• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye’de Ginseng yetiştirilecek – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’de Ginseng yetiştirilecek – Kocatepe Gazetesi

5 bin yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden “insan otu” ismini alan ve çok yıllık bir bitki türü olan ginseng, güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik ismini Yunancada “Panax” yani “tam iyileştirme” den alır. Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan bu bitkinin Türkiye'de yetiştirilmesi konusunda OGM ve Güney Kore Hükümeti'nin işbirliğinde deneme ekim çalışmaları [&hellip]

5 bin yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden “insan otu” ismini alan ve çok yıllık bir bitki türü olan ginseng, güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik ismini Yunancada “Panax” yani “tam iyileştirme” den alır. Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan bu bitkinin Türkiye’de yetiştirilmesi konusunda OGM ve Güney Kore Hükümeti’nin işbirliğinde deneme ekim çalışmaları başladı.
Deneme ekimi çalışmalarına 2015 yılı içerisinde deneme alanlarının lokasyon seçimi ve toprak işleme anlamında başladıklarını ve bu işleri tamamladıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu yıl Mart ayında ise ülkemizi ziyaret eden Güney Koreli uzmanlarla birlikte oluşturulan deneme alanlarında tohum ve yumru ekimi çalışmalarını gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.
Güncel durum itibarı ile yumrudan ekimi yapılan alanlarda ginsenglerin yaklaşık 20 cm boyuna ulaştığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ginsengler yapraklanmasını da tamamladı. Günlük olarak meteorolojik ve fenolojik faktörlerin izlendiği ve kayıt altına alındığı deneme parsellerinde yetiştirilen ginsengler, tohum verme aşamasına ulaştıktan sonra projede tohum toplama ve yaygınlaştırma aşamasına geçeceğiz” dedi.
ORMAN KÖYLÜLERİNİN YARARINA
Bu proje ile orman köylülerinin refah düzeylerini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Eroğlu “Odun dışı orman ürünlerinde Dünyada 5 milyar dolarlık büyük bir pasta var. Türkiye olarak bizde bu pastadan payımıza düşeni almalıyız. Bu payı artırmak için Bakanlık olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile bu hedefe bir adım daha yaklaşmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme