• Haberler
  • Genel
  • Türk milleti Çanakkale ile özgüvenini yeniden kazandı

Türk milleti Çanakkale ile özgüvenini yeniden kazandı

18 Mart Şehitler Günü anma programı ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95.yıldönümü Garnizon Şehitliği'nde başlayan törenlerle kutlandı. Şehitlikteki törende konuşan Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert, bütün maddi ve manevi güçlerini seferber eden ordumuzun, dün olduğu gibi bugün de Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda iç ve dış düşmanlara karşı görevini en iyi şekilde yapma azminde olduğunun altını [&hellip]

Türk milleti Çanakkale ile özgüvenini yeniden kazandı

18 Mart Şehitler Günü anma programı ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 95.yıldönümü Garnizon Şehitliği’nde başlayan törenlerle kutlandı. Şehitlikteki törende konuşan Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert, bütün maddi ve manevi güçlerini seferber eden ordumuzun, dün olduğu gibi bugün de Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda iç ve dış düşmanlara karşı görevini en iyi şekilde yapma azminde olduğunun altını çizdi

Tarihe eşsiz zaferler yazıldı
18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 95.yıldönümü nedeniyle Afyonkarahisar’da ilk tören Garnizon Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Tören çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, İkmal ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Hüseyin Örmeci, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Dernek Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı anıta çelenk sundular. Saygı atışı, saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşımızın okunarak ay yıldızlı Türk Bayrağı göndere çekildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Afyonkarahisar Milletvekillerinin mesajlarının okunması sonrası günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert yaptı. Türk Milleti’nin tarihin ilk çağlarından beri kahramanlığı ve yiğitliği ile tanındığını belirten Yüzbaşı Mehmet Mert, cesaret ve kahramanlık vasıflarının, millet ve vatan sevgisinin en güzel örneği göstermiş olan Türklerin tarihe altın harflerle sayısız ve eşsiz zaferler yazdıklarını kaydetti. Bu hasletlerle büyük Türk Milleti’nin daima dünyanın saygınlığını kazandığını ifade eden Yüzbaşı Mert; “Türk kahramanlığı bütün tarih boyunca eksilmeden devam etmiş 20. asırda Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar Savaşlarında Kore’de, Kıbrıs’ta son olarak İç Güvenlik Harekatında yine dünyanın gözlerini kamaştırmıştır. Şehitliğimizde çağa damgasını vuran zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 95. yıldönümünü kutlamanın sevincini, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizin şehitler günün kutlamanın onurunu yaşıyoruz.”dedi.
Kutsal değerler için şehit düştüler
Bu yıl 95. yıldönümünü kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi ile dünya tarihinde bir dönüm noktası yaşandığını temas eden Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert, siyasi açıdan birçok emel, ihtiras ve idealin düğümlendiğini, askeri açıdan da insan gücü azim ve inancının yanı sıra malzeme ve teçhizatın yeterince denge kurulamadığını kaydetti. Yüzbaşı Mert, vatanını savunanlar ile istilaya gelenlerin birbirlerini yok ettiği, yarım milyon insanın hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı, sonuçları itibariyle de geçmişte olduğu gibi birçok yanlış hesabın suya düştüğü bir savaş olduğunu belirtti. Türk Ordusu’nun Çanakkale’de verdiği büyük mücadelenin yalnızca yarattığı büyük etkiyle değil başta büyük Önder Atatürk olmak üzere yetiştirdiği nice kahramanlar ve askeri dehalarla dünya harp tarihindeki yerini aldığını hatırlatan Yüzbaşı Mert; “Türk Ulusu bu zaferle arka arkaya gelen olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmış, kazanılan bu özgüvenle de Türk İstiklal Mücadelesi’nden alnının akıyla çıkmıştır. Göklerde özgürlüğümüzün sembolü olan Türk Bayrağı’nın dalgalanması, vatanın bir karış toprağının bile kirletilmemesi, yarınları aydınlık çağdaş bir Türkiye’nin gerçekle��tirilmesi bu kutsal değerler uğruna toprağa düşen nice fidanların fedakarlıkları ile sağlanmıştır. Bu kahramanların kimisi özgür semalarda görev yaparken kimisi de İç Güvenlik Harekatı’nda, terörist eşkıyaya aman vermezken, kimisi minik ellerle kalem tutmayı, vatandaş olmayı, Türk olmayı, Atatürk gibi olmayı öğretirken kimi de Türkiye Cumhuriyeti Devletini yurt dışında onurlarıyla temsil ederken şehit oldular.”diye konuştu.
Ulaşılacak en ulvi rütbe
“Onlar pilottu, uçak teknisyeniydi, polisti, öğretmendi, askerdi, diplomattı. Hepsi de bu vatanın güzide evlatlarıydı. İşte bu mekanda anılarını tazelediğimiz, kahramanlıklarını yad ettiğimiz vatan evlatları ‘Varlığım Türk varlığına armağan olsun.’diyerek ‘Ne mutlu Türküm diyene.’diye haykırarak görevlerini yapıp sonsuzluğa uçtular.”diyen Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert; “Bu devlet, bu millet bunun için güçlüdür. Bu devlet ve bu milletin, bu nedenle sonsuza dek bu vatanda yaşama güvencesi vardır. Yüzyıllardır bu aziz milletin fedakar anaları, evlatlarını askere gönderirken, ‘Haydi yavrum , haydi git, ya gazi ol ya şehit.’diyerek uğurluyor. ‘Vatana kurban adadım.’diye oğlunun eline kına yakıyor. Bu nasıl bir asil ruh nasıl bir yüceliktir? Adını bile telaffuz etmekte zorlandığımız dağlara Türk’ün adını, Türk’ün şanını yazdıran, bu kara toprağa vatan dedirten, Malazgirt’te, Çanakkale’de Sakarya’da, Dumlupınar’da Kore’de, Kıbrıs’ta, Hakkari’de Şırnak’ta gözünü kırpmadan şehadet şerbetini içen, içmek için düşmana göğsünü siper edenler Türk Milleti’nin aziz evlatlarıdır. Aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz sizler tarihimizde destan bugün ve yarınlarımız da güven kaynağı, şeref ve gururumuzsunuz. Ne mutlu sizlere, bir faninin ulaşabileceği en ulvi ve kutsal rütbe olan şehitlik ve gazilik rütbesine eriştiniz. Atalarımıza ve tarihimize yakışan evlatlar olduğunuzu ispatladınız”şeklinde konuştu.
Dualar ve karanfiller şehitlerimize
Hava İkmal Yüzbaşı Mehmet Mert, şehitlerimizin sımsıcak anılarıyla gönül gönüle el ele bir araya gelindiğini semalarda ruhlarının dolaştığı, asil kanlarının harman olduğu Türk vatanını bütünlüğünün, şehitlerimizin yüksek vatan aşkının eseri olduğunu vurguladı. Yüzbaşı Mert sözlerine şöyle devam etti: “Bu kutsal günde manevi varlığınızdan güç alıyor ve huzurlarınızda diyoruz ki bütün maddi ve manevi güçlerini seferber eden ordumuz, dün olduğu gibi bugün de Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda iç ve dış düşmanlara karşı görevini en iyi şekilde yapma azmindedir” Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’nın şehitlik defterini imzalamasının ardından tören katılan askeri ve mülki erkân şehitliği gezerek şehitlerimiz için dua etti. Ziyaret sırasında şehitlerimizin mezarlarına kırmızı beyaz karanfiller bırakıldı. Törene; Vali Haluk İmga, İkmal ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Hüseyin Örmeci, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, Hava Meydan Komutanı Albay Cengiz Tatar, İGM Başkan Salih Sel askeri ve mülki erkan, şehit aileleri yakınları, öğrenciler katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme