Türk sanayisinin öncüleri bir arada

Türk sanayi sektörünün iki önemli ismi İscehisar'da bir araya geldiler. Hidromek Makine'nin kurucusu ve sahibi Hasan Basri Bozkurt ile, Türkiye mermer sektörünün önde gelen ismi Şuayp Demirel yerli üretimin sağlıklı ilerleyip artmasına yönelik görüş alışverişinde bulundular.Şuayp Demirel, 1983 yılında ilk blok mermer ihracatını gerçekleştirdi, 1984 yılında Şuayp Demirel Mermer Fabrikası işletmeleri olarak, mermer üretimine devam [&hellip]

Türk sanayi sektörünün iki önemli ismi İscehisar’da bir araya geldiler. Hidromek Makine’nin kurucusu ve sahibi Hasan Basri Bozkurt ile, Türkiye mermer sektörünün önde gelen ismi Şuayp Demirel yerli üretimin sağlıklı ilerleyip artmasına yönelik görüş alışverişinde bulundular.
Şuayp Demirel, 1983 yılında ilk blok mermer ihracatını gerçekleştirdi, 1984 yılında Şuayp Demirel Mermer Fabrikası işletmeleri olarak, mermer üretimine devam etti ve 1990 yılında Demmer A.Ş. adını alarak, İscehisar mermer sanayi bölgesinde 30.000 m² kapalı alan olmak üzere, toplamda 110.000 m² alan üzerine kurulmuş olup sektörün önde gelen şirketlerinden biri oldu. 1983 yılından bugüne Türk ekonomisine katkıda bulunmuş, teknolojiyi takip eden yapısı, yenilikçi anlayışıyla, modern fabrikalarında, kendi ocaklarından sağladığı taşlarla tüm Dünya ülkelerine adını duyurmayı başardı. Günümüzde Demmer taleplere yönelik olarak bej ve traverten üretimine ağırlık verirken, 6 traverten ocağı, 4 mermer ocağı, 7 bej ocağı, limestone ve kumtaşı olarak da 1’er ocak çalıştırıyor. Bu ocaklardan yılda yaklaşık 160.000 m³ üretim sağlanıyor.
Hasan Basri Bozkurt ise, 1947 Erzincan doğumlu, çevrelerinde bulunan 17 köye at ile hizmet veren postacı bir babanın oğlu. Bozkurt, ortaokulu ve sanat okulunu Ankara’da tamamladı. Sanat okulundan mezun olunca karayollarında işçi olarak çalışmaya başladı. O dönemde İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Vakit kaybetmeden Yüksek Lisansını da tamamlayıp çalışmak için karayollarına geri döndü. Bozkurt, işçi olarak çalışıp, okumak için ayrıldığı Karayolları kurumunda Atölye Mühendisi olarak işe başladı. 1978 yılında Hidrolik ve mekanik terimlerinden esinlenerek Hidromek adını verdiği şirkette başta traktörlere kepçe, kanal kazıcı, ataşman dediğimiz iş makinası yedek parçaları üretmeye başladı. 1989 yılında Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk iş makinesi HMK 80 Serisi kazıcı yükleyiciyi piyasaya sundu. Adım adım büyüyen Hidromek 1999 yılında ürettiği iş makinalarını yurtdışına ihraç etmeye başladı. Hidromek, o tarihten sonra birçok ülkeye ihracat yaptı, şimdi 2000 çalışanı var ve üretilen makinaların yüzde 50-55’i yurtdışına ihraç ediliyor.
44 YILLIK DOSTLUK
Şuayp Demirel ile Hasan Basri Bozkurt arasındaki dostluk 44 yıl önce başladı. Demirel bu dostlukla ilgili olarak şunları söyledi:
“Hasan Basri üniversite yıllarında bile bu işlerle uğraşırdı, ben ilk imalatlarını hatırlarım. Üretmiş olduğu başta loader, paletli ekskavatörleri sektörde ilk alanlardan biriyim, son derece kaliteli iş makinaları üretiyor ve rakip iş makinalarına göre çok daha fazlası var eksiği yoktur, demircilik ve demir işi muhteşem bir iştir. Ben her zaman söylerim Dünya da kim demiri eğer ve büker ise, dünyayı onlar eğer ve büker, Türk malı olduğu için ben bu makinaları kullanıyorum. Tüm Hidromek ekibi bugün makina fabrikamızı ve mermer ocaklarımızı ziyarete geldiler. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Ocaklarda çalışan makinalarımızı yerinde görerek test edecek, üretecekleri yeni makinalar için ARGE çalışmaları yapacaklar.”
Ülkenin içinde bulunduğu şartları değerlendiren Hasan Basri Bozkurt ise, “Krizlere alışığız, her seferinde biz yatırım yaparken krize yakalandık, şimdi yine ciddi bir yatırım yapıyoruz. Biz yatırımlarımızı tamamen öz sermayemiz ile yapıyoruz. Ben ortalama 40 senedir firmamdan maaş alıyorum, maaşımın dışında bir şey almam, aldığım maaştan artakalan kısmı sürekli işimize yatırırım. O yüzden kriz zamanında da sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Ekonomik durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şuayp Demirel ise, “Dünyada çalışmaktan gayri başarıya giden başka bir yol yoktur. Krizler gelir ve geçer, baki olan bayrak, baki olan millet, baki olan topraktır. Bu topraklarda gençlerimiz hür, bağımsız yaşayacaksa herkes çalışacak, herkes bir işin ucundan tutacak, parayı kazanan kaybedebilir, işi kazananlar kaybetmez.” dedi.
İşadamları Bozkurt ve Demirel mermer ve makine fabrikasından sonra, günde 1 milyon şişe üretim yapan Avşar Doğal Maden Suyu Fabrikasında da incelemelerde bulundular.

Bakmadan Geçme