• Haberler
  • Genel
  • “Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor” – Kocatepe Gazetesi

“Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor” – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda “Yaşlıların Güncel Sorunları” konulu panel gerçekleştirildi Panel öncesinde Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri, hazırladıkları skeç ve şiir dinletisinde, gençliğin geçici bir süreç olduğunu, yaşlıların da ilgi, sevgi [&hellip]

"Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda “Yaşlıların Güncel Sorunları” konulu panel gerçekleştirildi

Panel öncesinde Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri, hazırladıkları skeç ve şiir dinletisinde, gençliğin geçici bir süreç olduğunu, yaşlıların da ilgi, sevgi ve şefkate ihtiyaçları olduğu mesajını verdiler. Ardından başkanlığını Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in yaptığı “Yaşlıların Güncel Sorunları” konulu panele geçildi.
“Türkiye’de nüfus artış hızı düşüyor”
Panelde ilk olarak “Yaşlı Bakım Bölümü Tanıtımı ve Yaşlılarda Demografik Değişimler ve Türkiye’deki Yaşlı Bakımın Önemi” ile ilgili bir sunum yapan Öğr. Gör. Asuman Yılmazer, Türkiye’de ve dünyada yaşlılarda demografik değişimler, Türkiye’deki geçmiş ve gelecekteki yaşlı nüfus oranı ve giderek yaşlanan toplumların ve Türkiye’nin konumuna ilişkin bilimsel verileri paylaştı. Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını belirten Öğr. Grv. Yılmazer, yaşlı nüfus oranı yüzde 7 ve üzeri olan toplumların yaşlı sayıldığını ve sayısal verilere dayanarak Türkiye’nin artık nüfus genç bir ülke olmadığını dile getirdi. Öğr. Grv. Yılmazer, “Türkiye’de nüfus artış hızı yaklaşık son 30 yıldır sürekli düşme eğilimi içindedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan tahminlere göre, nüfus artış hızındaki bu azalma eğilimi devam edecektir. 2007 yılında binde 12,1’e geri-leyen nüfus artış hızının, 2010 yılında binde 11,1’e, 2025 yılında binde 7,4’e ve 2050 yılında ise durma noktası olan binde 0,3’e kadar düşeceği tahmin edilmektedir” dedi. Bu durumda Türkiye nüfusu 2050 yılında 96,5 milyonlarda seyredip, bir süre sonra da gerilemeye başlayacaktır. Doğurganlık hızına bakıldığında 1955 yılında her bir kadına 5 çocuk düşerken, bu oran 1995 yılında 2.9’a düşmüştür” şeklinde konuştu. Öğr. Grv. Yılmazer, bu oranın 2000 yılında 2,9 oranına, 2004 yılında 2,43, 2025 yılında 1,97’nin altına inmesinin beklendiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
“Yaşlılıkta hijyen kaybı yaşanıyor”
AKÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özbulut, “Yaşlılarda Psikiyatrik Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu sunumunda, yaşlılarda psikiyatrik sorunlar ve çözüm önerileri ile 65 yaş üzerinde çok sık görülen anksiyete ve depresyon konusunda bilgi vererek, yaşlı bakım personelinin yaşlılara nasıl yaklaşacakları konusuna değindi. Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Emine Sağlam ise Türkiye’deki huzurevlerinin dağılımı ve yatak kapasiteleri ve yaşlıların huzurevine kabul koşulları hakkında bilgiler verdi.
Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş, “Yaşlılık Enfeksiyonları ve Bağışıklama” başlıklı sunumunda “Kişisel temizlik, sağlıkla yakından ilgilidir. Kişisel hijyenin sağlanabilmesi için öz bakım becerilerinin sürdürülmesi gereklidir. Yaşlılıkta öz bakım becerilerinin kaybıyla hijyen bozulmaktadır. Mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok el teması ile bulaşmaktadır. Yaşlı bireylerde diyetteki elementlerin azlığı ve yetersiz beslenme, anti-bakteriyel aktiviteyi azaltarak, özellikle solunum yolları enfeksiyonlarının görülme sıklığını arttırmaktadır. Yaşlıların enfeksiyon hastalıklarında ateş olmayacağı gibi, hastaların yüzde 10’u sadece ateş yakınması ile acil ünitelerine başvururlar. Bu hastalarda nedenin bir enfeksiyon hastalığı olması ihtimali %90’dır. Bu enfeksiyonların da büyük çoğunluğu bakteriyel enfeksi-yonlardır. Ateşle başvuran yaşlı bir hastada hızlı bir şekilde odak araştırması yapılmalıdır. Kan say��mı, periferik yayma, idrar tahlili, akciğer filmi, kan kültürü ve idrar kültürü istenmelidir. Diğer potansiyel nedenler (protez cisim, kateter, sonda, malignite, ilaçlar, romatolojik hastalıklar) de araştırılmalıdır. Ateşle başvuran yaşlı hastada ateşi açıklayabilecek enfeksiyon dışı bir neden yoksa gerekli klinik örnekler alındıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanmalı ve hasta yatırılarak takip edilmelidir” dedi.
“En büyük sorun hareketsizlik”
AKÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Yaman, “Yaşlılarda Nörolojik Sorunlar: Alzheimer” başlıklı sunumunda yaşlılarda görülen nörolojik sorunlarla, yaşlılarda Alzheimer görülme potansiyeli hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Yaman konuşmasında, Alzheimer’ın belirtileri ve Alzheimer’lı yaşlı hastaya yaklaşım konusuna da değindi. AKÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar da “Yaşlılarda Egzersizin Önemi” konulu sunumunda, yaşlılıkta en büyük sorunun hareketsizlik olduğunu ve hareketsizliğin birçok eklem hastalıklarına yol açtığını belirterek, nasıl egzersiz yapılması konusunda bilgiler verdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme