“Türkiye’de değil dünyada bir numara olacağız”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Denizbank’ın yayın organı olan www.belediyedeniz.com isimli internet sitesine konuk oldu. Yapılan söyleşide Afyonkarahisar’ı bütün yönleriyle anlatan Başkan Burhanettin Çoban Afyonkarahisar’ın termal turizmi ile sadece Türkiye’de değil dünyada da bir numara olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti Termal turizmin yanı sıra Afyonkarahisar’ın mermer alanında da ileride olduğunu dile getiren Başkan Çoban ilimizin [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Denizbank’ın yayın organı olan www.belediyedeniz.com isimli internet sitesine konuk oldu. Yapılan söyleşide Afyonkarahisar’ı bütün yönleriyle anlatan Başkan Burhanettin Çoban; Afyonkarahisar’ın termal turizmi ile sadece Türkiye’de değil dünyada da bir numara olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti
Termal turizmin yanı sıra Afyonkarahisar’ın mermer alanında da ileride olduğunu dile getiren Başkan Çoban ilimizin zenginliklerinden bahsetti. Havalimanı’nın faaliyete geçmesi ile birlikte yurtdışından; termal, sağlık ve spor turizmi için ilimize çok ciddi bir kitlenin gelmesini beklediklerini söyleyen Başkan Çoban; Türkiye’nin en büyük spor tesisini Afyonkaahisar kazandıracaklarını ifade etti.
Afyonkarahisar’ın mevlevilikte çok ciddi gelişme kaydettiğini belirten Başkan Çoban, bu yönde var olan Mevlevihanemizin Konya’dan sonra dünya da ikinci en büyük Mevlevihane olduğunu ifade etti. Başkan Çoban söyleşinin sonunda özel yaşantısı ile ilgili de bilgiler aktardı.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Denizbank’ın yayın organı olan www.belediyedeniz.com isimli internet sitesiyle yapmış olduğu söyleşi;
Afyonkarahisar, termal turizmde dünya yıldızı olmaya hazırlanan bir şehir. Türkiye’nin en iyi termal tesisleri ilimizde bulunuyor. Bir yıl içerisinde açılacak olan uluslararası havalimanı ile sadece termal değil sağlık ve spor turizmi de Afyon’un dünyaya açılmasında büyük bir etken olacak.”
Kaymağı, sucuğu, haşhaşı ve şifalı kaplıcaları ile ünlü bir şehir Afyonkarahisar… Tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve meşhur termal tesisleri ile her açıdan zengin bir il burası. Öyleki, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Afyonkarahisar’ın zenginliklerini anlata anlata bitiremedi. Başkan Çoban’ın söyleşisinde kullandığı ibarelerden de anlıyoruz ki Afyonkarahisar, termal turizmi ile sadece Türkiye’de değil dünyada da bir numara olma yolunda hızla ilerli-yor. Şehrin kalbi olan termal turizmin yanı sıra Afyonkarahisar’ın mermer alanında da ileride olduğunu dile getiren Başkan Çoban ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sucuğu, mermeri, haşhaşı hatta Başkan Çoban’ın “SIFIR” kalorili diye iddia ettiği meşhur manda kaymağı ve Kurtuluş Savaşı’na ev sahipliği yapan şanlı tarihine kadar herşeyi konuştuk. Buyrun Afyonkarahisar’ı başkanından dinleyelim.
Afyonkarahisar’ı kısaca
sizden dinleyebilir miyiz?
Afyonkarahisar bir kavşak şehri. Ama bundan daha önemlisi bir tarih ve kültür şehri. Özellikle müzemizdeki eserlerden somut olarak görüyoruz ki Afyonkarahisar’ın tarihi M.Ö 3000’li yıllara dayanıyor. Burada Lidyalılar, Frigyalılar, Hititler ve en son Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlıların izlerini görmek mümkün. Müzemiz bu uygarlıklara ait binlerce eserle dolu. Ve gerçekten tarih boyu burada çeşitli kültürler, medeniyetler hüküm sürmüş. Afyonkarahisar’ın bence en önemli yönü Cumhuriyet’in kurulmasına başkentlik yapmış olmasıdır. Bilindiği gibi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 25 Ağustos gecesi Şuhut ilçemizden Kocatepe’ye (Kocatepe Afyonkarahisar topraklarındadır) çıkmış. 26 Ağustos sabahı da büyük taarruzu başlatmış ve 27 Ağustos günü Afyonkarahisar, 30 Ağustos günü de Dumlupınar’daki (Dumlupınar o zaman Afyonkarahisar topraklarındadır) düşmana karşı büyük zafer kazanılmış ve Yunan orduları kaçmaya başlamış. En son 9 Eylül’de denize dökülerek Kurtuluş Savaşı tamamen sona ermiş. Ve Atatürk, 30 Ağustos günü yani bu topraklarda zaferi kazandığı gün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz” cümlesini bu topraklarda söylemiştir. Cumhuriyet’in kurulmasına, zaferin kazanılmasına ev sahipliği yapmak da bu toprakların bir onurdur. Bu yönüyle de önemli olduğumuzu düşünüyorum.
Mermerin vatanı, Afyonkarahisar
Afyonkarahisar M.Ö 3000 yıllarına ait bir mermer şehridir. Bugün filmlerde ya da müzelerde gördüğünüz bir çok Roma İmparatorluğuna ait heykeller Afyonkarahisar İhcehisar’dan gelen mermerlerle yapılmıştır. Yine Roma’daki bir çok tapınak, kilise ve Efes’teki Antik Kent dahil ilimiz İhcehisar’dan gelen mermerlerle yapılmıştır. Dolayısıyla burası aynı zamanda bir mermer şehridir. Bu toprağın insanları mermercilik tecrübesini bugün hem Türkiye hem de dünyaya öğretmiştir. Bugün varolan mermer ile ilgili tüm teknolojik gelişmeler Afyonkarahisarlı iş adamları sayesinde olmuştur.
“Meşhur kaymağımızda kolestrol oranı ‘SIFIR”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Afyonkarahisar bir lezzet şehridir. Sucuğu, et ürünleri, lokumu ve en önemlisi manda sütünden elde edilen ve sadece bu yöreye mahsus Afyon kaymağı da bölgemizin tanınmasında en önemli etkenler biridir. Biliyorsunuz kimi yerde camız denen kimi yerde manda denen Amerikalıların da bufola dediği hayvanın sütünden elde edilen bu süt çok yağlı olduğu için elde edilen kaymak farklı bir lezzet kaynağıdır. Çok enterasandır ki yağlı süt olmasına rağmen ve kaymağın hemen hemen yağdan oluşmasına rağmen kolestrol oranı “SIFIR” denecek derecededir. Bu da çok özel bir durumdur.
Kolestrolün sıfır olması biraz ilginç değil mi?
Öyle ama camız dediğimiz bu hayvanın sütüne mahsus bir durumdur. Başka sütler için ya da tereyağ için belki bunu söyleyemeyebiliriz.
‘Afyon’ ismi nereden geliyor?
Afyon adını Afium’dan alır. Afium Latince’de haşhaş anlamındadır. Bu bölgede de ciddi manada haşhaş yetişmektedir. İlimizde ismini bu haşhaş bitkisinden almıştır. Şuan Afyonkarahisar’da sadece haşhaş ihracatından elde edilen gelir 30 milyon dolar civarındadır. Bunun dışında kirazımızda çok ünlüdür. Kısacası Afyonkarahisar’da lezzet var.
“İş adamları termal tesis açmak için yarışıyor”
Termal turizmden biraz bahseder misiniz?
Afyonkarahisar’da termal turizm çok ciddi ölçüde ilerledi. Türkiye’nin en iyi termal tesisleri ilimizde. Afyonkarahisar’da mermer, termal, lezzet bir de tarihi ve kültürel zenginlikler var. Fakat son yıllarda Afyonkarahisar bu varlıkları değil de daha ziyade termal turizmi ile adını duyurmakta. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da tanınmaktayız. İnşallah bir yıl içerisinde de açılacak olan havalimanı ile yurtdışından; termal, sağlık ve spor turizmi için ilimize çok ciddi bir kitlenin gelmesini bekliyoruz. Zaten bunu gören gerek Afyonlu gerekse yabancı iş adamlarımız ilimizde termal turizm tesisi yapmak için adeta yarışa girdiler. Şuan Afyonkarahisar’da 5, Sandıklı ilçemizde 2, Gazi Gölümüz’de 1 adet 5 yıldızlı otelimiz bulunmaktadır. Sanıyorum bu sayılar bir yıl içerisinde yaklaşık 15 hatta 20’lere çıkacaktır. Bu da termal turizmin yatak kapasitesi bakımından dünyadaki en önemli merkez olma yolunda ilimizi bir adım öne çıkaracaktır.
Afyon son 10 yıldır çok ciddi bir atılım içerisinde. Bunda termal turizmin çok önemli bir etkisi var. Peki ya termal turizmin Afyonlulara, kente katkısı nedir? Burada yaşayan Afyonlular termal turizm ile ilgili neler yapıyor?
Başka illerden, ülkelerden gelen misafirlerimizin kaldıkları oteller ne kadar lüks ve güzel olursa olsun 3-4 gün sonra otelden sıkılıyorlar. İşte bizim bu insanlara ilimizin tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmamız gerekiyor. Bununla ilgili de Afyonkarahisar’da çok kaynak var. Az önce bahsettiğimiz M.Ö 3000’li yıllara dayanan eserlerden bir örnek vermek gerekirse bir Frig Vadi’miz var. Burada çok güzel anıt mezarlar, kaya mezarlar ve onlara ait uygarlık izleri var. Yine Ürgüp’teki peri bacalarına benzeyen oluşumlar ilimizde mevcut. Bizim en önemli özelliğimiz merkezimizde bulunan kentsel sit bölgemiz. Yani tarihi yerlermizin olduğu bir alan.
Bahsettiğiniz alan kalenin etrafında bulunan bölge mi?
Evet kalenin olduğu bölge. Kalemiz zaten ayrı bir zenginlik. Kalemizin etrafında 400’den fazla tescillenmiş tarihi evimiz ve konağımız var. Dolasıyla Kültür Bakanlığımızın da desteğiyle belediyemiz son 7 yıldır bu güzide bölgeyi cepheleştire-rek çok güzel adımlar attı. Afyonkarahisar’a gelen misa-firlerimizle konuştuğumuzda biz Afyonkarahisar’ı böyle bilmiyorduk ne güzel bir tarih ne güzel bir zenginlik varmış diyorlar. Biz de yöneticiler olarak bu güzelliklerimizi, zenginliklerimizi göstermek için ciddi çabalar sarf ediyoruz. Bu kapsamda bölgemizin alt yapısını ve üst yapısını tamamen yeniliyoruz. Dış cephe iyileştirme çaışmalarında başladık. Ayrıca az önce bahsettiğim Frig Vadisi’ni gelen misafirlerimizin de görmesi için turlar düzenleyerek gezdiriyoruz. İnsanlar bugün Çanakkale’yi nasıl görmeye gidiyorlarsa, Kurtuluş Savaşı’na ev sahipliği yapmış Kocatepe’mizi ve savaşın geçtiği coğrafyayı göstermek için biz de elimizden geleni yapıyoruz.
“Dünyanın ikinci büyük mevlevihanesi”
Ayrıca Afyonkarahisar mevlevilikte çok ciddi gelişme kaydetmiş bir ilimiz. Bu yönde varolan mevlevihanemiz Konya’dan sonra dünya da ikinci en büyük mevlevihanedir.
“Türkiye’nin en büyük spor tesisi olacak”
Biraz önce bir spor tesisinden bahsettiniz. Bu Türkiye’deki en büyük spor tesisi mi olacak?
Evet Türkiye’nin en büyük spor tesisi olacak. Önceden turizm denilince akla sadece sahil turizmi gelirdi. Son yıllarda termal turizmde de çok ciddi bir patlama sağlandı. Buna bir de İstanbul ile başlayan sağlık turizmi eklendi. Türkiye’deki sağlık alanında yaşanan güzel gelişmeler sonrası Afyon’daki sağlık turizminin de farkına varıldı. Ve dünyanın her bir yerinden insanlar şehirmize akın etmeye başladı. Bunu gören yatırımcılar termal turizm otellerini yaparken aynı zamanda otelleri sağlık turizmine hizmet edecek şekilde planlamaya başladılar. Yani yapılan oteller hem bir hastane hem de termal turizmin bulunduğu alanlar olmuş oluyor. Tüm bu güzel zenginliklerin dışında tek eksiğimiz spordu. Spor turizmi de çok ciddi gelir getiren bir alan. Biz de bunun üzerine gittik ve araştırdık ki Antalya’ya yıllık 1200 spor kulübü kamp yapmak için geliyormuş. Ancak Antalya’nın iklimi özellikle yaz aylarında spor yapmak için gelenleri rahat ettirmiyor. Nemli ve rutubetli hava kampçılar için çok uygun değil. Sporcular ve kulüpler rakımı 1000’in üzerinde olan bölgeleri tercih ediyorlar. Bir de kaliteli hizmet veren ve yakınında sağlık hizmeti bulunan tesisler de kalmak istiyorlar. Bizim otellerimizin tamamında geniş çaplı sağlık merkezleri bulunuyor. İlimizin rakımı da 1000’in üzerinde ve karasal bir iklim var. Dolayısıyla biz de bunu değerlendirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak da belediyemiz, TOKİ ile iş birliği yaparak Afyonkarahisar merkezine 650 bin metrekarelik bir alanı spor turizmi için uygun bir hale getirme kararı aldı. Tüm çalışmalarımızı yaptık, projeler bitti ve ihalesi yapıldı. Şuanda da inşaatı başladı. Bu spor tesisimizde bir adet 17 bin kişilik stadyum, üç tane kapalı spor salonu, şimdilik iki tane yüzme havuzu ama ilerde bu sayı artacak. Bunun dışında yedi tane tenis kortu, yirmiye yakında futbol sahası olacak. Yani sporun hangi alanında olursa olsun kulüplerimiz için her türlü imkan var. Tesisimizin 2013 yılından itibaren hizmete girmesiyle ülkemize, ilimize özellikle yurt dışından çok ciddi spor kafilelerinin gelmesini arzu ediyoruz.
Başkan’la Özel
Peki, Başkanım biraz sizi tanıyabilir miyiz?
Ben 1962 Afyonkarahisar doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu ilimiz merkezinde okudum. İlkokul bittikten sonra parasız yatılı olarak Ankara Meteoroloji Teknik Lisesi’ne girdim. Bu okuldan birincilikle mezun oldum. Mezun olduğum yıl İzmir Çiğli Meteoroloji İstasyonu’nda meteoroloji teknisyeni olarak işe başladım. Aynı yıl girdiğim sınavda İzmir Hukuk Fakültesi’ni kazanarak 1985 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. 2009 yılına kadar ilimiz merkezinde avukatlık yaptım. 2009 yerel seçimlerinde de belediye başkanı adayı oldum ve kazandım. Bunun dışında evliyim ve üç çocuk babasıyım.
“Belediye başkanlığında mesai saati yok”
Kendinizi dinlendirmek
için ne yaparsınız?
Belediye başkanlığı gerçekten mesai saati olmayan bir görev. Sabah 8 buçukta başlayan mesaimiz bazen gece 11 hatta 12’lere kadar sürebiliyor. Ama yılda bir kaç gün izin alarak dinlenebiliyoruz. Bunun dışında inanın tüm günümüz çalışma ile geçiyor. Genel de boş vakit bulursam da okuyamadığım gazeteleri okuyarak, internette gezinti yaparak zaman geçiriyorum.
“Gece kaç olursa olsun yatmadan
önce haberlere bakarım”
Akşam yatmadan önce veya sabah kaltığınızda mutlaka yaptığınız bir şey var mıdır? Yani gazetelere bakmak ya da kitap okumak gibi.
Geceleri mutlaka o gün hem yerel basında hem de ulusal basında hangi haberler, ne tür köşe yazıları çıkmış diye bakarım. Gece çok geç gelmiş dahi olsam bunu yapmadan uyumam.
Kitap okumaya fırsat bulabiliyor musunuz?
Okuyorum fakat pek zaman olmadığı için bir kitabı 2-3 ayda bitirebiliyorum. Ama mutlaka okuyorum.
Hangi kitabı okudunuz en son?
En son beslenme alışkanlığı ile ilgili bir kitap okudum. Kan grubuna göre beslenme ile ilgiliydi.
Peki ona göre besleniyor musunuz?
Başkan olduğumuz için katıldığımız davetlerde ne ikram ediliyorsa onu yemek zorundayız. Çünkü yemezsek başkan beğenmedi olur ve insanlar alınabilir. Ama onun haricinde dikkat etmeye çalışıyorum.
“Oğlum koyu Fenerbahçeli olduğu için beraber Fener maçlarını izleriz”
Ailenize vakit ayırabiliyor musunuz?
Elbette ayırmaya çalışıyorum. Az evvel de belirttiğim gibi üç çocuğum var. İkisi İstanbul’da üniversite okuyor. Birisi de ilimizde ilkokul öğrencisi. Onunla her sabah ve akşam mutlaka vakit geçiririz. Geçtiğimiz hafta eşim ve çocuğum ile birlikte sinemaya gitme imkanı buldum. Hep beraber vizyona giren ‘Fetih 1453’ filmine gittik. Ayrıca ilkokula giden oğlum koyu Fenerbahçeli olduğu için onunla beraber Fenerbahçe’nin maçlarını izliyoruz.
Oğlunuz Fenerbahçe taraftarı peki ya siz?
Ben takım tutmuyorum.
Afyonspor’un maçlarına gider misiniz?
İlimizde gerçekleşen tüm maçlarına gitmeye çalışıyorum. (Kocatepe)