'Türk tarihi olmadan tarih yazılamaz'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahi-sar'da düzenlenen Birinci Türk Tarihi Sempozyumu, Korel Termal Otel'de başladı. 'Türklerde Devlet' ana başlığıyla düzenlenen Sempozyum'da konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türk tarihinin dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, 'Türklerde devletin önemi çok büyük ama [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahi-sar’da düzenlenen Birinci Türk Tarihi Sempozyumu, Korel Termal Otel’de başladı. “Türklerde Devlet” ana başlığıyla düzenlenen Sempozyum’da konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türk tarihinin dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, “Türklerde devletin önemi çok büyük; ama Türkler gerçekten büyük bir millet. Türklerin tarihi olmadan dünya tarihi yazılamaz; çünkü bakın, tarihte Türkler 120 civarında devlet kurmuş. Hiçbir millet yoktur ki farklı coğrafyalarda hükümdarlık sürsün. Bakın, Çin Seddi’nden ta Viyana kapılarına kadar Ukrayna’dan Orta Afrika’ya kadar hükümdarlık sürmüş. Gerçekten muhteşem bir milletiz. Ben de bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.
TÖREMİZİ BOZAMAZLAR, DEVLETİMİZİ YIKAMAZLAR
Türklerin devlet kavramını her dönemde önemsediğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Hakikaten devlet, bizde o kadar önemli ki bütün insanlar, fani olduğunu bilir; ama devlet için ebedi olduğuna dair bir sıfat kullanır. Her konuşmamızda da şunu söyleriz. ‘Allah devletimize, milletimize zeval vermesin’. Dolayısıyla devlet olmadan milletin yaşaması mümkün değil. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi daha da güçlendirdiğimiz müddetçe bizim töremizi kimse bozamaz ve devletimizi de hiç kimse yıkamaz” ifadelerini kullandı.


KAHRAMANLIK DESTANI YAZILDI
15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi hakkında da konuşan Bakan Eroğlu, “15 Temmuz, milletimizin sadece kendi tarihine değil; dünya tarihine yazdığı bir kahramanlık destanıdır. Devletine sahip çıktığının en güzel destanıdır. Gelecek nesillere tarihimizi öğretmezsek nesilleri kaybederiz. Dolayısıyla mazisini bilmeyen gelecekte destan yazamaz” dedi.
ATALARAMIZIN HATIRALARI CANLANIYOR
Afyonkarahisar’daki tarihi bölgeler için yatırım yaptıklarını hatırlatan Bakan Eroğlu, “Büyük Taarruz’un başladığı Zafer Yolu’nu inşa ettik, kahraman ordumuzun yürüdüğü ve Kocatepe’ye çıkılan Zafer Yolunda biz her yıl 25 Ağustos gecesinde atalarımızın hatırasını canlandırmak amacıyla yürüyoruz. Bu bölge tamamen milli parklar bölgesidir. Bu bölgedeki bütün Şehitlikleri ve Abideleri tamamladık. Ben tarihçileri çok seviyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra bir de tarih bölümünü bitirdim. Bundan sonraki sempozyumun tarihinin en az iki sene önceden ilan edilmesi lazım. Araştırmacılar ona göre araştırsınlar. Sempozyumumuzun hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
ENVER PAŞA’NIN TUTUMUNA ELEŞTİRİ
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na Enver Paşa’nın tutumu dolayısıyla girdiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“1’inci Dünya Harbi’ne niye girdik? Orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği bir karar neticesinde girdik. Nereden nereye. 5 milyon metrekareden 200 bin metrekareye inmişti sınırlar. O da nasıl oldu? O zaman 1’inci Dünya Harbi başlamış, tabi Alman 2 zırhlı gemisi Goben ve Breslau, Çanakkale Boğazı’ndan girmek istiyor, tabi orada Sultan Abdülhamit’in yaptırdığı muhteşem bataryalar var ve oradan geçmesi mümkün değil. Nitekim biliyorsunuz milletimiz 1915’te ‘Çanakkale geçilmez’ destanı yazdı. Enver Paşa’ya geliyor Alman sefiri diyor ki, ‘Bizim gemileri batıracaklar ne olur geçsinler’, Enver Paşa tabi bu Goben ve Breslau gemilerine Yavuz ve Midilli isimleri takılıyor, gemideki Alman askerlerinin kafasına fes geçiriyor. Neticede İstanbul’a geldikten sonra Karadeniz’e çıkış, Sivastopol’u bombalıyorlar. Neticede 1’inci Dünya Harbi’ne girmememiz gerekirken girmek. İşte burada tarih şuurunun olmaması ve devlet aklının olmaması neticesinde girdik. Enver Paşa o zaman Genelkurmay Başkanı, Veziriazama diyor ki ‘2 tane nurtopu gibi yavrumuz oldu.’ Düşünebiliyor musunuz, kendisi karar vermiş ve neticede harbe girdik.”
SON DEVLETİMİZİN TEMELLERİ AFYON’DA ATILDI
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da Afyonkarahisar’ın önemine dikkat çekti. Tutulmaz, “İlimiz her geçen gün bu tür kongrelerin merkezi olma yolundadır. Geçen hafta Bolvadin İlçemizde bir sempozyumumuz vardı, bugün buradayız. Yarın (20 Ekim) da yine üniversitemizin Türk Dili ile ilgili bir çalıştayı var. Bu tür etkinlikler ilimizin tanıtımına ve gelişmesine de büyük katkı sağlıyor. İlimizin zenginliğinin, ilimizin kalkınmasının tarihle yakından bağlantılı olduğunu biliyorum. Çünkü bugün son devletimizin temelleri bir şekilde ilimiz sınırlarında atılmıştır. Şu anda içinde bulunduğumuz topraklarda büyük savaşlar olmuş ve ülkemizin Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli bu topraklarda atılmıştır. Bunun bilinci içerisinde olmamız lazım. Türkiye’nin sadece bir Türkiye olmadığını bilmemiz lazım. Devlet aklını, devlet anlayışını devlet düşüncesini her zaman iyi bir şekilde uygulamanız lazım. Her devlette kurallar var. Ancak iyi işleyen devletler, kurallara uyan devletlerdir. Değerli hocamız (Erhan Afyoncu) 15 Temmuz’un devletin bir yönüyle iyi çalışmamasının bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti. Ben aynı zamanda şunu diyorum. 15 Temmuz darbe girişimini çok kısa sürede atlatmanızda yine aslında devletimizin iyi çalışmasının bir sonucudur” şeklinde konuştu. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş da kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdiler.
YOĞUN KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Birinci Türk Tarihi Sempozyumu’nun açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Anayasa Mahkemesi Üyesi Mümtaz Akıncı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Solak, İl Müdürleri ve öğrenciler katıldı. >> Murat ARISOY’un Haberi

YAYMAN’DAN EROĞLU’NA TEŞEKKÜR

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Birinci Türk Tarihi Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na teşekkür etti. Yayman, “Sayın Bakanımızı tebrik etmek istiyorum. Türkiye’nin ağaçlandırma tarihinde ismini yazdıran bir kişi. Bizim bakanlığımızın yapması gereken bir faaliyeti, tarihin yazıldığı şehirde, Afyonkarahisar’da yapmasını gerçekten tebrik ediyorum. Türkler, ‘Ya devlet başa, ya kuzgun leşe’ diyorlarsa, ‘Allah devlete zeval vermesin’ diyorsak, ‘Devlet ebed müddet’ diyerek amel ediyorsak, devleti büyük bir gökkubbe olarak görüyorsak böyle devlet adamlarımız sayesindedir” dedi.

TÜRKLER, DEVLET OLMADAN YAŞAYAMAZ

Birinci Türk Tarihi Sempozyumu’na katılan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da kendi sunumundan önce selamlama konuşması gerçekleştirdi. Afyoncu, şöyle konuştu:
“Afyonkarahisar, Türkmenlerin önemli ölçüde yerleştiği ve Türk Tarihi’nin yeniden ayağa kalktığı yerdir. Biz devletin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz’da gördük. Devlet mekanizmalarında 15 Temmuz’da zayıflık yaşanmasaydı 15 Temmuz olmazdı. Biz geçen asırda bir imparatorluk kaybettik. 1909’da bu ülkenin sınırları 5 milyon kilometrekareydi. 1919’da 300 bin kilometrekareye düştü. 9 yılda devlet aklının olmaması, devletin kütlesi ile hareket etmesi yüzünden biz büyük bir imparatorluğu kaybettik. Türkler, tarihte devlete kutsal bakarlar. Çünkü Türkler, devlet olmadan yaşayamıyorlar. Yahudiler 2500 yıl devletleri olmadan yaşarlar, ama Türkler, 20-30 yıl devlet mekanizmasını kaybettiği takdirde çok kısa sürede asimile olabiliyor. O yüzden devlet, Türkler’de kutsaldır. Türklerin devlete verdiği önem, devletin kutsallığı hep tecrübe ile gelen unsurlardır.”

KİMLERİN SUNUMU VAR?

Birinci Türk Tarih Sempozyumu’nda değerli bilimadamlarının sunumları yer alıyor. İşte sunum yapacak bilimadamları:
Prof. Dr. Teoman Duralı (vekaleten Doç. Dr. Uğur Demir), Prof. Dr Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. Tahsin Görgün, Prof. Dr. Hayrünnisa Alan, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Yrd. Doç. Dr. Ali Ahmetbeyoğlu, Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer, Doç. Dr. Musa Şamil Yüksel, Doç. Dr. Gulchekrakhon Sultanova, Prof. Dr. Osman Gazi Özgüdenli, Prof. Dr Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Ali Akyıldız, Doç. Dr. Fatih M. Sancaktar, Prof. Dr. Osman Yorulmaz, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ürekli, Doç. Dr. Erkin Ekrem, Doç. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Fatih M. Şeker, Doç. Dr. Nargizahon Hidirova, Prof. Dr. Mehmet Öz, Prof. Dr. Mehmet İspirli, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Prof. Dr. Saadettin Y. Gömeç, Yrd. Doç. Dr. Sadi Süleyman Kucur, Prof. Dr. Zeynep Tarım.

Bakmadan Geçme