Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

TÜRK TEHCİRİ-X – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 16 Nisan 2012 Pazartesi 03:00:00
  Uzun ve kanlı süreç sonunda Türkler ile kendini Türklere yakın hisseden Balkanlardan; Boşnak, Arnavut, Pomak, Karadeniz’in kuzeyinden; Kırım Tatarları, Nogaylar, Kafkasya’dan; Karaçay, Çerkez, Çeçen, İnguş ve Azeriler düşman kıyımından kurtulmak için Anadolu yollarına düştü. Tarihsel süreçte göçler sonucu Anadolu’da oluşan Muhacir topluluklar aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir
Kırım Muhacirleri;
Anadolu’daki en eski muhacir topluluğu Kırım Muhacirleri olarak adlandırılan topluluktur. Rus Çarlığı’nın 1783’de Kırım’ı ilhak etmesiyle bölgede yaşayan Tatar ve Nogay gibi topluluklar Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldı.
Kafkas Muhacirleri;
Rus Çarlığı’nın uzun ve kanlı bir süreç sonucu Kafkasya’yı istilası ve en son Şeyh Şamil’in 1859’da Ruslara teslim olmasıyla bu defa Kafkasya’dan Anadolu’ya göç başladı. Kafkasya’da yaşayan Çeçen, Çerkez, Abaza, İnguş, Azeri gibi topluluklar Anadolu’ya göç etti. Bu topluluklara Kafkas Muhaciri adı verilir.
93 Muhacirleri;
1877/78 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Rumeli’nden Anadolu’ya toplu bir göç yaşanmıştır. Bu savaş Rumi takvimle 1293 yılında meydana geldiğinden bu göçle Anadolu’ya gelenlere 93 Muhaciri denir.
Balkan Muhacirleri;
Balkan Savaşları sonucunda Anadolu’ya göç etmek zorunda kalanlara Balkan Muhaciri adı verilir.
Mübadele Muhacirleri;
Cumhuriyet döneminde Yunanistan’la yapılan Nüfus Mübadelesi ile Türkiye’ye gelenlere Mübadele Muhaciri denir. Türkiye’ye gelen mübadele göçmenleri Edirne, Balıkesir, İstanbul, Bursa, Kırklareli, Samsun, Kocaeli, İzmir, Niğde ve Manisa’da yoğun olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentine yerleştirildiler .
Adalı Muhacirler;
Girit’in Yunanistan’a ilhakının ardından burada yaşayan Türk-Müslüman nüfus Batı Anadolu’ya göç etmiştir. Halk arasında Adalı, Giritli veya Hanyalı olarak adlandırılanlara genelde Girit Muhacirleri denir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti