• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'de bir yılda 69 bin iş kazası meydana geldi

Türkiye'de bir yılda 69 bin iş kazası meydana geldi

Afyonkarahisar Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi Şirket Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Mesut Tabak, 30 Haziran 2012 tarihinde 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı firma sahiplerine ve yöneticilerine anlattı. İş Güvenliği Uzmanı Tabak, 'Her gün evinden işine gitmek için ayrılan çalışanlarımızın en az 5 kişisi maalesef evine dönememekte ve 6 [&hellip]

Türkiye’de bir yılda 69 bin iş kazası meydana geldi

Afyonkarahisar Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi Şirket Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Mesut Tabak, 30 Haziran 2012 tarihinde 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı firma sahiplerine ve yöneticilerine anlattı.

İş Güvenliği Uzmanı Tabak, “Her gün evinden işine gitmek için ayrılan çalışanlarımızın en az 5 kişisi maalesef evine dönememekte ve 6 kişi de iş kazaları sonucu iş göremez hale gelmektedir” dedi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) İş Güvenliği Uzmanı Mesut Tabak, tarafından ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ bilgilendirme toplantısı firma sahipleri ve yöneticilerine anlatıldı. ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, ATSO Yönetim Kurulu üyesi Gürcan Aşçı ve ATSO Genel Sekreteri Süleyman Ünsoy’un da katıldığı bilgilendirme toplantısında İş Güvenliği Uzmanı Mesut Tabak, Sosyal Sigortalar Kurumundan alınan verilere göre 2011 yılında 69 bin 227 iş kazasının ülkede meydana geldiğini ve bu kazalardan bin 700 kişinin hayatını kaybettiği söyledi.
EVE DÖNEMİYORLAR
“Her gün evinden işine gitmek için ayrılan çalışanlarımızın en az 5 kişisi maalesef evine dönememekte” diyen Tabak, şunları söyledi: “30 Haziran 2012 tarihinde 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği yasası’ ile ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Gelişmiş ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyeti gayrisafi milli hasılanın yüzde 2,5 ile yüzde 6’sı ile değişmektedir. Türkiye de bu oran yüzde 4 oranındadır. Ülkemizde iş kazalarında Sosyal Güvenlik Kurumunun istatistiklerine göre 2011 yılında 69 bin 227 iş kazası olmuştur. Bu kazalardan bin 700 kişi maalesef hayatını kaybetmiştir. 2 bin 93 kişi de bu kazalar sonucu sürekli iş göremez hale gelmiştir. Her gün evinden işine gitmek için ayrılan çalışanlarımızın en az 5 kişisi maalesef evine dönememekte ve 6 kişi de iş kazaları sonucu iş göremez hale gelmektedir.”
İŞ KAZASI NEDİR?
Katılımcılara iş kazasının tanımını da yapan İş Güvenliği Uzmanı Mesut Tabak, kazaların genelde dikkatsizlikten meydana geldiğini ifade etti. Tabak, “İş kazası sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada herhangi bir kaza olursa o iş kazasıdır. Eğer işveren tarafından yürütülmekte olan bir iş ile ilgili sigortalı kendi adına veya bağımsız çalışıyor ise yürütmekte olduğu bu iş nedeni ile başına kaza gelirse bu iş kazasıdır. Yine işveren bağlı olarak çalışan sigortalı görevli olarak iş yeri dışında görevlendirdiği yerde başına her hangi bir şey gelecek olursa bu da iş kazasıdır. Sigortalının işveren tarafından temin edilen bir taşıtla işten eve gidiş gelişmelerinde eğer başına bir şey gelecek olursa bu da iş kazasıdır. İş kazalarının oluşmasında da 4 faktör var. Buna da İngilizce de 4 M diyoruz. İnsan faktörü, malzeme, makine tesisat ve çalışma ortamından kaynaklanan nedenlerle iş kazaları oluyor. En çok iş kazalarında ayaklar yaralanıyor. Bu nedenle iş yerlerinde çalışırken iş kazalarına karşı dikkatli olmalıyız. Ağır yaralanma ve ölümle neticelenen her kazasının temelinde dikkatsizlik geliyor” dedi.
İŞ GÜVENLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
İş güvenliğinin önemine de değinen İş Güvenliği Uzmanı Tabak, iş güvenliğinin sadece çalışan işçilerin güvenliğini sağlamakla kalmadığını ifade etti. Tabak, “İş güvenliği, iş yerinde işin yürütülmesi ile ilgili oluşan tehlikelerden sağlığa zarar verecek koşullardan korunmak daha iyi bir iş ortamı yaratmak için yapılan planlı ve bilimsel çalışmalara denir. İş güvenliği sadece çalışan işçilerin güvenliğini sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda bu yapılan çalışmalarla o iş yerinin işletme güvenliğini ve aynı zamanda üretim güvenliğini sağladığını zaman içerisinde göreceğiz. İş sağlığı, bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üst düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarına denir. Buradaki amaç işin çalışana, çalışanında işe uydurulması gerekir. Bununla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de bir tanımı var. DSÖ 1948 yılında kurulmuş olup ülkemizde buraya 1949 yılında üye oldu. Bununda bir tanımı var ben bu tanımı çok beğeniyorum. Bu sadece hastalığın ve sakatlığın olmaması değil. Aynı zamanda kişinin çalışanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasına DSÖ iş sağlığı diyor” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme