Türk Kadını’nın tarihteki konumu ele alındı

Türk Ocakları Şubesi ile Bilge Tam Gelişim Derneği (BİLGEDER) işbirliğinde “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı’ndan Günümüze Türk Kadın Çalıştayı”nda kadın sorunları masaya yatırıldı   'Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını' başlıklı çalıştay 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Marble Çakmak Otel'de gerçekleştirildi. 'DERNEĞİN ÖNCELİĞİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR' BİLGEDER ve Türk Ocakları Afyonkarahisar Şubesi işbirliğiyle 'Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze [&hellip]

Türk Ocakları Şubesi ile Bilge Tam Gelişim Derneği (BİLGEDER) işbirliğinde “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı’ndan Günümüze Türk Kadın Çalıştayı”nda kadın sorunları masaya yatırıldı

“Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını” başlıklı çalıştay 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Marble Çakmak Otel’de gerçekleştirildi.
“DERNEĞİN ÖNCELİĞİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR”
BİLGEDER ve Türk Ocakları Afyonkarahisar Şubesi işbirliğiyle “Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını” başlıklı çalıştayının açılış bölümünde ilk konuşmayı Bilge Tam Gelişim Derneği (BİLGEDER) Başkanı Ferhan Çınar yaptı. BİLGEDER’in 2016 yılında kadın ve çocukların kişisel ve toplumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla kurulduğunu belirten Çınar, “Dernek olarak kadın ve çocukların kişisel, toplumsal gelişimlerine katkı amacıyla bilimsel etkinlikler, araştırmalar yaparak eğitim verme amacını taşıyoruz. Derneğimiz bir eğitim ve gelişimi derneğidir. Dernek faaliyet ve amaçlarını kısaca anlatacak olursak; Derneğimiz kadınlarımızın bugün yaşadıkları sorunların öncelikli olarak tespitini, bu sorunların çözümüne yönelik bilimsel araştırmalarla, kadınların toplumdaki yerini, üretkenliklerini öncelikli olarak kadınların fark edebilmeleri amacıyla eğitim, sempozyum, panel, çalıştay düzenlemektedir. Geleceğimiz olan çocuklarımızın fiziksel, zihinsel, sosyal gelişimlerini desteklemek için programlar üretmek ve onları topluma faydalı, manevi değerlerine sahip bireyler olarak yetişmeleri için destekleyici programlar yaparak, projeler üretmek için çalışıyoruz. Engelli ya da mülteci toplumumuzun gerçeği olan diğer bireylerin gelişimlerini aynı şekilde desteklemeyi amaç edindik. Projeler ve çalışmalar üretmeye devam edeceğiz” dedi.
ÖNCE PANEL SONRA
ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
BİLGEDER olarak faaliyetleri doğrultusunda öncelikli olarak bilimsel alt yapı oluşturmak niyetiyle farklı başlıklar altında bildiriler sunarak makaleler yayınladıklarını belirten Çınar, “Bu makalelerin başlıkları; Kadın, çocuk gelişimi, rol modelliği, beşeri sorumluluk gibi konulardı. Faaliyetlerimize başladığımızda özel kurumlar ve devlet kurumlarında okullar olsun hastaneler olsun anne babalara yönelik eğitimlerle çalışmaya devam ettik. Anne ve babalarımıza yönelik eğitimlerimizle devam ettik. 2019 yılında Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle Türkiye de yapılan ilk kadın mitinginin 100. yılı nedeniyle RAM Salonu’nda güzel bir panel gerçekleştirdik. Geçtiğimiz Ekim ayında da zoom üzerinden güzel bir çalıştay yaptık. Bu multidisipliner bir çalıştay oldu. Amacımız çocukların fiziksel gelişimlerinin, zihinsel ve sosyal gelişimlerine olan etkisiydi. Bu bizim için çok önemliydi. Çünkü 10 yıldır üzerinde çalıştığımız bedenden beyine projesinin bilim insanlarınca tartışılıyor olması son derece kıymetli ve önemliydi. Sadece beden eğitimi alanında değil, çocuk psikologları ve çocuk psikiyatristleri tarafından da nörolog eğitim bilimciler, sosyal bilimciler bütün disiplinler arası tartışılan ve çocukların hareket gelişim becerilerini, zihinsel ve sosyal gelişimlerine olan etkilerinin önemi pandemi sürecinde daha da gerekli olduğunun herkesçe görülmüştür. Bu nedenle böyle bir çalıştay yapmakla dernek olarak gurur duyuyoruz. En kısa sürede kamuoyu ile sonuç bildirgesini paylaşacağız. Bunun yanı sıra bilinçli annelik diye bir hareket başlattık.” diye konuştu.
“TÜRK TOPLUMUNDA
KADIN, MAALESEF KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE
GÜNDEME GELİYOR”
“Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını” çalıştayını ekibiyle birlikte çok büyük bir özveri ile kurguladıklarını anlatan Çınar sözlerini şöyle tamamladı: “Türk toplumunda kadın günümüzde maalesef genellikle kadına yönelik şiddet, kadının toplumda ezilmiş ya da dışlanmış durumlarıyla gündemdedir. Üretici kadınların önüne çıkan cam tavan dediğimiz engeller tüm bunlar ya da aile içerisinde şiddete uğrayan kadınlar gibi konular çok fazla konuşuluyor. Biz bu çalıştayımızda bunları konuşacağız. Daha doğrusu konuşmak zorundayız. Ama konuyu bağlantı kurduğumuz farklı bir noktadan almak istedik. Çünkü biz sadece bugünü yaşamıyoruz. Bizim bağlı bulunduğumuz bir kültürümüz var. Biz bu kültürden kopmuş olarak bugün kadını değerlendiremeyiz. Bu herşeyden önce kendimize ihanet olur.” şeklinde konuştu.
“TÜRK KADIN ÇALIŞTAYI HEYECAN VERİCİ”
Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Osman Birdane, BİLGEDER ile ortak düzenledikleri “Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını” çalıştayının hayırlara vesile olmasını diledi. Birdane şunları kaydetti: “Türk Ocakları Osmanlı’nın çözülme ve yıkılma döneminde bu gidişe dur diyebilmek için Türk Milliyetçiliği önderliğinde 191 Tıbbiyeli gencin Karaca Ahmet Mezarlığı’nda toplanıp Kurtuluş Savaşı’nda özellikle halkla asker arasındaki bağlantıyı sağlamak ve bununla birlikte Kurtuluş Savaşını kazanmak için biraraya gelmesiyle kurulmuştur. 24 Mart 1912 yılında kurulan bu dernek siyasetten uzak bir tavırla özellikle bayrağnı ve milletini seven, ülkesini seven, dinini ve dilini seven bir ülküde ilerlemektedir. Türk Ocakları koca bir çınardır. İl dışında, yurt dışında da toplam 103 şubemiz vardır. Özellikle Almanya’da iki şubemiz olmak üzere Bakü’de, Kosova’da, Makedonya’da olan koca bir çınarımızdır. 110 yıllık koca bir çınar olan Türk Ocaklarının bugünlere gelebilmesindeki etken siyasi ve kısır çekişmelerden uzak durmasıdır. Türk Ocakları Türk Birliği idealine gönül verenlerle birlikte devletini, kurumlarını, vatanını, milletini, inançlarını ileriye götürme ülküsünde olan bir hareketle ilerler. Türk Ocakları olarak ‘Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını’ çalıştayını ortaklaşa düzenlemeyi BİLGEDER ile severek kabul ettik. ‘Bacıyan-ı Rum Teşkilatı’ dünyanın ilk kadın teşkilatıdır ve Anadolu’nun İslamlaşıp, Türkleşmesinde önemli katkıları olmuştur.”
Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kaya, “Bacıyan-ı Rum Teşkilatından Günümüze Türk Kadını” son derece önemli konuları ele alacağını belirterek bu çalıştayın kendisini çok heyecanlandırdığını sözlerine ekledi. Çalıştay programı kapsamında oluşturulan masalarda akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi.
Programa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, MHP eski İl Başkanı Aziz Aslan, MHP önceki dönem merkez İGM Üyesi Haydar Serdaroğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme