• Haberler
  • Gündem
  • Türk-Rus dostluğunu kuracak film – Kocatepe Gazetesi

Türk-Rus dostluğunu kuracak film – Kocatepe Gazetesi

Emekli Albay İsmail Özdilek, Afyonkarahisar ile ilgili projelerine Türkiye projesi de ekledi. Özdilek, Sovyetler Birliği’nin Türkiye’ye Milli Mücadele’de destek verdiğini belirterek bunun anlatıldığı bir belgesel film çekmeyi tasarladığını kaydetti. Özdilek, “Kağnı Komutanlığı Film projem İstiklal Harbi döneminde Rusya'nın İnebolu – Trabzon üzerinden Kurtuluş Savaşımıza yaptığı silah, malzeme, teçhizat ve para yardımlarının, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında çok [&hellip]

Emekli Albay İsmail Özdilek, Afyonkarahisar ile ilgili projelerine Türkiye projesi de ekledi. Özdilek, Sovyetler Birliği’nin Türkiye’ye Milli Mücadele’de destek verdiğini belirterek bunun anlatıldığı bir belgesel film çekmeyi tasarladığını kaydetti. Özdilek, “Kağnı Komutanlığı Film projem; İstiklal Harbi döneminde Rusya’nın İnebolu – Trabzon üzerinden Kurtuluş Savaşımıza yaptığı silah, malzeme, teçhizat ve para yardımlarının, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında çok önemli bir yeri vardır. O dönemde motorlu araç olmadığı için 250 kg. Yük taşıyan kağnı, at arabası, yaylı ve deve kervanları ile ulaştırma hizmeti verilirdi.
Ordumuzun Lojistik destek ihtiyacı; İnebolu, Kastamonu, Trabzon başta olmak üzere yöre halkı ile Çankırı, Ankara halkı ve Yüce Ulusumuzun genci, yaşlısı, kadını ile dünyada tek örneği olan topyekün harbi dünyaya göstermişlerdir” dedi.
HÜKÜMET DESTEK OLMALI
Belgesel çekimi için hazırlıklara başladığını söyleyen Özdilek, “Dramatik Belgesel film olarak hazırladığım ve İnebolu – Kastamonu hattında detaylı bir şekilde gerçek mekânlarında çalışmalar yaptığım projem ile ilgili Rusya ve Türkiye’de çekim hazırlıklarım devam etmektedir. Tarih; aracın farları gibidir ve toplumların önünü aydınlatır. Rusya ile tarihsel bağları kuvvetlendirmek ve aramızda yaşanan uçak düşürme krizini aşmak ve ilişkilerimizi ilelebet normalleştirmek için projeme; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, TÜSİAD, TÜRSAB, Türk – Rus İş Konseyi, Turizm Dernekleri, Rusya ile iş yapan Türk firmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sahip çıkmalı ve destek olmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
11 MİLYON RUBLE ALTIN GÖNDERİLDİ
Emekli Albay İsmail Özdilek, şöyle devam etti:
“Sovyet resmi verilerine göre Kurtuluş Savaşı döneminde Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı askeri ve nakdi yardımlar:
43 bin 374 çeşitli piyade tüfeği, 120 bin 901 adet kasatura, 318 hafif makineli tüfek, 81 çeşitli top, 13 bomba topu, 56 bin 42 sandık piyade cephanesi, 159 bin 43 atımlık top mermisi, 123 sandık ve 200 atımlık el bombası, 2 adet telsiz, 19 bin 359 adet gaz maskesi, 2 avcı botu, 11 milyon 28 bin 12 altın rubledir.” >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme