“Türkiye borsası 66 borsa arasında 28. sırada yer alıyor”
Afyon Kocatepe Üniversitesinde “Sermaye Piyasası Kurulu Tanıtım ve Bilgilendirme toplantısı” düzenlendi Seminer sonunda çekilişAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci ku-lüplerinden İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen “Sermaye Piyasası Kurulu Tanıtım ve Bilgilendirme Semineri”, 18 Nisan 2011 Pazartesi günü Ahmet Necdet Sezer Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Seminer, Sermaye Piyasası Kurulu [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesinde “Sermaye Piyasası Kurulu Tanıtım ve Bilgilendirme toplantısı” düzenlendi
Seminer sonunda çekiliş
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci ku-lüplerinden İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen “Sermaye Piyasası Kurulu Tanıtım ve Bilgilendirme Semineri”, 18 Nisan 2011 Pazartesi günü Ahmet Necdet Sezer Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Seminer, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Uzmanı Tevfik Kınık, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yetkilisi Dr. Taşkın Subaşı ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Genel Sekreter Yardımcısı B. Yener Yıldırım tarafından verildi. Seminer öncesinde öğrencilere dağıtılan numaralandırılmış anket formları ile seminer sonunda çekiliş düzenlendi.
Seminerin açılış konuşmalarını yapan İşletme ve Ekonomi Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği’nin (TSPAKB) Türkiye’nin yaklaşık 26 üniversitesinde düzenlemiş olduğu bir etkinlik var. Bu etkinlikte kurumlar tanıtılıyor, özellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden okuyanlar, mezun olanlar ya da mezun olma aşamasında olanlara kurumların hem sosyal hem de ekonomik imkanları ve bu kurumlarda iş bulma fırsatları açısından daha siz mezun olmadan kariyer planlamanıza katkı sağlama açısından bilgiler veriliyor. Bizi de aradıkları zaman, bu teklifi kabul ettik ve 26 üniversiteden birisinin de biz olabileceğimizi söyledik. Sizin kariyer planlamanıza ya da kişisel gelişiminize katkıda bulunacak her faaliyeti destekliyoruz. Bu çerçevede İşletme ve Ekonomik Kulübünü bu işi organize etmesi için hemen görevlendirdik. Onlar da bir hafta içerisinde organize ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
“SPK düzenleyici bir kurum”
SPK Uzmanı Tevfik Kınık, SPK’nın işleyişi, yapısı ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında “Sermaye Piyasası Kurulu, 1982 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici bir kamu kurumudur. Kurulun temel görevi, sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını; yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını sağlamaktır” dedi. Kınık, SPK’da görev alabilmek için gerekli şartlarla ilgili olarak da SPK’ya giriş sınavları hakkında bilgi verdi. Bununla ilgili olarak ilk aşamada Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) belli düzeyde bir puanın alınmış olması gerektiğini ifade eden Kınık, ikinci aşama olarak adayların yazılı mesleki sınava tabi tutulduğunu ve son aşamada da sözlü sınav yapıldığını söyledi.
İMKB’da iş ve staj koşuları anlatıldı
İMKB Yetkilisi Dr. Taşkın Subaşı, Türkiye’de borsanın tarihçesiyle başladığı konuşmasında, Türkiye borsasının Dünya Borsalar Federasyonu’nun tanıdığı 66 borsa arasında 28. sırada yer aldığını belirtti. Subaşı konuşmasında, “Menkul kıymet; ortaklık veya alacaklılık sağlayan, belli bir meblağı temsil eden, yatırım aracı olarak kullanılan, dönemsel gelir getiren, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan, ibareleri aynı olan ve şartları SPK’ca belirlenen kıymetli evraktır. Menkul Kıymet Borsası ise, menkul kıymetlerin arz ve talebinin karşılaştığı örgütlenmiş piyasalardır. Hisse senedi de anonim ortaklıklar tarafından çıkarılan ve anonim ortaklığın sermayesine belirli bir katılma payını temsil eden, yasal şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmiş kıymetli evraktır” dedi. Subaşı, şirketler açısından borsada işlem görmenin yani kotasyonun, şirketin hisse senetlerine likidite yaratma, finansman temin etme, kurumsallaşma, kredibilite, küreselleşme, tanınma ve vergi avantajı gibi faydalar sağladığını da ifade etti. Subaşı konuşmasında, öğrencilere İMKB’da iş ve staj koşulları ile ilgili de bilgiler verdi.
“Zorunlu lisanslama
sınavları düzenleniyor”
TSPAKB Genel Sekreter Yardımcısı B. Yener Yıldırım ise sunumunda, Birliğin amaçları ile ilgili olarak “Sermaye piyasasının ve aracılık faaliyetlerinin geliştirilmesi, Birlik üyelerinin dayanışma, gerekli özen ve disiplin içinde çalışmalarının sağlanması, haksız rekabetin önlenmesi ve mesleki konularda üyelerin aydınlatılması TSPAKB’nin belli başlı amaçları arasındadır” dedi. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Birliğimiz; 103 aracı kurum, bir vadeli işlemler aracılık şirketi ve 40 banka olmak üzere toplam 144 üyeye sahiptir. Sermaye piyasasının en önemli mesleki temsilcisidir. Üyelerinin toplam aktifleri ülkemiz Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 80’ine denk gelmektedir. Ekonomiye ciddi katkı sağlayan çok önemli bir sektörü temsil etmektedir. TSPAKB’nin temel faaliyetleri arasında aylık, yıllık yayın ve istatistikler yayımlamak, üyelerinin bazı faaliyetlerini izlemek ve onaylamak, lisanslama sınavlarını düzenlemek ve lisans belgelerini vermek, zorunlu lisans yenileme eğitimleri düzenlemek, mesleki konularda diğer eğitimleri düzenlemek yer almaktadır. Birliğimiz; sermaye piyasasında çalışmak için zorunlu olan lisanslama sınavlarını düzenlemektedir. Sınavı kazananlara lisans belgesi verilmektedir. Birliğimiz, sermaye piyasasında çalışanların kaydını tutmakla da resmi olarak görevlidir.” Seminer sonunda yapılan çekiliş ile iki kişi, SPK ve İMKB’de staj imkanı elde ederken, bir kişi de TSPAKB’da lisans sınavları için eğitim hakkı kazandı.