Türk Markası İçin Avrupa'da Tartışmalı Karar

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer yaşanan süreçle ilgili 'Avrupa'da da daha önce hiç uygulanmamış enteresan bir süreç yaşıyoruz' dedi

Birkaç gündür Avrupa Komisyonu'nun sayfasında yer alan Eyüp Sabir Tuncer'in 2022 Mart ayından önceki ürünlere ilişkin toplatma kararına ilişkin iddialar sosyal medyada tartışılıyor. Konuyla ilgili ilk açıklama dün Eyüp Sabri Tuncer tarafından sosyal medya hesapları aracılığıyla yapılmıştı. Açıklamada firmanın tüm ürünleriyle ilgili herhangi bir geri çağırma kararı olmadığı belirtilmişti.
Kamuoyunda şirketleriyle ilgili çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Avrupa'da vitrindeki ürünlerinin satışıyla ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını açıkladı.

"BAHSİ GEÇEN ÜRÜNLER ZATEN VİTRİNE ÇIKMASI OLASI OLMAYAN ÜRÜNLER"

Türk Markası İçin Avrupa'da Tartışmalı Karar
Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer yaşanan süreçle ilgili şu açıklamaları yaptı: "Avrupa'da da daha önce hiç uygulanmamış enteresan bir süreç yaşıyoruz. Konuya ilişkin belgeler de yavaş yavaş elimize ulaşmaya başladı. Aslında biz Avrupa Birliği'nde bu konularla ilgili sorumlu bir şirketle çalışıyoruz. O şirkete ne bir ihtar gelmiş ne de imha talebinde bulunulmuş. Almanya'daki distribütörümüze de böyle bir bilgi gelmemiş. Dolayısıyla kimseyle irtibat sağlanmadan doğrudan bir toplatma kararı yayınına çıkılmış. Karara ve hafta sonu nedeniyle yeni elimize ulaşan belgelere de baktığımızda toplatma kararı Mart 2022'den önceki ürünlerle ilgili.

Fakat biz toplatma kararı alınan ürünlerin fotoğraflarına baktığımızda logodan anlıyoruz ki bu ürünler 2022'den de önce 2021'den önce üretilmiş ürünler. Yani son kullanma tarihi geçmiş ve vitrine çıkması olası olmayan ürünler. Distribütör firmanın deposunun bir köşesinde unutulmuş. Normalde önce bu konuyla ilgili ditribütör firmaya veya bizimle ilişkili olan sorumlu firmaya bir uyarı verip imha ettirmeleri gerekirdi. Fakat bunu yapmadan kararı doğrudan yayına çıkmışlar.

Biz satış sunacağımızı ürünlerle ilgili öncelikle bir sağlık sertifikası düzenleriz. Eğer bu üründe bahsi geçen ürünler varsa zaten gümrüklerden geçme imkanı da olmaz. Bu da bu ürünlerin bahsi geçen maddenin kullanılmaması gerektiğine işaret eden çalışma yapılmadan önce zaten o ülkeye ihraç edildiğini gösteriyor.

TOPLATMA KARARI NEYE DAYANIYOR?

Biz ürünlerimizi 74 ülkeye satıyoruz ve Türkiye'ye döviz getiriyoruz. Hiçbir problem de yaşamıyoruz. Zaten kullanılan maddeyle ilgili çalışma da sadece Avrupa Birliği'nde yansıma bulan bir çalışma. Bu madde ABD'de yasak değil, Rusya'da, Çin'de, Hong Kong'ta veya Singapur'da da yasak değil. Kaldı ki bu madde bizde artık kullanılan bir madde de değil.

Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Eğer aldığımız sağlık sertifikalarında sorun olsaydı ürünlerimizin Türkiye'de de satılması mümkün olmazdı."

DÜNYA DEVLERİ DE LİSTEDE


Avrupa Birliği Komisyonu'nun bu duyuruları yayınladığı "Safety Gate Alerts" sayfasında yer alan bilgilere göre dünyanın bazı diğer dev markaları da halen aynı maddeye ürünlerinde yer verdiği için toplatma kararı ile karşı karşıya. Bu firmalar arasında ABD'l, Alman, İtalyan ve Fransız kozmetik devlerinin bazı çok bilinen parfüm, deodorant, tıraş kremi, makyaj temizleme mendili, saç spreyleri, likit el sabunları, vücut losyonları, güneş koruyucuları ve şampuanları da bulunuyor.

Bakmadan Geçme