• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye, imkanlarını gençlerimiz için harcayamıyor

Türkiye, imkanlarını gençlerimiz için harcayamıyor

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunu değerlendirdi. Şenol, 'Kesin olmayan rakamlara göre Türkiye'de Suriye'den gelen 3 milyon 200 bin dolayında kişi bulunmaktadır. Görüşümüz odur ki, bu sığınmacılara her türlü desteği vermek en temel insanlık görevidir.  Suriye'den gelen kimselere yardım eli uzatılmalı, kapılar açılmalı, sığınmacı kampları yapılmalı ve gereksinim olduğu sürece bu [&hellip]

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunu değerlendirdi. Şenol, “Kesin olmayan rakamlara göre Türkiye’de Suriye’den gelen 3 milyon 200 bin dolayında kişi bulunmaktadır. Görüşümüz odur ki, bu sığınmacılara her türlü desteği vermek en temel insanlık görevidir.  Suriye’den gelen kimselere yardım eli uzatılmalı, kapılar açılmalı, sığınmacı kampları yapılmalı ve gereksinim olduğu sürece bu destek sürdürülmelidir. Vatandaşlığa geçirilecek olanlar nitelikli kimseler olsa dahi, 2 milyon meslek lisesi mezunu, 2,5 milyon üniversite mezunu; 430 bin iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu, 350 bin ataması yapılmayan öğretmen, 400 bin sağlıkçı genç işsizimiz varken Türkiye, elindeki imkânları neden bugüne kadar bu gençlerimiz için kullanmamıştır” dedi.
DEĞİŞİMLER VE ÇATIŞMALARA
NEDEN OLUR
Şenol, şöyle devam etti:
“Bu denli yüksek sayıda sığınmacının vatandaşlığa geçirilmesiyle birlikte şehirlerin ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel yapısında büyük değişimlere ve çatışmalara yol açacağı da aşikâr olan bir olgunun, bilimsel bir çalışma yapılmadan, siyasi bir kararla uygulanmak istenmesi, başka bir sorun oluşturmaktadır.  Şu an vatandaşlığa alınacağı ifade edilen Suriyeli nüfusunun birkaç yıl sonra ülkemiz nüfusunun yüzde 10’una ulaşacağını düşünürsek, gelecek dönemde bu konuda etnik bir problemle karşı karşıya kalacağımız ihtimali de son derece kuvvetlidir. Büyük çoğunluğunun Türkçe bilmediği Suriyelilerin ileride anadilde eğitim talebi ile karşımıza çıkması ülkemizi bir başka etnik temelli sorunla baş başa bırakacaktır.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, dedelerimizin acılarla, kanla, canla koruduğu bu toprakların ve kurduğu devletin tapu senedidir. Ülkemize sığınmacı statüsü ile misafir olarak gelenlere bir çırpıda vatandaşlık statüsü kazandırmak her şeyden önce tarih ve millet olma bilincimize indirilecek darbe olacaktır. Böylesine önemli bir konunun, bir kişinin beyanı ve kararı ile gerçekleşmesinin vatandaşlarımız arasında yaratacağı sorun ise konunun bir başka siyasi yönü olacaktır.”
EKMEĞİMİZİ
BÖLÜŞÜRÜZ AMA…
Türk vatandaşlarının ekmeklerini bölüşmeye hazır olduğunu aktaran Şenol, “İstikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir bölgede istikrar içinde yaşamanın imkânsız olduğu, son dönemde Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerle ve ülkemize yansımalarıyla bir kez daha görülmüştür. Bu noktada bizlerin önceliği başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşu ülkelerde istikrarın sağlanması ve her devletin vatandaşlarının kendi vatanlarında huzur ve barış içinde yaşaması için mücadele etmek olmalıdır. Bu bakımdan biz, yurtlarındaki kargaşadan kaçarak kapımıza gelmiş tüm mağdurlara kucak açıyor ve ülkeleri istikrarlı bir yapıya kavuşuncaya kadar onlarla varımızı, yokumuzu sonuna kadar paylaşmaya hazır olduğumuzu bildiriyor; ekmeğimizi paylaşırız ama vatandaşlık farklı bir mecradır diyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme