• Haberler
  • Siyaset
  • 'Türkiye 3,5 milyonu aşan mülteciyi bağrına basmak zorunda kaldı'

'Türkiye 3,5 milyonu aşan mülteciyi bağrına basmak zorunda kaldı'

Demokrat Parti  (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, 2019 bütçe görüşmeleri devam eden TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış politikada istikametini kaybetmiş bir görüntü arz ettiğini ifade etti.'HER DAKİKA ÇATIŞMALARTETİKLENEBİLİYOR''Her dakika çatışmaların tetiklenebildiği bir coğrafyada yaşıyoruz' diyen Uysal, 'Bugün 3 bakanlığımızın bütçe görüşmelerinin sonundayız. Elbette zamanın elverdiği ölçüde geniş manada her bir [&hellip]

Demokrat Parti  (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, 2019 bütçe görüşmeleri devam eden TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dış politikada istikametini kaybetmiş bir görüntü arz ettiğini ifade etti.
“HER DAKİKA ÇATIŞMALAR
TETİKLENEBİLİYOR”
“Her dakika çatışmaların tetiklenebildiği bir coğrafyada yaşıyoruz” diyen Uysal, “Bugün 3 bakanlığımızın bütçe görüşmelerinin sonundayız. Elbette zamanın elverdiği ölçüde geniş manada her bir bakanlıkla ilgili değerlendirme yapmak isterdim. Ama ben özellikle son 15-16 yıllık zaman dilimi içerisinde iç siyasetimizin de en önemli tartışma konularından birisi olan dış politikayla, Dışişleri Bakanlığımızla ilgili, Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili belirli değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bulunduğumuz coğrafya, her dakika çatışmaların tetiklenebildiği bir coğrafya. 2 tane çökmüş ülkeye komşu bir ülke olarak da zaman zaman millî güvenlik endişelerimizi pekiştirecek, katmerlendirecek pek çok hadise de bölgemizde cereyan etmekte. Böyle bir dönem içerisinde zaman zaman sloganlara sıkışmış, zaman zaman romantizm, tarihi geçmiş vurguları içerisinde bir politika tercih ederek bugünlere kadar geldik.” ifadelerini kullandı.
Uysal konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bugün özellikle Türkiye’nin kudret kapasitesini aşan amaç ve araç uyumu noktasında farklılık gözeten bir dış politik tercihle beraber özellikle Suriye krizinin derinleşmesiyle birlikte Türkiye, daha da derinleşen riskler ve meydan okumalarla da karşı karşıya kaldı. 3,5 milyonu aşan mülteciyi bağrına basmak mecburiyetinde kalması dolayısıyla da pek çok boyutuyla bu krizi yaşıyoruz. Mülteciler konusu başta olmak üzere dış politikamızda çok boyutlu, çok yönlü, çok merkezli değerlendirmeler yapma ihtiyacımız var. Avrupa Birliği’yle müzakere süreçlerimiz sadece mülteciler parantezinde sıkıştığı bir dönemde yaşıyoruz. Özellikle Suriye meselesinin ve Türk dış politikasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, ekonominin nitelikli insan gücü başta olmak üzere tüm milli güç unsurlarıyla beraber dış politikamızı desteklemesi, arkasına bu güç kuvvetlerini koyması gerekirdi.”

Bakmadan Geçme