• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'de İdam Cezası Ne Zaman Geldi, Ne Zaman Kalktı?

Türkiye'de İdam Cezası Ne Zaman Geldi, Ne Zaman Kalktı?

Son günlerde konuşulan idam cezasının Türkiye tarihini derledik.

Türkiye'de idam cezası, Osmanlı döneminden kalma bir ceza olarak Cumhuriyet’in ilk yıllarında da uygulanmaya devam etti.

 

Politik suçlarda da kullanıldı

 

1920'li yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kurulmasıyla birlikte idam cezası, ceza kanunları çerçevesinde yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ağır suçlar için idam cezası uygulanmaya devam ederken, özellikle darbe dönemlerinde ve politik suçlarda sıkça kullanıldı.

1960, 1971 ve 1980 darbelerinin ardından birçok kişi idam cezasına çarptırıldı ve özellikle 1980 darbesi sonrası idam edilenlerin sayısı dikkat çekiciydi.

 

Yasadan çıkarılmadı ama


Türkiye'de idam cezası uygulaması 1984 yılında son kez kullanıldı ve bu tarihten sonra infazlar yapılmamaya başlandı. Ancak, idam cezası hukuken hala varlığını sürdürüyordu.

Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde, insan hakları standartlarına uygunluk amacıyla, Türkiye’de idam cezası tartışmaları hız kazandı. Bu süreçte Türkiye, idam cezasını kaldırmak için adımlar attı ve 2002 yılında barış dönemlerinde idam cezası kaldırıldı.

 

Ne zaman kaldırıldı?

 

Ardından, 2004 yılında Anayasa’da yapılan değişiklikle, savaş ve yakın savaş tehdidi durumları dışında idam cezası tamamen kaldırıldı. Türkiye, bu adımla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek protokollerini de imzalayarak, idam cezasını hukuk sisteminden çıkardı.

Böylece, Türkiye'de idam cezası hukuken son buldu ve artık bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmamaktadır.

Bakmadan Geçme