Türkiye’de En Çok Alevi Nerede Var?

Türkiye'de Alevi nüfusu dağılım göstermekle birlikte belirli noktalarda daha fazla yaşadıkları bilinmektedir.

YAKLAŞIK 460 ALEVİ KÖYÜ VAR

Türkiye’de en çok Alevî köyü ise 60’ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır. Bunların ardından sırasıyla, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale, Kütahya ve Ordu illeri gelmektedir.

FARKLI BÖLGELERDE FARKLI TANIMLANAN ALEVİLER VAR

Anadolu dışında ise Rumeli, Balkanlar ve Arnavutluk’ta yaşayan Bektâşîler’in yanı sıra, Batı İran, Luristan ve Kuzey Irak’ta ise Yâresânîlik (Ehl-i Hak), Kakai, ve Ali İlâhîlik gibi isimlerle anılan ve kendilerini “Alevî-Kürtler” olarak tanımlayan gruplar da bulunmaktadır. Günümüzde İran’ın doğusunda Horasan’da da küçük bir Alevî topluluğu vardır. Alevîler daha ziyâde dağlık olan merkezî otoritenin baskısının ulaşamadığı bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedirler.

YURT DIŞINDA DA ALEVİLER VAR

Hamza Aksüt’ün araştırmalarına göre Avusturya, İsrail, Lübnan gibi ülkelerde dahi Aleviler vardır. Suriye’de ise 4-5 milyon Nusayri (Arap Alevisi) vardır. Ancak Suriye’de nüfus oranları az olarak Türk ve Kürt kökenli Aleviler de vardır. Alevî nüfusunun, Türkiye’de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır.  Alevîler’in İstanbul’dan sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu’da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.

Bakmadan Geçme