Türkiye’nin her yerinden bir akın var, gelmek istiyorlar. Bu merkezden yararlanmak için ilk başvuru Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne yapılacak. Sandıklı Bedensel Engelli Yaşam Merkezine nakil olma talebini buraya bildirecek. Başvuru sonucu gerekli evraklar toparlandığında biz hastanın yatışını yapıyoruz. Herhangi bir ücret ödenmiyor. Biz onları hem istihdam etmiş oluyor hem de dualarını almış oluyoruz. Çok güzel kurumsal bir yapı var. Biraz daha oturduğunda inşallah Afyon basınını davet ederek çalışmaları yerinde göstereceğiz.” diye konuştu.
“CİDDİ İSTİHDAM SAĞLANDI”
Sandıklı Bedensel Engelli Yaşam Merkezini Türkiye’de herkesin görüp, ibret alması gerektiğinin altını çizen Çöl, “Ben bu merkezin faaliyete geçmesinden çok mutlu oldum. Şu anda 30 tane kardeşimize istihdam sağladık. Hemşiresi, bakım personeli, güvenlikçisi, aşçısı ile çalışan sayımız 60’ı geçtiği anda bir bu kadar daha personele ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla personel alımı yapacağız. Sandıklı Belediyemize maddi olarak ilçemize de manevi olarak bir değer olmasını arzu ettim. Bedensel engellilere hizmet veren tek yer bölgede biziz. Fizyoterapistlerimiz eşliğinde gerekli tedaviler yapılıyor.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DEKİ SERALARIN YÜZDE 25’İ SANDIKLI’DA”
Sandıklı ilçesinin jeotermal enerjiye sahip olduğu için kaplıca bölgesinde bir ilçe olarak turizm alanında bir ivme kazandığını söyleyen Çöl şöyle konuştu:
“Geçen dönem biz biliyorsunuz turizm alanında bir ivme kazandık. Yaptığımız atakla Turizm Bakanlığının termal fonunun yüzde 25’ni ilçemize aldık. Bu 35 milyon TL’ye tekabül eden bir hibe anlamına geliyor. Günümüzde Sandıklı’nın yüzde 90’ını jeotermal enerji ile ısıtıyoruz. Isınan suyu bir havuzda topladık. Derecesini kuyularla yükseltip tüm seralara dağıtmaya başladık. Suyu kontrol edebildiğimiz için 350 bin metrekare sera vardı. Hedefimiz 1 milyonun üzerine çıkmaktı. Şu anda bir milyonu yakaladık. Türkiye’de bu tektonik seraların yüzde 25’i şu anda Sandıklı’da bulunuyor. Biz bu proje ülkemizin en ihtiyaç duyduğu üretimi artırırken aynı zamanda istihdamı da artırmış olduk. En önemlisi de jeotermal suyu reenjekte ederek yani tekrar yer altına basmaya başladık. Su seviyeleri inanılmaz şekilde yükselmeye başladı. Yerin altı dolmaya başladı. Bu bizim için gerçekten inanılmaz bir şeydir. 40 derece bastığımız suyu biz 45 gün sonra aynı sıcaklıkta tekrar kullanıyoruz. Bizim kullandığımız bu suyu gelecek nesillere de aktarmamız gerekiyor. Bu projede bunu da kazandırmış olduk.”
“SANDIKLI TERMALDE ATAĞA GEÇTİ”
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Isparta Havaalanında bir görüşme talep ettiğini anlatan Çöl şunları söyledi:
“Geçen yıl Ekim ayında Isparta Havaalanında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Kendisine durumu anlattım. Çok hoşuna gitti, çok beğendiler. Verdiği talimatla Sandıklı’yı destekleyin demişti. Tam bir yıl sonra turizm alanlarıyla ilgili şeyler ortaya çıktı. Sandıklı’nın alanları genişledi. Daha fazla sera ve oteller yapabileceğimiz alanlar ortaya çıktı. Bunlar Hüdai Kaplıcalarının bulunduğu bölgededir. Önemli olan bunun genişlemesidir. Çünkü genişleyerek kazandığınız güç kadar oradan para alabiliyorsunuz. Biz daha çok parayı Afyon’a Sandıklı ilçesi olarak getirmiş olacağız. Bir de bazı yerlerin kapanması genel anlamda baktığımızda üzücü ama benim ilçeme yani Sandıklı’ya paranın daha fazla gelmesi açısından sevindirici bir gelişmedir. Çünkü eğer siz koşturur, gelişirseniz başarınız artıyor. Termalle ilgili bir şey yapmazsanız her şey yerinde sayıyor.”
“JEOTERMAL SUDA İLK KEZ BALIK ÜRETİLECEK”
Meyve ve sebzelerin jeotermal enerjiden yararlanılarak kurutulması çalışmalarını sürdürdüklerini kuru meyve alanında 30 ürün üzerinde ARGE çalışması yürütüldüğünü ifade eden Çöl sözlerini şöyle sürdürdü:
“30 üründe kurutma sağladık. Şu anda her üründe kurutma işini tamamladık. İnşallah 15 gün sonra kurutulmuş ürünlerimiz raflarda yerini alacak. En önemlisi jeotermal suda Türkiye’de ilk defa balık üretmeye başlıyoruz. ARGE çalışmasını bakanlık kabul etti. Tüm masrafları karşılanacak. Sanjet adına yapıyoruz henüz bir marka koymadık. Ben özellikle jeotermal enerji ile çok düşük maliyetle bunun yapılabilirliğini göstermek istiyorum. İnşallah entegre bir program hazırlayarak medyaya bunu yerinde göstereceğim. Balık üretimi de yine bu bölgede yapılacak. Akvaryum balıklarını jeotermal suya attım ölmedi yaşıyorlar, denemesini yaptı. Bizim en önemli avantajımız suyu 365 gün boyunca sabit sıcaklıkta tutabiliyoruz. 30-35 derece sıcaklıkta somondan sonra en yüksek omega değerine sahip çipuraya benzeyen bir balık üretimi gerçekleştireceğiz. Çipura gibi 500-700 gram arasında büyüklükte yetişen bir balık üreteceğiz. Çalışmalar devam ediyor.”
“CUMHURBAŞKANI DESTEK VE JESTLERDE BULUNUYOR”
Kanser tedavisinde kullanılan ve yüksek sıcaklıkta yetişen yosunsu bitkilerin üretiminin de gündeme gelebileceğine dikkat çeken Çöl şu ifadelere yer verdi:
“Sandıklı olarak isteklerimizi en başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Veysel Eroğlu her zaman destek vererek yapıyorlar. Önemli olan şudur; Ayakları yere basan güzel çalışmalar yaptığınızda devletimiz hemen destek veriyor. Ama sadece oturup Bakana, Genel Müdürü veya Yardımcısına ‘Bana para lazım’ derseniz kimsede öyle bir dünya yok. Masaya tatmin edici bir proje ve çalışma koyduğunuzda ihtiyaç duyulan para küt diye geliyor. İnşallah turizm alanında da ihtiyaç duyulan paralar gelmeye tekrar devam ediyor. Ne kadar küçük ilçe veya belde olursanız olun yaptığınız çalışmalar direk Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da biliniyor. Bunun semeresini her zaman alıyorum sağ olsunlar Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman destek oluyor. Bizi gururlandıracak jestleri oluyor. Bu da bizi motive ediyor. Hayalim inşallah keşfedilmeyi bekleyen Sandıklı da daha güzel çalışmalar yapmaktır.”
“SANDIKLI DAHA ÇOK MESAFE ALACAK”
“Çok şükür Sandıklımızı bir yere getirdik. İnşallah gelecek 5 yılda da mesafe kat edeceğiz” diyen Çöl, “Şu anda yatırımlar kapalı. Düğmeye basıldığı an mutlaka açılacak. Tüm bakanlıklarda birinci sırada Sandıklı var. Bazı arkadaşlar şimdiden gitsek ne olacak para yok düşüncesindeler. Ama bana göre şimdiden işinizi ayarlayacaksınız ki yatırımlar açıldığı anda gerekli hazırlık yapıldığından pat pat hepsi gerçekleşecek. Ben diyorum ki 1,5 yılda Sandıklı şantiyeye dönecek. Çünkü çok güzel çalışmaları hazırlayıp bitirdim. Onlar kabul gördü. İfade ettiğim üzere yatırımlar açıldığı anda direk gelecek inşallah.” ifadelerini kullandı.
“VERDİĞİ SÖZÜN KARŞILIĞI GELDİ”
Mustafa Çöl, AK Parti’nin eski İl Başkanları aynı zamanda İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini yürüten Burhanettin Çoban ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’le iyi diyaloglar içerisinde olduğunu söyledi. Çöl, “Onları mahcup etmediğim için son derece mutluyum. Bilindiği üzere bizde bu dönem bizde ittifak yoktu. Afyonkarahisar’ın en büyük ilçesi Sandıklı da yaklaşık aynı partiden 39 yıl sonra ilk defa üst üste seçilen Belediye Başkanı oldum. Benim yaşım dahi bunun yaşandığı tarihe yetmiyor. Bu da çok önemli bir şeydir. 2014 yılında En Genç Belediye Başkanı idik. En yüksek oyla seçilen Belediye Başkanı olduk. 156 oy farklı ittifaksız ciddi oy farkı atarak seçimi aldık. Sandıklı halkı hizmeti gördü inandı. Hükümetten gelen kaynaklarla, desteklerle iş yapılabildiğini gördü. Sadece Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz bir sözle bile ilçenin her yerine 20 milyon liralık sıcak asfalt dökülmesine yetti. Sandıklı Belediyesi bunu 20 sene de yapamaz. 45 gün boyunca her şey seferber edildi. Hatırlanacağı üzere bu söz seçimi yüzde 65 oyla almamızdı. Sanayi Bakanımıza Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Yaz Bakanım’ dedi. Biz aradılar. Seçim sonucu yüzde 65,4 oranda oy aldık. Allah bizi seviyormuş mahcup olmadık. Aradılar isteklerimizi bildirdik tamam denildi.” dedi.
“AKDAĞ’IN MEŞAKKATİNİ SANDIKLI BELEDİYESİ ÜSTLENDİ”
Sandıklı’nın şirin, güzel keşfedilmeyi bekleyen bir ilçe olduğunu belirten Çöl, Akdağ Tabiat Parkının da son derece önemli bir değer olduğuna temas etti. Akdağ’da bu yıl 7 bin 500 kişiyi misafir ettiklerini söyleyen Çöl şöyle konuştu:
“Bence bu durum Akdağ için faydalıdır. Meşakkati, temizliği bize kalıyor. Gerekli temizliği yaptıktan sonra doğal güzelliğin bozulmadığı kanaatindeyiz. Hazır olmak gerekiyor. Eğer Sandıklı Belediyesi olmasa o işin altından kimse kalkamaz. Bizim ekiplerimiz Akdağ’da 8 saat boyunca çöp topladığı bilinir. Ciddi bir emek veriyoruz. Gerekli hassasiyet gösterilmediğinden üzülüyoruz. Küçük butik otelimiz bitmek üzere. Jandarma da bir bina yapıyor. Orman köşklerinin ilave edilmesini istedim. Köyün etrafında bir yürüyüş yolu projesi var 3 kilometrelik. İnşallah o yapılacak. Küçük dokunuşlarla doğayı bozmadan devam etmek istiyoruz. Bir kayığımız var. İnşallah küçük kayıklarda gelecek. İki kişilik kayıklarla ailecek gezmeler sağlanacak.”
“AKDAĞ’DAN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK”
Sandıklı Belediyesi olarak Akdağ’da her yıl çeşitli etkinlikler yapacaklarını dile getiren Çöl sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah Belediye olarak her yıl Akdağ’a bir şeyler yapacağız. Her yıl bir farkındalığımız ortaya çıkacak. Tokalı Kanyon bilmeyen gidemez. Gidiş geliş en az 6- 7 saat. Kimi zaman çıkıyorsun iple iniyorsun suyu içinden geçiyorsun yani çok sıkıntılı. İnşallah yaz sezonunda bir program yapıp orada sabah saat 9:00’da kahvaltıyı yapacağız. Bismillah deyip yürüyeceğiz. Tabi bu yerlerin Belediye uhdesinde olması çok şükür büyük bir kazanç oldu diye düşünüyoruz. Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Veysel Eroğlu sağ olsun yaptı anahtarı teslim etti. Bana ‘İşletmeciliği sevdiğin için sana veriyorum’ sana dedi. Sorun yok efendim hallederiz dedik. Çok şükür alnımızın akıyla çıktık.”
“SİYASİ KARİYER PLANINDA VEKİLLİK DE VAR”
Sandıklı Belediye Başkanlığı görevinden sonra ilerleyen dönemde siyasi kariyerine milletvekili adaylığı ile devam etmek istediğini açıklayan Çöl şöyle konuştu:
“İlerleyen zamanda Milletvekili adayı olmayı da düşünüyorum. Allah izin verirse, olurum veya olamam. Ama ilçemiz Sandıklı kadar il olarak Afyon’da alması gereken hizmetler olduğuna inanıyorum. Zekeriya beyden bu tarafa Sandıklı’dan çıkan Milletvekilimiz olmadı. Belediye Başkanlığı siyasetin mutfağıdır. Orada iyi bir performansımız olursa işin gerisini rahatça getirirsiniz. Mesela iki üç ilçeye dokunacak işler yaptırabilsek o ilçelerimiz ihya olur.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi