Türkiye çapında 57 genetik tanı merkezi var
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri ile İlgili Denetim ve Standardizasyon Faaliyetlerinin Geliştirilmesi” konulu çalıştay, gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi Çalıştayın son gün programı, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen oturumla başladı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Sağlık [&hellip]
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri ile İlgili Denetim ve Standardizasyon Faaliyetlerinin Geliştirilmesi” konulu çalıştay, gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi
Çalıştayın son gün programı, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen oturumla başladı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Sağlık Bakanlığı Özel Teşhis Tedavi Merkezleri Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı ve Prof. Dr. Mustafa Özen’in konuşmacı olarak yer aldığı oturumda Dr. Kalaycı, “Genetik Hastalıklar Tanı Merkezlerinin Ruhsatlandırma Süreci ve Denetimi” başlıklı bir sunum yaptı.
Dr. Kalaycı sunumunda, 10/6/1998 tarihli ve 23368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliği çerçevesinde merkezlerin ruhsatlandırılması faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, şu ana kadar Türkiye çapında yaklaşık 57 genetik tanı merkezinin bulunduğunu söyledi. Dr. Kalaycı, bu tanı merkezlerinin ruhsatlandırılması, açılışı ve denetiminin yanı sıra bu merkezlerin planlamasını da yaptıklarını ifade ettiği konuşmasında genetik tanı merkezlerinin planlanması aşamasında kamu hastaneleriyle ortak çalışmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
Dr. Kalaycı, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında Türkiye’nin 26 sağlık hizmeti bölgesine ayrıldığını da ifade ettiği konuşmasında genetik tanı merkezlerinin ruhsatlandırılmasında gerekli gerekli evraklar ve fiziki şartlarla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Mustafa Özen de “Görsel Denetim” başlıklı sunumunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye faaliyet gösteren bir genetik tanı merkezi ve laboratuvarı ile ilgili görsel bir sunum yaparak, genetik tanı merkezlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.
“EĞİTİMİ GÖZARDI EDEMEYİZ”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak ise “Genetik Hastalıklar Tanı Merkezlerinin Denetim ve Reorganizasyonu” konulu sunumunda öncelikle çalıştayın amacına değinerek, “Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Projesi kapsamında “Genetik Tanı Merkezleri Standardizasyonu ve Denetimi Eğitimi” programının amacı, genetik tanı merkezleri için standardizasyon danışmanlığı verilerek, merkezlerde uluslararası standardizasyonun sağlanması, merkez denetimlerin eğitim programını tamamlayan personel tarafından yapılan ve ülkemizde verilen sağlık hizmetinin kalitesini arttırmak ve standardın sağlanmasıdır. Çalıştayın kapsamı ise tıbbi genetik testlerin uygulanma özellikleri, genetik hastalıklara klinik ve laboratuvar yaklaşım, genetik laboratuvarın işleyişi, test sonuçlarının raporlandırılması, laboratuvar personelinin eğitimi ve yetkinliği, genetik test uygulamalarında Sosyal Güvenlik Kurumu kodlarına göre standardizasyon, kalite yönetimi ve yeterlilik için özel şartlar şeklindeki çalışmalardan oluşmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda elbette ki, genetik tanı merkezlerinde rutin tanı ve tedavi hizmetleri yapılıyor. Bunun eğitimi de üniversiteler veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti veren eğitim hastanelerinde verilmektedir. Dolayısıyla hem üniversitelerde hem de eğitim hastanelerindeki genetik tanı uzmanlığı eğitimini göz ardı edemeyiz. Genetik tanı merkezleri şemsiyesi altında çalışanların mevcut sorularına cevap arama, mevzuat açısından problemleri varsa onları önümüzdeki dönem içerisinde çözmeye yönelik öneride bulunmak ama diğer taraftan da tıbbi genetik hızlı ilerlediği süreçte inovatif ürünleri de kullanma açısından bilgilerinizi tazelememiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.
SORULAR, SORUNLAR, ÖNERİLER
Ardından Rektör Prof. Dr. Solak’ın başkanlık yaptığı son oturumda Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Mustafa Özen, Prof. Dr. Davut Gül ve Dr. Mehmet Zafer Kalaycı yer aldı. Son oturumda Prof. Dr. Solak genetik tanı merkezlerini ilgilendiren “tetkik fiyatları”, “tetkiklerin türleri/gerekliliği, gereksizliliği, “sonuçların hastaya ve/veya hasta yakınına verilmesi/Sağlık Bakanlığı’nın veri toplaması”, “genetik tetkiklerin bir kısmının başka anabilim dalı laboratuvarlarınca yapılması/Biyokimya, Patoloji, Mikrobiyoloji laboratuvarları gibi”, “genetik kongrelerin başka birim disiplinlerince yapılması”, “merkezler ile ilgili yönetmeliğin güncelliği/yeni ihtiyaçlar, yeni tanımlamalar” başlıklı güncel konuları katılımcılara aktardı. Ardından Prof. Dr. Solak’ın söz hakkı verdiği katılımcılar tarafından bu konu başlıkları çerçevesinde soru ve sorunlar ile öneriler dile getirildi. (Kocatepe)