Türkiye'de İlk Sinema Filmi Ne Zaman Çekildi?

Türk sinema tarihinin ilk filmi ne zaman çekildi? Çekilen ilk filmin adı nedir?

Türk sinemasının başlangıcının Osmanlı İmparatorluğu’na kadar dayandığı bilinmektedir. 1896-1897 yıllarında Osmanlı’nın başkenti İstanbul’un farklı yerlerinde gösterim alan yabancı filmler ile Türkiye’nin sinema tarihi başladı. Peki Türkiye’de çekilen ilk sinema filmi hangisi?

1914 yılında Fuat Özkınay tarafından çekilen “Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı” filmi ile yerli filmin ilk adımları atıldı.

AYASTEFANOS’TAKİ RUS ABİDESİNİN YIKILIŞI FİLMİNİN KONUSU NEDİR?

Ayastefanos yakınlarındaki Kalitarya'da, 93 Harbi'nin anısına Ruslar tarafından inşa edilen Ayastefanos Rus Abidesi'nin yıkılışını konu alan bir film, Osmanlı ordusu adına Avusturya-Macaristan şirketi Sascha-Meßter-Film'in teknik desteğiyle siyah-beyaz olarak çekilmiştir. Bu film, 150 metrelik bir yapım olup, Türk sinema tarihinin ilk filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Ancak, bu filmin gerçekten çekilip çekilmediği konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. İlk olarak 1953 yılında Nurullah Tilgen tarafından bu filmin ilk Türk filmi olduğu öne sürülmüş, ancak filmin hiçbir kopyasının bulunamaması ve varlığına dair somut kanıtların eksikliği nedeniyle, bu iddiaya ilk şüphe 1970 yılında Nijat Özön tarafından dile getirilmiştir. Filmi izlediğini iddia eden bazı tanıklar ortaya çıksa da sinema tarihçileri, filmin gerçekten çekilip çekilmediği konusunda henüz fikir birliğine varamamıştır. Ayrıca, belgeselin "ilk Türk filmi" olma iddiası da tartışmalı olup, farklı çevreler tarafından ilk Türk filminin "İp Eğiren Kadınlar" veya "Büyükanne Despina" olduğu ileri sürülmektedir.

Bakmadan Geçme