Türkiye'de 4 Milyona Yakın Sahipsiz Köpek Var

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya'nın da ilk imzacıları arasında yer aldığı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin gerekçe bölümünde çarpıcı bilgilere yer verildi. Buna göre Türkiye'de 4 milyona yakın sahipsiz köpek bulunuyor

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki komisyonlarda görüşülmeye başlandı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av.Ali Özkaya’nın da imzası bulunan Kanun Teklifi’nin gerekçe kısmında dikkat çekici bilgilere yer verildi.

3 BİNİN ÜZERİNDE TRAFİK KAZASI

Sahipsiz köpek sayısının insanların vücut bütünlüğünü tehdit eder hâle geldiği belirtilen metinde “Bir bölgede sahipsiz hayvan sayısının artması sonucunda, orada yaşayan insanların

vücut bütünlüğü, can güvenliği ve yaşam standartları tehlikeye girmektedir. Emniyet Genel

Müdürlüğü verileri doğrultusunda 2019-2023 yıllan arasında hayvana çarpma şeklinde 3.534

trafik kazası ve buna bağlı olarak 55 ölüm ve 5.147 yaralanma meydana gelmiştir” denildi.

KUDUZ VAKALARINDA ARTIŞ

Kuduz vakaları hakkında da değerlendirmelere yer verilen gerekçe metninde “Araştırmalara göre ülkemiz; Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı ‘Kuduz Riskli Temasın Yüksek Olduğu Ülkeler’ kategorisinde yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin 125 iken 2023 yılında bu sayı 437 bin 601 olarak bildirilmiştir. ABD, Japonya, İsveç, Norveç, Hollanda, İrlanda, İngiltere, Fransa, Finlandiya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin dışişleri bakanlıkları kendi internet sayfalarında, Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını ‘saldırgan başıboş köpek çeteleri’ ve ‘kuduz’ riski hakkında uyarmaktadır. Bu husus turizm gelirlerinin önemli bir kalem olduğu ülkemizin itibarı bakımından olumsuz bir izlenim oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi.

3’ÜNCÜ YILIN SONUNDA 512 YAVRU

Sahipsiz köpek sayısının giderek arttığının altının çizildiği gerekçe metninde “Valiliklerce yapılan bildirime göre ülkemizde yaklaşık 2 milyon sahipsiz köpek olduğu ifade edilse de hayvanların yıl içerisinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri ve her defasında ortalama 6-8 arasında yavru doğurmaları sebebiyle sahipsiz köpek popülasyonunun yaklaşık 4 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Araştırmalara göre bir bölgede bulunan bir dişi ve erkek köpek 1’inci yılın sonunda 16 yavru, 2’nci yılın sonunda 128 yavru, 3’üncü yılın sonunda 512 yavru, 4’üncü yılın sonunda 2048 yavru, 5’nci yılın sonunda 12 bin 288 yavru ve 6’ncı yılın sonunda 67 bin hayvandan oluşan bir popülasyona ulaşabilmektedir. Elbette her doğan köpek yaşayamayabilir ancak üreme hızının anlaşılabilmesi için bu örnek önemlidir. Köpek popülasyonu doğrusal değil üstel olarak artmaktadır” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Bakmadan Geçme