• Haberler
  • Genel
  • Türkiye, Yüzer Sergi’yle Avrupa’ya tanıtılacak

Türkiye, Yüzer Sergi’yle Avrupa’ya tanıtılacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’da genç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıtmak için tasarladığı sergi gemisinin bir benzeri, 2011 yılında yine Türkiye’yi Avrupa’ya tanıtmak için tasarlandı. Türkiye Yüzer Sergisi adı verilen proje hakkında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde 'Yüzer Sergi' ile yeni bir sayfa açılıyor. Türkiye’nin kültürünün, tarihinin, coğrafyasının, turizm [&hellip]

Türkiye, Yüzer Sergi'yle Avrupa'ya tanıtılacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’da genç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıtmak için tasarladığı sergi gemisinin bir benzeri, 2011 yılında yine Türkiye’yi Avrupa’ya tanıtmak için tasarlandı. Türkiye Yüzer Sergisi adı verilen proje hakkında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı

Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde “Yüzer Sergi” ile yeni bir sayfa açılıyor. Türkiye’nin kültürünün, tarihinin, coğrafyasının, turizm potansiyelinin fotoğraf, resim, grafik ve seramik gibi sanat dallarıyla anlatılacağı dev iki gemi tasarlandı. Ankara ve Samsun adı verilen iki feribotla gerçekleştirilecek sergi, 4 Nisan 2011-19 Mayıs 2011 arasında Avrupa’nın sahil kentlerini gezecek. 4 Nisan’da İstanbul’da başlayacak sergi serüveninin rotası şöyle:
Yunanistan-Pire, İtalya-Napoli, İspanya-Barselona, Portekiz-Lizbon, Fransa-Le Havre, Belçika-Anvers, Hollanda-Amsterdam, Danimarka-Kopenhag, Polonya-Gdansk, Letonya-Riga, Finlandiya-Helsinki ve İsveç-Stokholm.
Bu geziyle birlikte gemi 495 milyon nüfusu olan Avrupa’nın 419 milyon kişilik bölümüne ulaşılmış olacak.
Geniş kapsamlı tanıtım amaçlanıyor
Sergi hakkında bilgi veren Türkiye Yüzer Sergisi Organizasyon Komitesi Başkanı Oktay Ülkügüner, “Proje, Türkiye’nin geniş kapsamlı tanıtımını amaçlıyor. Tanıtımını amaçladığımız Türkiye nasıl bir Türkiye diye bakacak olursak Avrupa’da ikinci büyük nüfus yoğunluğuna sahip bir Türkiye. Çevremizdeki petrol ve doğalgaz kaynaklarının Avrupa’ya transferi konusunda çok önemli bir köprü görevi gören Türkiye. Dünyada 16’ncı, Avrupa’da 6’ncı büyük ekonomiye sahip Türkiye” dedi. Ülkügüner, “Türkiye’yi bütün tarihten gelen tarihi ve kültürel birikimiyle Avrupa kamuoyuna göstermek istiyoruz. Amacımız, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği Avrupa Birliği’ne yük değil güç katacaktır, bunu ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.
Mermer konusunda “eşleştirme” imkanı
Ülkügüner, İscehisar ve Afyonkarahisar’daki mermer zenginliğinin de farkında olduklarını belirterek “Mermer konusuna ayrı bir önem verilmiştir. Mermer konusuna ithalatçılar, toptancılar, müteahhitlik firmaları tespit edilmiş ve sergi gemesini ziyaret etmeleri amaçlanmıştır. Son zamanlarda eşleştirme olarak adlandırılan ticari ilişkiler kurabilecektir.” ifadelerini kullandı.
Ülkügüner, Afyonkarahisar’ın da Valilik şemsiyesi altında bu organizasyona katılabileceğini, sağlık turizmi konusunda gelişen Afyon’un, termal firmalarının da bu organizasyonda yer almasını temenni ettiklerinin altını çizdi.
1926’da haşhaş vardı
1926’daki yüzer sergi projesinde Afyonkarahisar’da üretilen haşhaşa da yer verildiğini hatırlatan Ülkügüner “1926 yılında yapılan gemide geleneksel bazı tarım ürünleri yer alabilmişti. Afyon’la ilgili bölümü şudur ki, Londra Limanı’nda gümrükçüler, haşhaya el koymak istemişlerdi, bunun sergi için konulduğu anlaşılınca yola devam edilmişti” dedi.
“Mermercilerimizin bu sergiye katılması lazım”
Toplantıya katılan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Azmi Yeşil ise, 1926’dan bu yana dünya ve Türkiye’de önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Yeşil, “Bu ülkenin tanıtılmaya çok ihtiyacı vardır. Afyon mermercilikle markalaşan bir şehirdir. Mermercilerimizin böylesi bir sergiye katılması lazım. Afyonumuz için ve ülkemiz için çok önemlidir. Bir zamanlar Beyoğlu sokaklarının Çin graniti ile kaplandığını gördüğüm zaman içim sızlamıştı. Bu kadar doğal zenginliklerimiz varken Çin’den granit ithal etmek benim akıl ve mantığıma ters geliyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye Yüzer Sergisi’nde Fotoğraflarla Türkiye Sergisi, Anadolu Uygarlıkları Sergisi, Görsel Sanatlar Sergisi, Türkiye ve AB ülkeleri ilköğretim öğrencileri “Barış ve Kardeşlik” konulu resim yarışması sergisi de yer alacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme