• Haberler
  • Genel
  • Türkiye, yargıda yol aldı – Kocatepe Gazetesi

Türkiye, yargıda yol aldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Hukuk Fakültesi Lisansüstü Seminerleri V” konulu program, ANS Kampusü 7. Eğitim Binası Hukuk Fakültesi Duruşma Salonunda gerçekleştirildi Seminer programının açış konuşmasını yapan AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı, “Fakültemiz, henüz lisans öğrencisi almadan üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirebilmesi ve araştırma görevlileri geleceğin öğretim [&hellip]

Türkiye, yargıda yol aldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Hukuk Fakültesi Lisansüstü Seminerleri V” konulu program, ANS Kampusü 7. Eğitim Binası Hukuk Fakültesi Duruşma Salonunda gerçekleştirildi

Seminer programının açış konuşmasını yapan AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı, “Fakültemiz, henüz lisans öğrencisi almadan üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirebilmesi ve araştırma görevlileri geleceğin öğretim üyelerinin iyi bir şekilde yetiştirilmeleri adına bu seminerleri düzenledi. Bugün beşincisini düzenliyoruz, katılım her geçen gün artarak ve çeşitlenerek sürüyor. Her seferinde daha verimli ve faydalı oluyor” diye konuştu. Seminere AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
DELİLLERE ÇOK ÖNEM VERİLİYOR
İlk oturumda konuşan Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı Abdülkadir Akın, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde eğitim-öğretim vermeye başlayacak olan Hukuk Fakültesi’nin hem Afyonkarahisar’a hem de hukuk camiasına çok önemli katkılarda bulunacağına inandığını ifade etti. Akın, “Soruşturma aşamasında toplanan deliller kişi hakkında kamu davası açılması veya dava açılmadan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi ile endekslenen bir süreç olduğu için, önemli delillerin elde edilmesi sonucu açılan kamu davalarında beraatten daha ziyade mahkumiyet ile sonuçlanması ve bunun doğal sonucu olarak da kişi hakkında başvurulan koruma tedbirlerinin de haksız yere sonuçlanması nedeniyle delillerin toplanmasına çok önem veriyoruz” dedi.
BİRÇOK SORUN ÇÖZÜLDÜ
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Av. Turgay Şahin, “Adil yargılanma hakkının ihlali ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında yani Türk yargısının verdiği kararların incelemesi konusunda iki tane kriter getirilmiştir. Bunlar sürecin belirlenebilir olması ve sonuç öngörülebilmesidir. Bunlar yargı bakımından çok önemlidir. Türkiye’de yargı 20-30 yıl öncesine göre gerçekten inanılmaz bir mesafe kat etmiştir. 20 yıl öncesine bakıldığında daktilo, kağıt bulmak bir sorundu. Şu anda ise maddi sıkıntılar kalmamış, mekan problemleri de büyük ölçüde çözülmüştür” diye konuştu.
BİRBİRİ ARDINA YARGI PAKETLERİ
Arş. Grv. İsmail Özden ise, “Türk siyasi tarihinde hukuk toplumu modernleştirmenin, toplumu eğitmenin bir aracı olarak görülmüştür. Son 15 senelik süreçte yoğunluğu arttırılmış bir kanunlaşma süreci görülüyor. Bir biri ardına yargı paketleri çıkarılıyor. Temel kanunun hemen hemen hepsinin değiştirilmesi büyük bir süratle gerçekleşiyor. Bu sürecin son halkasını halk arasında bilindiği üzere dördüncü yargı paketi oluşturmaktadır. Asıl ismi ise insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını kapsıyor” dedi.
BİRÇOK KONUDA SUNUM
Seminerin “İdari Yargı Ayrımı ve Reform Paketleri” konulu son oturumu ise, AKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı tarafından yönetildi. Son oturumda davetli konuşmacılar Afyonkarahisar İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin “İdari Yargının İşleyişi ve Temel Sorunları”, Afyonkarahisar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Elvan Kaplan “Adli Yargıda İnsan Kaynakları, İş Yükü Sorunları ve Mahkeme Dışı Çözüm Yolları”, Arş. Grv. Özlem Keskin “Yargı Sisteminde Yapısal Değişiklikler ve İdari-Adli Yargı Ayrımı”, Arş. Grv. Özgür Çakın “Paket Paket İnsan Hakları: 4. Yargı Paketi Üzerine Düşünceler” konularında seminer verdiler. Katılımcı konuşmacılar Arş. Grv. İsmail Türkyılmaz “Ticari İşler Kefalet ve Eş Rızası Bağlamında Yargısal İşleyişteki Sorunlar”, Arş. Grv. Deniz Aktaş “Vergi Yargısı ve Uzlaşma”, Arş. Grv. Şafak Orhan “Yargı ve Basın Özgürlüğü”, Arş. Grv. Ezgi Fulya Akkuş “İdari Yargının Adli Yargı İçinde Değerlendirilmesi Düşünceleri Üzerine”, Arş. Grv. Yasin Atalan “Karşılaştırmalı Olarak İdari ve Adli Yargı Sistemleri” başlıklı konularda sunum yaptılar. Seminer katılımcıların konuşmacılara sorduğu sorular ile sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme