'Türkiye'de hukuk eğitimi batağa saplandı'

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin Kocatepe Gazetesi mubabirine hukuk gündemine yönelik düşüncelerini açıkladı.Burcu Aydın: Çeşitli aralıklarla hukuk gündemini değerlendiriyorsunuz. Ana hatlarıyla bu anlamda neler söylemek istersiniz?Turgay Şahin: Hukuk yaşayan bir kurum. Her yaşayan varlık gibi de sürekli bir gelişim, değişim, başkalaşım gösteren bir müessesedir. Bu anlamda da özellikle Türkiye Cumhuriyeti hukuk anlamında son 10 [&hellip]

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin Kocatepe Gazetesi mubabirine hukuk gündemine yönelik düşüncelerini açıkladı.
Burcu Aydın: Çeşitli aralıklarla hukuk gündemini değerlendiriyorsunuz. Ana hatlarıyla bu anlamda neler söylemek istersiniz?
Turgay Şahin: Hukuk yaşayan bir kurum. Her yaşayan varlık gibi de sürekli bir gelişim, değişim, başkalaşım gösteren bir müessesedir. Bu anlamda da özellikle Türkiye Cumhuriyeti hukuk anlamında son 10 yılda ciddi reformlar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Aslında 2018 yılı bir başlangıç olması hasabiyle son derece önemli bir yıldı. Bu yıl başlanan bir proje ile aslında önümüzde ki yıllarda ciddi anlamda değişiklikler bizi bekliyor. Adalet Bakanlığı ve paydaş kurumlar aracılığıyla Yargı Stratejisinin Belirlenmesi Toplantılarında öncelikle yargı kurumlarının, meslek kuruluşlarının görüş ve önerileri toplanıyor. Bunlar değişik ve çeşitli masalarda konu başlıklarında inceleniyor. Bunlardan bir tanesi Hukuk Eğitimi ve Staj’dır. Bunladan bir başkası Yargı Etiği, bir başka masa Avukatların Problemleridir. Bir başka masa Yargıda Süre Yönetimidir. Tüm bu masalarda beyin fırtınası şeklinde geçen ve kayda geçen görüşler 2019 yılında yasa metininin oluşturulması için esas kabul edilecek. Biz bu projenin Ege Baroları Temsilcisi olarak destek ve katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bizim payımıza Hukuk Eğitimi ve Staj konusu düştü.
Burcu Aydın: Hukuk eğitiminin durumu nedir?
Turgay Şahin: Afyonkarahisar Barosu olarak hukuk eğitimi konusunu 2008 yılından beri takip ediyoruz. Bu konuda ilk defa Erzurum’da YÖK’ün de katıldığı bir toplantı ile süreç başladı. Hukuk Eğitiminin Revizyonu ve bu konuda yapılacak reforma ihtiyaç var. Aslında bu durum Türkiye’nin gündeminde yaklaşık 10 yıldır artık kabul edilmiştir. Türkiye’de hukuk fakültesi ya da hukuk eğitimi bataklığa saplanmış ve ihtiyaca cevap vermeyecek şekilde niteliksizleşmiştir. Bu anlamda da bir plan ve proje zafiyeti nedeniyle de ihtiyacın çok üzerinde hukuk fakültesi açılmış, öğrenci kabul edilmiş üstelik bunlarında eğitim standartları da çok düşük tutulmuştur. Günümüzde hâkim, savcı ve avukat olmak için gerekli olan diplomayı veren eğitim kurumları yani hukuk fakülteleri bu mesleklerin icrası için asla yeterli değildir. Yeterli olacak düzeyin çok altındadır. Kalitesiz ve standart altında bir eğitim veriyorlar. Bu eğitim zafiyetinden hem yargı şikâyetçi hem Barolar Birliği şikâyetçi hem de diğer kurumlar şikâyetçi. Hukuk Fakültesi mezunları sadece hâkim, savcı, avukat değil noter de oluyorlar. Kaymakam ve vali de oluyorlar. İmtihan neticesinde Kurum Müdürü ve amiri de oluyorlar. Eğer bu eğitimde eksiklik varsa maalesef bunların hepsine yansıyor.
Burcu Aydın: Geçmişi ve şimdi ki durumu nasıl kıyaslıyorsunuz?
Turgay Şahin: Ben hukuk fakültesini bitirdiğim 1990 yılında Türkiye de sadece 6 tane hukuk fakültesi vardı. Türkiye’de yüzde birlik, ikilik dilime giren son derece başarılı, kabiliyetli gençler hukuk fakültesini kazanıp bu eğitimi alıyorlardı. Hukuk Fakültelerinin Öğretim Üyesi kadrosu çok zengindi. Kürsüler gerçekten dolu doluydu. Profesörler, doçentler, öğretim üyeleri işin hakkını veren insanlardı. Bu konuda da gayret gösteren bir öğrencinin yetişmemesi mümkün değildir. Ama bugün itibariyle 86 hukuk fakültesi şu anda öğrenci kabul etmiş durumdadır. Biz 60 bin olarak biliyorduk ama maalesef 83 bin öğrenci şu anda hukuk fakültesinde okuyor. Şu anda hukuk fakültelerine kayıtlı olup okuyan öğrenci sayısı 83 bindir. Bu çok müthiş bir rakamdır. Hukuk Fakülteleri her yıl 17 bin 18 bin civarında mezun veriyor. Hadi versin ve bu kadar öğrenci olsun. Ama tek bir hocası olmayan hiçbir profesörü bulunmayan onlarca hukuk fakültesi var. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme