• Haberler
  • Genel
  • Türk mühendisler yaptı, Türk doktorlar monte etti

Türk mühendisler yaptı, Türk doktorlar monte etti

Türk mühendislerinin tasarladığı mekanik çivi, Afyonkarahisar’da, Türk doktorlar tarafından hastaya monte edildi. Bu yöntemle, hastanın bir bacağındaki kısalık giderilecek Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde, Türk doktorları ile Türk mühendislerinin ortak başarısına imza atıldı. İstanbul’daki bir firmanın ürettiği manyetik boy uzatma çivisi, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde bir hastaya takıldı. 6 aylık egzersiz sürecinin ardından çivi sayesinde 28 yaşındaki Iraklı [&hellip]

Türk mühendisler yaptı, Türk doktorlar monte etti

Türk mühendislerinin tasarladığı mekanik çivi, Afyonkarahisar’da, Türk doktorlar tarafından hastaya monte edildi. Bu yöntemle, hastanın bir bacağındaki kısalık giderilecek

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde, Türk doktorları ile Türk mühendislerinin ortak başarısına imza atıldı.
İstanbul’daki bir firmanın ürettiği manyetik boy uzatma çivisi, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde bir hastaya takıldı. 6 aylık egzersiz sürecinin ardından çivi sayesinde 28 yaşındaki Iraklı Türkmen Nafise Adel İbrahim’in 5 santimetre kısa olan sol bacağı uzamaya başlayacak. Egzersizlerine devam edecek olan hastanın ayağındaki kısalık geçtiğinde, manyetik çivinin uzaması da bitecek. Uyruk kemiğine monte edilen çivinin, vücuda uyum sürecinde ve sonrasında herhangi bir ağrı ya da sızı yaşanmayacak.
İLK KEZ YERLİ ÜRETİM ÇİVİ
“İntramedular mekanik çivi ile boy uzatma” adı verilen operasyonu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Dr. Özgür Karakoyun ile birlikte gerçekleştiren Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Ortopedi Bölümü doktorlarından Dr. Ahmet Arslan, Türk mühendisleri tardafından üretilen çivinin ilk kez bu ameliyatta kullanıldığını belirtti. Arslan, “28 yaşında Irak Türkmeni Nefise Hanım, bir yıl önce kalça çıkığı nedeniyle bize başvurmuş ve ameliyat edilmişti. Bugün yaptığımız ameliyatta da bacağında oluşan kısalığı giderdik. Bu ameliyatın özelliği, uzatma çivisinin Türk mühendisleri tarafından tasarlanması. Yani Türkiye’de ilk kez Türk mühendislerinin tasarladığı çivinin kullanıldığı bir ameliyat oldu. Yabancı firmaların ürettiği çivilerle daha önce bu tür ameliyatlar gerçekleştirilmişti ancak Türk mühendislerin ürettiği bir uzatma çivisini ilk kez biz kullandık” dedi.
BİR HASTA DAHA AMELİYAT EDİLDİ
Bu ameliyattan önce bir ameliyat daha gerçekleştirdiklerini aktaran Arslan, “47 yaşındaki Mehmet Düztaş isimli hastamızda bir yıl önce ayak bileğinde ağaçtan düşme sonucu açık kırık oluşmuştu. Daha sonrası platinde enfeksiyon ve kemik defekti gelişti. Sabah yaptığımız ameliyatla hem kemik defektini giderdik, hem de oluşan kısalığı telafi edecek şeklide uzatma çivisi taktık. Hastanın hem kırığını hem de kısalığını düzeltecek bir ameliyat yaptık” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme