• Haberler
  • Genel
  • Türkiye kozmetik ve gıda pazarına AKÜ'yle giriyor

Türkiye kozmetik ve gıda pazarına AKÜ'yle giriyor

Yıllık 25 milyar dolarlık tıbbı ve aromatik bitkiler pazarından sadece 100 milyon dolar kazanan Türkiye'nin bu alandaki ihracat gelirlerini arttırmayı hedefleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilinen uçucu yağların ardından portakal kabuğundan da uçucu yağ üretmeyi başardı. Parfüm ve kolonya üretilen merkezin aroma üretme seviyesine geldiğini açıklayan Merkez Müdürü Yard. Doç. [&hellip]

Türkiye kozmetik ve gıda pazarına AKÜ’yle giriyor

Yıllık 25 milyar dolarlık tıbbı ve aromatik bitkiler pazarından sadece 100 milyon dolar kazanan Türkiye’nin bu alandaki ihracat gelirlerini arttırmayı hedefleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilinen uçucu yağların ardından portakal kabuğundan da uçucu yağ üretmeyi başardı. Parfüm ve kolonya üretilen merkezin aroma üretme seviyesine geldiğini açıklayan Merkez Müdürü Yard. Doç. Dr. Erman Duman, kısa süre içinde ilaç hammaddesi de üretileceğini söyledi

Yıl başında Türkiye’nin en büyük tıbbı ve aromatik bitkiler merkezinin açıldığı Afyonkarahisar’da merkezle işbirliği yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi, merkezden aldığı bitkiler üzerinde araştırma geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Halkın çok kullandığı ancak özelliklerini bilmediği bitkilerin özelliklerini araştırdıklarını belirten Yard. Doç. Dr. Erman Duman, “Geçtiğimiz mayıs ayında Orman Genel Müdürlüğü ile üniversitemiz rektörlüğünün onayıyla bir ortak çalışma mutabakatı yaptık. Afyonkarahisar Tıbbı ve Itri Bitkiler Merkezi üretim geliştirme, Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ise araştırma geliştirme hizmeti veriyor. Projenin ilk çıktısı olarak çeşitli bitkilerden uçucu yağ üretimi yaptık.” dedi.
PARFÜM VE KOLONYA ÜRETİLİYOR
Üretilen yağlardan parfüm ve kolonya üretebildiklerini ifade eden Yard. Doç. Dr. Erman Duman, bitkilerin yarar ve zararlarının anlaşılması için üretilen yağların şeker ve kolesterol hastası fareler üzerinde denenmeye başlandığını açıkladı. Halkın yoğun kullandığı biberiye, kekik, nane, adaçayı ve kimyondan uçucu yağ üretiminin tamamlandığını anlatan Yard. Doç. Dr. Duman, bitkilerle ilgili kıyaslanabilir bilgi olmaması gibi halkın da bitkileri nasıl kullanacağını bilmemesini gidermeyi hedeflediklerini belirtti. Halkın televizyonda çıkan benzer bilgileri de test etme durumunda kalmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğine değinen Duman, çalışmayla bitkilerle ilgili pek çok bilinmeyen detaya ulaştıklarını aktardı.
TÜRKİYE’DE
10 BİN TIBBI VE
ITRİ BİTKİ YETİŞİYOR
Uçucu yağların çıkartılmasındaki amaçlardan birinin tıbbi bitkilerin tedavi edici özelliğini, ıtri bitkilerin ise koku ve tadını ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Erman Duman, Türkiye’nin dünya üzerindeki 425 bin tıbbi ve ıtri bitkiden 10 binine sahip olduğunu belirtti. Türkiye’deki 10 bitkiden 3 bin 500’ünün sadece Türkiye’de yetişen endemik bitkiler olduğunu anlatan Duman, “Bitki zenginliğimizi hem ekonomimize kazandırmak hem de halkın sosyo-ekonomik düzeyini arttırmayı hedefliyoruz. Bakanımız Veysel Eroğlu, Çin ziyareti sonrası Çin’in bu tür bitkilerden büyük bir kazanç elde ettiğini, tüm orman dışı ürünlerle yıllık kazancının 100 milyar dolara ulaştığını açıklamıştı. Ülkemiz ise 2009 verilerine göre tıbbi ve ıtri bitkilerden sadece 100 milyon dolar gibi bir rakamı elde ediyor. Ülkemizin bu anlamdaki gelirlerinin arttırması amacıyla araştırma geliştirme faaliyetini merkezimiz üstleniyor” şeklinde konuştu.
PORTAKAL
KABUĞUNDAN
YAĞ ÜRETTİLER
Çalışmalar kapsamında portakal kabuğundan uçucu yağ ürettiklerini açıklayan Erman Duman, uçucu yağlarla ilgili kozmetik alanındaki çalışmalarda olumlu sonuçları almaya başladıklarını söyledi. Çalışmaların ilerleyen aşamasında ilaç hammaddeleri yapılmasını hedeflediklerini ifade eden Duman sözlerini şöyle sürdürdü, “Uçucu yağ aşamasını tamamladık. Kısa süre içinde aroma maddeleri üreteceğiz. Bu aşamayı etken maddeleri izole etme takip edecek. Son olarak farmakolojiik ilaçların üretiminde bu ürünlerin kullanımının araştırma ve geliştirmesini yapacağız. Bilinen ürünlerin yanı sıra çalışmaya farklı ürünleri de dahil ediyoruz. Bu çalışmalardan biri olarak portakal kabuğundan yağ çıkardık. Meyve suyu fabrikaları meyve sularını çıkardıktan sonra kabukları nasıl değerlendirebiliriz diye düşünürken, kabuktan yağ elde ettik. İlk sonuçları alınarak prototip üretimlerine geçildi. Bilimsel makalelerde portakal kabuğunun selülit, deri hastalıkları gibi hastalıklara faydalı olması özelliğini kullanmayı hedefliyoruz.”
Araştırmayla girişimcilere Türkiye’nin ihracat gelirlerini arttırıcı ürünleri sunmayı hedeflediklerini anlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, kozmetik sektöründe üretim yapmak isteyen firmalara ilk ürün numunelerinin merkezde hazırlanacağını belirtti. Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’i ziyaretinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde uçucu yağ üretiminden övgüyle bahseden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman dışı ürünlerin Türkiye’nin ihracat gelirlerine önemli bir destek vermesini hedeflediklerini söylemişti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme