'Türkiye Yapay Zekâ Sıralamasında 57. Sırada'

Arvis Teknoloji ve Roket Akademi Teknoloji Kurucu Ortağı Tansel Akgül, Dünyadaki yapay zekâ yarışının durdurulamaz hale geldiğini belirtti, Akgül, 'Türkiye yapay zekâ sıralamasında 57'inci sırada.' dedi  

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Kültür ve Sanat Festivali 2024 (AKÜFEST’24) etkinlikleri programı kapsamında “Üretken Yapay Zekâ ile Yaratıcı Tasarımlar” eğitim ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen programa;  AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın ile birlikte akademik ve idari personelin katıldı. Konferansta; Arvis Teknoloji ve Roket Akademi Teknoloji Kurucu Ortağı Tansel Akgül, Arvis Teknoloji ve Roket Akademi Teknoloji CEO’su Gülhan Ertürk Akgül, Arvis Teknoloji Proje Koordinatörü ve AR-GE Mühendisi Nazlı Sevindik Örenkaya ile Roket Akademi Teknolojileri AR-GE Mühendisi Gülşah Seher konuşmacı olarak yer aldı.

“TEKNOLOJİ SLOGANI ‘BİG BROTHER’ VE ‘BİZ ÇAĞI’”

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Roket Akademi Teknolojileri AR-GE Mühendisi Gülşah Seher, Arvis Teknoloji hakkında bilgiler verdi. Arvis Teknolojinin sloganının “big brother” ve “biz çağı” olduğunu söyleyen Seher, “Arvis Teknoloji olarak biyometri, görüntü işleme, yapay zekâ ve veri analizi gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Yapay zekâ kapsamında nesne tanıma, kimlik doğrulama ve yüz tanıma gibi birçok sistemimiz var. Biz, zaten her yerde kamera var diye yola çıktık. Bu bağlamda görüntü işleme, akıllı arşivleme ve yönetme platformumuz mevcut. Ana odağımız; biyometri ve kimlik doğrulamadır. Bunun dışında videolu görüntülü uygulamamız, imge işleme platformumuz, dijital cüzdan içerisinde yüz verilerini tuttuğumuz ürünümüz ve ATM’lerde kiosk uygulamalarımız da mevcut. Arvis teknolojiyi aslında daha çok bankalara ürünler yapan bir şirket olarak söyleyebiliriz.” dedi.

Haber

“ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ SAYISI YÜKSEK”

Arvis Teknoloji Proje Koordinatörü ve AR-GE Mühendisi Nazlı Sevindik Örenkaya, konuşmasında öğrencilerin kendini yetiştirmeleri için fırsat eşitliğinin olmadığını belirtti. Türkiye’de çok sayıda istihdam edilmeyen üniversite mezununun olduğunu kaydeden Örenkaya, “Bu aslında ülkemizin en büyük problemlerinden birisidir. Üretken yapay zekâ modellerinin hızla gelişmesi ile birlikte üniversitelerin yeni eğitim sistemine hızlı adapte olamaması, modellerin kullanımının doğru olarak bilinmemesi daha sonra öğrencilerin yapay zekâ uygulamalı staj programlarına gönüllü veya zorunlu erişimlerinin kolay olmaması, istedikleri staj yerlerini bulamamaları, iş imkânlarında fırsat eşitliliğinin olmaması, öğrencilerin üniversitelerden mezun olduklarında nitelikli personelin aranması, gerekli niteliğe de öğrencilerin üniversite mezuniyetinden sonra sahip olamaması gibi etkenler mevcut. Buradaki problem nitelikli personel yetiştirmek için şirketlerde zaman ve maliyet ile daha sonra öğrencinin kendini yetiştirmesi için fırsat eşitliliğinin olmamasıdır.” diye konuştu.

“HEDEF; YAPAY ZEKÂ, ETİK YAPAY ZEK VE ÜRETKEN YAPAY ZEK”

Roket Akademinin yapay zekâ destekli, interaktif, proje, eğitim, staj, insan kaynakları sağlayan bir yapı olduğunu dile getiren Örenkaya, şunları söyledi: “Bu konuda amacımız; öğrencilerimizin gelişimi için diğer şirketlerin de kendilerine nitelikli personel kaynağının sağlanması ve proje havuzumuzda bulunan hazır projelerin mentörlüğünün yapılmasını sağlamak. Hedefimiz topluma faydalı yapay zekâ, etik yapay zekâ ve üretken yapay zekâyı desteklemek. Bu program, öğrenciler için aslında kariyerlerine ihtiyaç olacak tüm eğitimleri almasıdır. Bir projenin başından sonuna kadar literatür taramasından başlayarak projede ihtiyaç ve gereksinimlerini belirleyerek baştan sona bir eğitim ve öğretim modelini kazandırıyoruz. Proje akran öğrenmesi ile destekleniyor. Ardından öğrenciler projenin başından sonuna kadar kendi geliştirdikleri proje ile beraber kariyer eğitimlerini alıyorlar. Kariyer eğitimiyle birlikte yaptıkları bu çalışmayla beraber girişimci olabiliyorlar. Çünkü hazır projeleri ile mezun oluyorlar. Eğitim alanlar kendilerini staj programında eğitimin yanı sıra problem çözme, mentörlük ile birlikte daha sonra akranlarıyla proje ekibiyle anlaşma, uyum sağlama gibi yetkinlikler kazanırken şirketlerin nitelikli ve yetişmiş personel ihtiyacını da karşılamış oluyoruz.”

Haber

“129 ÜNİVERSİTEDEN STAJ BAŞVURUSU OLDU”

Arvis Teknoloji ve Roket Akademi Teknoloji Kurucu Ortağı Tansel Akgül ise 129 üniversiteden staj başvurusu olduğunu belirtti. Akgül, “Anadolu’dan gelen arkadaşlarla çok çalışma imkânı oldu. Staj programlarında da beraberdik. Onların gözlerindeki ışıltıyı görmek bizi çok daha farklı boyutlara taşıyor. Bu bizi çok motive ediyor. 129 üniversiteden başvuru oldu. Biz hepsini almak istiyoruz ama elimizdeki imkânlarda sınırlı olduğundan bunu çok fazla seçmeden yapmaya çalışıyoruz. Aslında amacımız daha önce aldığımız bayrağı gençlere bırakmak. Ne kadar çok gençle bu çalışmaları yaparsak hem gençlerin kendi kariyerlerine katkısı hem de ülkemize katkısı o derece fazla oluyor. Motto; gelen gençlerimizle staj boyunca birlikte çalışarak, staj son günü onların gözlerindeki mutluluğu görerek ayrılmaları bizim görevimizi tamamlamış olduğunu söylüyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, YAPAY ZEKÂ SIRALAMASINDA 57. SIRADA”

Dünyadaki yapay zekâ yarışının durdurulamaz hale geldiğini kaydeden Akgül, “Üretken yapay zekâ ile ilgili dünyada da gelişmeler oluyor. Bu gelişmeleri ülkemizde de takip etmeye çalışıyoruz. Özellikle çok fazla makale tarayarak takip etmeye çalışıyoruz. Açık kaynak kodlarından yararlanarak dünyada ne gibi gelişmeler oluyor onları da takip etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu alanda da ülkemizin yarışta geri kalmaması için elimizi taşın altına koymamız gerektiğini her saniye hissediyoruz. Çünkü dünyadaki bu yarış artık durdurulamaz bir yarış. Bu yarışta biz neredeyiz, bu çok önemli. En son rakamlar 57. sırada olduğumuzu söylüyordu. Aslında ekonomik olarak baktığımızda ülkenin ilk 20’de olması lazım ancak yapay zekâ alanında 50 ve 57 arasında gidip geliyor ki bu da üzücü bir durum. Bunu değiştirebiliriz.” dedi.

“YAPAY ZEKÂ BİR DEVRİM”

Arvis Teknoloji ve Roket Akademi Teknoloji CEO’su Gülhan Ertürk Akgül ise konuşmasında üretken yapay zekânın, yapay zekâ teknolojileri içinde bir parça olduğunu ifade etti. Akgül, “Yeni gelişen teknolojilerle birlikte birbirini destekleyen ve uzak kalmamamız gereken bir alan. Biz üretken yapay zekânın biraz daha eğlenceli, sanata hitap eden, çıktı üretmeyi hedefleyen ve işin sonucunda aldığınız çıktılarla keyif yapabileceğiniz ama bir taraftan da gelir elde edebileceğiniz yöntemler var. Gençlerimizin, farkında olan herkesin gelecekle ilgili bir şeyler üretebilmesi bizim ana hedefimizdir.” şeklinde konuştu.

Haber

“YAPAY ZEKÂ BİR DEVRİM”

Yapay zekânın bir devrim olduğunu belirten Akgül,  “Yapay zekâ son 50 yıldır var olan bir dönemdeydi. Yöntemler, makine öğrenmesi ve derin öğrenmeler var. Son 1-2 senedir yapay zekâdan başka bir şey konuşmuyoruz. Çünkü donanımlar gelişti. Çünkü teknoloji şirketleri, teknolojik anlamda üretmiş oldukları donanımları çok daha kullanılabilir, erişilebilir ve ucuz hale getirdiler. Ama biz bunlara çok sınırlı erişebiliyoruz. Bu teknoloji şirketleri geliştirdikçe yapay zekâ çok daha fazla kullanılabilir, modeller üretilebilir ve bu modeller ise internet, teknoloji ve kullanmış olduğumuz cihazlar sayesinde ulaşılabilir hale geldi. Arka planda çok önemli bir konu var; açık. Bu büyük teknoloji şirketleri bu sistemleri açık hale getirerek aslında bizleri de bir denek haline getirdi. Hepimiz bir veri üreticisiyiz” dedi. Konuşmaların ardından AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti. Teşekkür belgesi takdiminin ardından uygulamalı eğitim ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Eğitim ve atölye çalışmasında başarılı olan 3 öğrenciye Arvis Teknoloji bünyesinde staj imkânı verildi.

Bakmadan Geçme