• Haberler
  • Genel
  • Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek – Kocatepe Gazetesi

Termal su elektrik enerjisine dönüştürülecek Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AFJET Genel Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Türkiye'de 150 derecenin üstünde bir ısıyla elektrik üretildiğini ifade eden Vali Güner, “Afyonkarahisar'da Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek termal suyu elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu girdi şuanda elektriktir. Allah'ın verdiği termalsudan da elektrik üreteceğiz. Ayrıca Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirerek [&hellip]

Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilecek

Termal su elektrik enerjisine dönüştürülecek

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AFJET Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Türkiye’de 150 derecenin üstünde bir ısıyla elektrik üretildiğini ifade eden Vali Güner, “Afyonkarahisar’da Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek termal suyu elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu girdi şuanda elektriktir. Allah’ın verdiği termal
sudan da elektrik üreteceğiz. Ayrıca Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek otellerin çamaşır yıkama ve kurutma işlemini jeotermal enerji ile karşılamak istiyoruz” dedi

AFJET Binası önünde AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk ve personeli tarafından karşılanan Vali Hakan Yusuf Güner, AFJET sistem binası ile kumanda ve idari bina içerisinde incelemelerde bulundu.
“TÜRK İŞ ADAMLARINI BORU
ÜRETMEYE DAVET EDİYORUZ”
AFJET alanında incelemede bulunan Vali Hakan Yusuf Güner, AFJET siteminde kullanılan yer altı borularının yanına gelerek, “Aldığım bilgiler çerçevesinde bu boruların dış kısmı Türkiye’de üretilmekte, iç kısmı ise yurt dışından ihraç edilmektedir. Türk iş adamlarımızı ve üreticilerimizi boru üretmeye davet ediyorum. Hatta bu kaliteden daha iyi boru üretmeye davet ediyoruz. AFJET olarak gerekirse bir protokol çerçevesinde ülkemizde üretilen bu boruları almaya hazırız” dedi.
ULUTÜRK BİLGİLENDİRDİ
Sistem hakkında Vali Güner’e bilgiler veren AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, “Burası Dervişpaşa, Karaman ve Dumlupınar Mahalleri’ndeki 5000 aboneye hizmet veriyor. Uydukent ve Dervişpaşa Mahalleleri’nde bulunan ısı merkezlerimizde bir üst mahallelere hitap ediyor. Geriye kalan 10.000’e de onlar hitap ediyor. Sistem kapalı devre olarak çalışıyor. Ondan dolayı su belli zamanlarda genleşmeden dolayı eksilip tonajda düşme olduğu takdirde buradan takviye ediyoruz. Biraz önceki ısı merkezimin içerisinde saatte 50 ton kapasitelik bir şartlandırma merkezimizde ayırdığımız suyun içerisindeki sertliğini düşüren bir sistemimiz mevcuttur. Devamlı buraya takviye ediliyor, ancak şu anda sistem çalışmadığı için yarım olarak dönüyor.” ifadelerini kullandı.
“RAKİBİMİZ
DOĞALGAZ”
Aldığı bilgiler ışığında açıklamada bulunan Vali Güner, “Evlere ısıtma amaçlı su olarak buradaki sistemden su gidiyor. 16 km ilerideki Gecek’ten büyük borularla 90 santigrat derece sıcaklığında termal suyumuz buraya geliyor. Burada 45 dereceye düşürülüp 16.000 konutta 45 derecelik sıcak su olarak ısınma amaçlı kullanılmaktadır. Evi ısıtıyor, soğuyan su buraya geliyor ve buradan da geri kaplıcaya giderek yeraltına enjekte edilmektedir. Neticede termal sularımızı hiçbir şekilde zayi olmadan ve çevreye zarar vermeden yerin altına yani doğaya geri basıyoruz. Bunun gibi 4 tane ısı merkezimiz var. 16.000 konutu ısıtıyor. Buradan Afyonkarahisar’a çağrıda bulunuyorum. Isınmak isteyen kaplıca suyundan istifade etmek isteyen vatandaşlarımız Genel Müdürümüzle temasa geçsin. Bizim rakibimiz doğalgaz onu da söyleyeyim. Bence Afyonkarahisar’ın kendi doğal enerjisini kullanması gerekiyor. İleride yatırım planlaması yapılıp rezervimize göre fiziki bir inceleme ve fizibilite raporu hazırlayıp genişletebiliriz.” şeklinde konuştu.
“TERMALLE İLGİLİ
YENİ BULUŞLARI BEKLİYORUZ”
AFJET’in toplam 86 personelle 16.000 civarında konuta hizmet götürdüğünü ifade eden Vali Güner, “Bu bence iyi bir rakamdır. Başarılı bir grafiktir. Yani şehrin yüzde 25’ini AFJET olarak biz ısıtıyoruz. Termal konusunda, hat konusunda yeni icatları olan, yeni buluşları olan yeni tavsiyeleri olan işadamlarını ve teknik elemanları da AFJET’e devat ediyoruz. Her türlü yeni fikre, yeni vizyona, yeni icatlara, termalle ilgili dünyadaki uygulanan sistemleri AFJET olarak uygulamaya hazırız. Bu tür önerileri olanlara ve bütün Türkiye’ye çağrıda bulunuyorum. Yurt dışındaki Afyonlulara çağrıda bulunuyorum. Davet ediyoruz, gelsinler görsünler, daha iyi bir sistem varsa, daha güzel bir sistem varsa önersinler biz onlarla da rekabet etmeye ve mukayese etmeye hazırız. Kendimizi test etmeye hazırız.” dedi.
“KULLANIM SUYUNDA HİÇ BİR SORUN YOK”
Daha sonra kumanda binasında incelemede bulunan Vali Güner’e yetkililerce şu bilgiler verildi, “Burada 4 tane ısı merkezimiz vardır. Bir tanesi ana ısı merkezimiz. Gecek ısı merkezi, Uydukent, Karahisar ve Dervişpaşa ısı merkezlerimiz şu anda faaliyettedir. Buradan bütün ısı merkezleri ve kuyuların sıcaklıklarını basınçlarını ve gerçekleşen değerlerini uzaktan izleyip kayıt altına alabiliyoruz. Yaz ayı olduğu için şu an sistem çalışmıyor. Kışın 45 derecedeki termal su evlerin ısınmasına gönderiliyor. Ama yaz-kış 88 santigrat derecede otellerde kullanmaları için termal suyu gönderiyoruz. 10.000 yatağa kadar termal su taahhüt vardır. Şimdi mevcutta 6.000 yatak kapasitede termal su gönderiyor olup yeni yapılan otellerle 4.000 yatak kapasite eklendiği zaman, kapasitemizi tamamen kullanmış olacağız. Kullanım suyunda hiç bir sorunumuz yok.”
“PROJE SAYESİNDE KAYNAKLAR
VERİMLİ KULLANILIYOR”
Genel Müdür Yusuf Ulutürk’ün brifinginden sonra söz alan Vali Güner sistemin çok verimli bir şekilde işlemesinden ve başarılı çalışmalarından dolayı AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk ve personeline teşekkür etti.
Vali Hakan Yusuf Güner, “1996 yılında AFJET diye tabir ettiğimiz bu yapının yani şirketin temelleri atılmış burada dönemin Valisi Sayın eski Afyonkarahisar Valisi Ahmet Özyurt Bey’i saygıyla selamla anıyor ve böyle bir sistemin mayasını attığı için kendisine şükranlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum. 1996 yılında kurulan bu sistem 2010 yılında dönemin Valisi Haluk İmga başkanlığında Yönetim Kuruluyla beraber masaya yatırılmış ve bugünkü gerçekleştirilen çalışmaların stratejik hedefi olmuş, alınan kararlar yönetim kuruluyla beraber uygulanmıştır. Başarılı bir şekilde akabinde bizden önce ki Sayın Vali İrfan Balkanlıoğlu zamanında onun başkanlığında yönetim kurulu başkanlığında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bu sistem daha da gelişmiş, bugünkü konumuna gelmiştir. Bugünkü konumu nedir bugünkü konumu şudur; abone sayısının ciddi bir şekilde arttırıldığı, şehrin halkın malı olan doğal kaynakların çevreye zarar vermeden halkın ısınmasında kullanıldığı bir thermal sistem haline gelmiştir. Halkımızın konutlarının ev ısınmasının yanısıra stadyumların, müzelerin yani halkın toplu olarak kullandığı kullanacağı yani çevreyle barışık bir sistemin oluşturulması gereken büyük yerlerde bu sisteme dahil edilmiştir. İlimizdeki yaklaşık 6 bin yatak kapasitesine sahip otellerin ısıtması sağlanmış, aynı zamanda bunların kullanım termal suları da temin edilmiştir. Ayrıca 250 dönüm seranın da yine ısıtma sistemi kurulmuştur. Bu proje Afyonkarahisar’ın mevcut kaynaklarının daha ucuz ve daha verimli olarak kullanılmasını sağlamıştır.” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
AFJET ile Vatandaşların çevreyi kirletmeden daha ucuz, daha kolay, daha sağlıklı ısınmasının sağlandığını kaydeden Vali Güner, “Sistem sayesinde otellerin girdi maliyetleri düşürülerek karlılık oranı artmıştır. Arkasında Valinin olduğu, Devletin olduğu bir sistem garantisini vatandaşa rahatlık olarak sağlatmış bu sistemdir. Ve burada ilk defa benim dönemimde Allah nasip ederse en önemli hedefimiz Türkiye’de ilk olacak bir projeyi hayata geçireceğiz. Türkiye’de 150 derecenin üstünde bir ısıyla elektrik üretiliyor, ama 150’nin altında bir ısıyla bildiğimiz kadarıyla elektrik üretilmiyor. İşte Afyonkarahisar’da Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek termal suyu elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu girdi şuanda elektriktir. Biz çevreye ve doğaya zarar vermeden aynı rüzgar enerjisinde olduğu gibi bunu sağlamış olacağız. Allahın verdiği rüzgardan nasıl elektrik üretiliyorsa Allahın verdiği termal sudan da elektrik üreteceğiz. Ayrıca Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek otellerin çamaşır yıkama ve kurutma işlemini jeotermal enerji ile karşılamak istiyoruz. Doğalgaz %50 daha pahalı jeotermal enerjiden çamaşır yıkama, kurutmada anlamında bunu da bu dönemde benim başkanlığımda Allah nasip ederse gerçekleştireceğiz. AFJET Afyonkarahisar’ın milli bir şirketidir.
AFJET KIZ YURDU YAPILACAK
Sayın Valilerimizin öncülüğünde kurulmuş bir şirkettir. Yönetim kurulu üyesi olarakda şehrin belediyesi diğer ilgilileri bu şehrin bu şirketinin yönetim kurulundadır. Afjet olarak bundan sonraki dönemde benim başkanlığımda daha şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Ayrıca halkımızın ortak ihtiyaçlarına dönük kız öğrenci yurdu gibi, park gibi tesislerini de planlayarak hayata geçireceğiz. AFJET olarak bizde sadece şirketimizin kendi faaliyet alanında değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de Afyonkarahisar’da bundan sonraki dönemde var olduğumuzu ve halktan aldığımızı halka verdiğimizi inşallah bundan sonraki dönemde göstereceğiz. Buradan da arkadaşlarıma da talimat veriyorum hemen bir kız yurdu planlayarak önümüzdeki dönemde hemen yaptıralım. Küçük ya da büyük acil nerde bir ihtiyaç varsa AFJET Kız Yurdu olarak yaptıralım. Çünkü ilimizde kız öğrencilerin yurda çok ihtiyacı var. Bu konudaki gerekli çalışmaların hemen yapılmasını istiyorum. Herkese teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” diye konuştu.
TÜM KURUM VE KURULUŞLAR
ZİYARET EDİLECEK
Gün içerisindeki iade-i ziyaretlerini tamamlayan Vali Hakan Yusuf Güner, ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, medya kuruluşlarını ve işadamlarını ziyaret edeceğini ve bu kurum ve kuruluşlar arasında birlik ve beraberliğin artması için elinden geleni yapacağını belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme