• Haberler
  • Genel
  • Türkçe öğrenen yabancılar Türkiye için güzel işler yapacak

Türkçe öğrenen yabancılar Türkiye için güzel işler yapacak

Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrenciler Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret ettiler. Ziyarette öğrencilerin olimpiyatlara katıldıkları şarkı ve şiirleri bir kez de canlı dinlemek isteyen Balkanlıoğlu, şiir ve şarkıları tebessümle dinledi Bu yıl 'Evrensel Barışa Doğru' temasıyla düzenlenen 11'inci Türkçe Olimpiyatları'na katılan gençlerden 4'ü Afyonkarahisar'ı ziyaret etti. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında [&hellip]

Türkçe öğrenen yabancılar Türkiye için güzel işler yapacak

Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrenciler Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret ettiler. Ziyarette öğrencilerin olimpiyatlara katıldıkları şarkı ve şiirleri bir kez de canlı dinlemek isteyen Balkanlıoğlu, şiir ve şarkıları tebessümle dinledi

Bu yıl ‘Evrensel Barışa Doğru’ temasıyla düzenlenen 11’inci Türkçe Olimpiyatları’na katılan gençlerden 4’ü Afyonkarahisar’ı ziyaret etti. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında gerçekleştirilen olimpiyatların tamamlanmasının ardından, Afyonkarahisar’a gelen 3’ü Orta Afrika Cumhuriyeti’nden 4 öğrenci Afyonkarahisar’da ilk olarak Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ettiler.
Olimpiyatta konuşma dili dalında katılarak ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti’ni tanıtan Muhammet Idı, şiir dalında katılan Sabme Rosette Zalo, şarkı dalında katılan Tessa Ngozo ve Ebru yapımı dalında katılan Zeynep Sıla Sağınç’a ziyaret sırasında Orta Afrika Cumhuriyetinde bulunan Türk Okulunun Türkçe Öğretmeni İdris Kartal ile öğrencilere Afyonkarahisar’da rehberlik eden Bilgi Evi 2’nin idarecisi Ali İhsan Sonugür eşlik etti. Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı olan Muhammet Idı, Sabme Rosette Zalo ve Tessa Ngozo’nun hareketleriyle ilgi odağı olduğu ziyarette babası Türk annesi Kırgız Zeynep Sıla Sağınç da sevimliliğiyle dikkat çekti.
TÜRKLERİ ÇOK SEVİYORLAR
Orta Afrika Cumhuriyeti’ni tanıtan Türkçe Öğretmeni İdris Kartal, ülkedeki Türk Okulu ile olimpiyatlar hakkında da detaylı bilgiler verdi. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Türklerin çok sevildiğini anlatan Öğretmen Kartal, “Görev yaptığım ülkede Türkleri çok seviyorlar ve güveniyorlar. Faaliyetlerimiz çok güzel ve sorunsuz geçmektedir. Hatta Orta Afrika Cumhuriyetinde iç savaştan dolayı Türk Okulu hariç tüm okullar kapatıldı. Ayrıca Türk Bayrağı asılan her bina güvende sayılıyor.” diye konuştu.
BİZİM İÇİN BÜYÜK KAZANIM
Kendisinin eskiden arabesk dinlemediğini anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, bir Türkçe olimpiyatında dinlediği Pakistanlı bir öğrenci sayesinde bazı arabesk şarkıları sevdiğini anlattı. Pakistanlı öğrencinin İbrahim Tatlıses ve Mahsun Kırmızıgül şarkıları söylediği ifade eden Balkanlıoğlu, “Şarkı dostluk, kardeşlik ve eşitliği anlatıyordu. Burada da buna şahit olduk. Bu tablo hepimizi sevindiriyor. Yani dünyada Allah-ü Teala herkesi birbirlerini tanıyıp ve birbirlerini anlamak, barış içerisinde yaşamak üzere yaratmıştır. Dini, dili, rengi ne olursa olsun insanların birbirlerini asla öldürmemesi, kavga etmemesi, birbirlerini anlamaya çalışması gerekiyor. Bunun da en güzel örneklerini Türkçe Olimpiyatları sayesinde görmekteyiz. Tabi bu bizleri duygulandırıyor. Bu gençlerin Türkçe konuşması, Türkçe şiirler okuması, Türkçe şarkılar söylemesi bizler için büyük bir kazanım.” dedi.
TÜRKİYE İÇİN GÜZEL İŞLER YAPACAKLAR
Dünyanın pek çok ülkesinde Türk okulları olduğunu hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu okullarda yetişenlerin Türk halkı ve devletine bir sempati ve sevgi beslediğini kaydetti. Herkesin birbirine insan olduğu için iyi davranması gerektiğini vurgulayan Balkanlıoğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Bu Türk okullarında okuyan öğrenciler Türk insanlarını tanıyor, seviyor ve Türkiye’ye karşı sempati besliyorlar. Bunların büyük bir bölümü ülkelerinin elit aile çocuklarıdır. Yani ileride bulunduğu ülkelerin en güzel yerlerine gelecek ve yönetici olacak olan bu çocuklar belki Türkiye için güzel işler yapacaklar. Bu yüzden Türk okullarını memleketimizin geleceği için son derece önemli buluyorum. Ben dünyanın en ücra ve ismini bile bilmediğimiz yerlerdeki çocuklarının eğitimini üstlenen eğitimcilere ve onlara yardım eden vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Burada barışın ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu çocukların anne, babaları, kardeşleri var, sevinçleri, üzüntüleri ve korkuları var, sonuçta hepimiz insanız. İnsanların birbirlerine insan oldukları için iyi davranmaları gerekiyor. Son dönemlerde ülkemizi karıştıran insanlarında bu tablodan ibret almalarını istiyorum.’’
MEVLANA’NIN DİZELERİNİ OKUDU
Sabme Rosette Zalo şiir okuduğu, Tessa Ngozo ise şarkı söylediği ziyarette Zeynep Sıla Sağınç ise Mevlana’nın ünlü dizeleri olan ‘etme’yi okudu. Öğretmen İdris Kartal, Vali İrfan Balkanlıoğlu’na kelebek kanatlarıyla işlenen Arapça Allah yazılı bir tablo hediye ederken, Vali Balkanlıoğlu’da kendilerini ziyarete gelen öğrencilere kol saati hediye etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme